• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

oświetlenie

Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich!
jakie stosujecie rozwiązanie przy oświetleniu budynków,po założeniu okablowania i diód, czy całość zamykacie szczelnie, a jakie stosujecie rozwiązanie jak np. przepali się, dioda?
Pozdrawiam
PS
W końcu dotarł po strajku poczty wygrany na ebay.de zestaw BR 218 + IC + lokomauss.
Jutro, tzn już dzisiaj pierwsze wrażenia z jazd

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
ja zrobiłem sobie coś takiego
domki stoją luzem, aby można było je zdjąć i makietę postawić na sztorc i ewentualnie ją przetransportować w inne miejsce.
a co do oświetlenia zastosowałem "ramki" oświetleniowe- złączka, rezystor i dwie diody. Więc jak coś się przepali-nikłe szanse-to zdejmuję starą uszkodzoną ramkę a zakładam nową sprawną w niecałe 30 sekund.

jak coś postaram się jutro bądz pojutrze wrzucić fotki tego wynalazku(a może i nie wynalazku :D )

Piko937

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Słuchajcie mam pytanie. Kupiłem oświetlenie budynków i z tego co wiem podłącza się je bezpośrednio do transformatora 12V. A co zrobić żeby można było włączać i wyłączać światła za pomocą pulpitu sterowniczego?

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
A jakie będą źródła światła, diodowe, żarowe, mieszane, ile źródeł?
Od tego zależy, jaką wydajność powinien mieć zasilacz.
Potem można zacząć coś dobierać lub samemu budować, co w przypadku zasilacza nie jest takie trudne.

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Czyli część żarówek jest o poborze 35mA a część 55mA.
Piko937 napisał(a):
Zwykłe mikro żarówki fallera będzie ich z 20 i do tego tyle samo zwrotnic
Załóżmy, że mamy "najgorszy" przypadek - wszystkie 40 sztuk pobiera 55mA.
Łącznie wychodzi 2,2A - sporo. Pobierana moc to teoretycznie 26,4W (przy 12V).
Moim zdaniem najprościej i najbezpieczniej będzie zakupić transformator do zasilania halogenków i po kłopocie.
Jakieś 30W lub więcej mając na względzie rozbudowę makiety i powiększenie ilości źródeł światła.
Jeśli nie będzie miał zintegrowanego bezpiecznika trzeba by było dodać.

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Piko937 napisał(a):
Mam 19 napędów do zwrotnic każdy potrzebuje 14V to razem wychodzi 266V. To jaki będzie najlepszy zasilacz do tego
:shock:

Do napędu zwrotnic rozjazdów zasilacz nie musi mieć wydajności będącej sumą mocy wszystkich napędów.
Ustawienie zwrotnic rozjazdów zmienia się w danym momencie na jednym z nich więc wystarczyy aby zasilacz mógł "przełożyć" jedną zwrotnicę plus 50-100% na jakiś mały zapas.
Taki zasilacz powinien mieć zabezpieczenie prądowe, aby nie uległ uszkodzeniu gdyby jednak komuś zachciało się przestawiać równolegle więcej zwrotnic.
Jako napięcie zasilacza rzecz jasna wystarczy wspomniane 14V...

Reakcje
1 0 0
Kup sobie transformator toroidalny w przedziale 12 do 16V o mocy 100W w sklepie elektronicznym lub elektrycznym i masz problem z głowy. Tanio i dobrze. 100W to i tak na wyrost ale zawsze zapas się przyda.
Wygląda tak:

Załączniki

Reakcje
1 0 0
Powinno działać, natomiast "cud" to nie jest z wyliczeń wyszło mi, że na wyjście ma 12,6W. Czyli przy obsłudze loka i to tylko jednego bo 2 to już mu będzie ciężko w momencie przerzucania rozjadu loczek na chwilkę dostanie czkawki.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 25
Elektryka 14
Elektryka 8
Elektryka 10
Elektryka 13