• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie O co chodzi w tym malowaniu.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Używam farb Pactra wodorozcięczalnych wydaję mi się ,że i tak są żadkie ale juto spróbuję rozcięczyć. Zobaczymy co wyjdzie. Dzięki za radę.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Przy innym projekcje używałem farb Revell-a i mimo,że tamte rozcięczałem to było tak samo, Ale może za mało .

Reakcje
0 0 0
albo dobra- wykład w skrócie. postaram się rozdzielić opinie własne, od syntezy doświadczeń inych.
1- farby 'pod pędzel'
-Model Master akryl: farba nienajgorsza. niestety, dostępnośc pełnej palety była krótkotrwała. z czasem farby zmiaiały swoje własciwosci- znaczy nie w słoiczku czy na pólce- producent zmieniał z serii na serię. ostatni raz kupując farby tej fimy dostałem gęsą maź. to dobrze- wydajnosc 400%.. niemniej jednak dostpnosc kuleje, jakosć nie do konca wysoka, a zawartosc słoiczków niepewna
-pactra: koszmar w sumie- ale do pędzla znośna. pod warunkiem ze ma się odrobinę szczęscia. Pactra to 'tania marka' Model Mastera- takie z dna beczki lane. oznacza to tyle, ze kupując farbę o tym samym numerze katalopgowym, ze słoiczka na słoiczek bedziemy mieli różną konsystencj, a co gorsza, takze rózne odcienie
-vallejo: bentley wśród farb. o ile wczesniej zastosuje sie jakis podkład. bo bez niego farba złazi, ślizga sie po malowanej powierzchni- dramnat poprostu. ale na podkładzie jest idealna. bardzo plastyczna, rewelacyjna do wszelakiach efektów

do aerografu
tamiya- kiepsko dostępna na naszym rynku. rozcienczana oryginalnym rozcienczalnikiem przeciętna. do pędzla nie nadaje się absolutnie. niby akryl.. ale.. rozcienczana rozcienczalnikiem Gunze (o tych farbach za moment) do farb celulozowych staje sia najlepszą z najlepszych. doskonałe krycie, genialna przyczepnosc- nawet kostkę smalcu pomalujecie.. rewelacyjne odtłuszczacze, duza wydajnosc.. nie ma lepszej- moim zdaniem
gunze zeria C- czyli celulozowe. dobre. naprawde dobre. dostępnosc tez nie pozwala narzekać. nie ymagają podkładu, ale doświadczenie pokazuje, ze lepiej z nim, niż bez niego.
guzne seria H- czyli zwykłe wodne akryle. podobno dobre. ja sie nie zachwyciłem. bez podkładu nie podchodź. wodorozcienczalne.
Model Master emalia- jak z akrylami- nierówne, średnio dostepne- całkiem pozadne emalie. bez rewelacji, ale godne polecenia.

..i proszę poprawić litrówki, bo napruty jestem i cięzko rafic w klawisze..

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):
popowe napisał(a):
Używam farb Pactra
to wystarczy.. nie rozcienczaj, bo poza tym, że będą spływać z malowanej powierzchni, to nic sie nie zmieni. pora zainwestować w inne farby..
Nic nie spłynie .trzeba tylko umiejetnie,oddtłuścić podłoże , zachowac odległość i malować kilka warstw nie trzymać w jednym malowanym miejscu bo wiadomo że nadmiar farby spłynie,poprostu delikatnie zapylić ,odczekac ponownie nawet kilka warst aż do pokrycia. Ja jestem zadowolony z efektu malowaniem farbami Pectry, fakt faktem że są lepsze farby ale nie znaczy to że Pectrą nie da sie zrobić oczekiwanego efektu.Ostatnio malowałem węglarke (na mojej stronie) efekt OK :razz:

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
206 16 1
Może być też tak, że malujesz ze zbyt dużej odległości i farba wysycha Ci przed dotarciem do modelu. Też tak kiedyś miałem na Me163 - normalnie jak papier ścierny. Ale to był jeden z pierwszych malowanych aerografem.