• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Oświetlenie wagonu PKP z zestwu ACME 55087 "Wawel"

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 2 0
Witam !

Kupiłem jeden polski wagon z zestwu ACME 55087 "Wawel" (bardzo zależało mi na bezprzedziałowym).
W sieci znalazłem informację , że wagony tego zestawu są przystosowane do zainstalowania wewnętrznego oświetlenia.
Jednak wózek mojego wagonu nie posiada blaszek odprowadzających prąd.
Kólka przewodzą prąd prawidłowo (jedne z lewej strony , drugie z prawej).
Znalazłem zdjęcia tego zestawu od spodu i oba wagony niemieckie DB mają blaszki do zbierania prądu
a polskie bezprzedziałowe nie (nie ma też zbyt dużo miejsca na ich ewentualne zamontowanie).

Czy producent tak to zaprojektował , czy też jest to jakaś wadliwa seria ?

Czy można bezproblemowo wymienić te wózki na inne np. z wagonu restauracyjnego ACME 55062 "Polonia" ?

I jeszcze jedno : czy można gdzieś kupić osobno same wózki ACME wyposażone w odbieraki prądu ?

Z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dlaczego wadliwa. Możesz zamontować oświetlenie jak zakupisz oddzielnie set oświetlenia. Sprawdź najpierw u producenta czy są i jaki maja nr a potem zamów u sprzedawcy. Albo poproś kogoś z forum kto zawodowo montuje oświetlenie. Do takiego zestawu to koniecznie z dekoderem.
Albo czekaj aż acme przeczyta i same się odezwie.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie miedzianej a fosforobrązowej, taka blaszka musi dobrze przewodzić ale także dobrze sprężynować.
Ale wyciąć można. Tylko sadząc z tonu pytania to raczej kolega zbieracz i sam i tak nic nie zrobi bo jak by umial to nie zadawał by takiego pytania.

OP
OP
asap2u

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 2 0
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jeśli dobrze rozumiem to producent zastosował w tym modelu wózki bez odbieraków prądu.
Trochę to dziwna polityka bo dwa wagony niemieckie z tego samego zestawu blaszki posiadają.
Jeśli ktoś będzie chciał oświetlić skład to raczej wszystkie wagony a nie połowę z nich.
Na szczęcie da się rozwiązać ten problem.:)