albo dobra- wykład w skrócie. postaram się rozdzielić opinie własne, od syntezy doświadczeń inych.
1- farby 'pod pędzel'
-Model Master akryl: farba nienajgorsza. niestety, dostępnośc pełnej palety była krótkotrwała. z czasem farby zmiaiały swoje własciwosci- znaczy nie w słoiczku czy na pólce- producent zmieniał z serii na serię. ostatni raz kupując farby tej fimy dostałem gęsą maź. to dobrze- wydajnosc 400%.. niemniej jednak dostpnosc kuleje, jakosć nie do konca wysoka, a zawartosc słoiczków niepewna
-pactra: koszmar w sumie- ale do pędzla znośna. pod warunkiem ze ma się odrobinę szczęscia. Pactra to 'tania marka' Model Mastera- takie z dna beczki lane. oznacza to tyle, ze kupując farbę o tym samym numerze katalopgowym, ze słoiczka na słoiczek bedziemy mieli różną konsystencj, a co gorsza, takze rózne odcienie
-vallejo: bentley wśród farb. o ile wczesniej zastosuje sie jakis podkład. bo bez niego farba złazi, ślizga sie po malowanej powierzchni- dramnat poprostu. ale na podkładzie jest idealna. bardzo plastyczna, rewelacyjna do wszelakiach efektów
do aerografu
tamiya- kiepsko dostępna na naszym rynku. rozcienczana oryginalnym rozcienczalnikiem przeciętna. do pędzla nie nadaje się absolutnie. niby akryl.. ale.. rozcienczana rozcienczalnikiem Gunze (o tych farbach za moment) do farb celulozowych staje sia najlepszą z najlepszych. doskonałe krycie, genialna przyczepnosc- nawet kostkę smalcu pomalujecie.. rewelacyjne odtłuszczacze, duza wydajnosc.. nie ma lepszej- moim zdaniem
gunze zeria C- czyli celulozowe. dobre. naprawde dobre. dostępnosc tez nie pozwala narzekać. nie ymagają podkładu, ale doświadczenie pokazuje, ze lepiej z nim, niż bez niego.
guzne seria H- czyli zwykłe wodne akryle. podobno dobre. ja sie nie zachwyciłem. bez podkładu nie podchodź. wodorozcienczalne.
Model Master emalia- jak z akrylami- nierówne, średnio dostepne- całkiem pozadne emalie. bez rewelacji, ale godne polecenia.
..i proszę poprawić litrówki, bo napruty jestem i cięzko rafic w klawisze..