• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Oświetlenie wagonu led mruga

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć, dziś zamontowalem w wagonie listwe led jednak nie świeci poprawnie tzn mruga a podczas postoju przestaje świecić. Wie ktos co moze byc nie tak?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.457 552 30
A pociągi są zasilane i sterowane tradycyjnie (analogowo), czy w systemie cyfrowym (DCC)? Niezależnie od tego warto sprawdzić połączenia i kontaktowanie blaszek zbierających prąd z kół.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
może być kilka przyczyn
- brudne koła
- brudne tory
- jak napisał Andrzej - odbieraki prądu czy dobrze stykają do kół, dcc-analog?

i przede wszystkim co to za listwa led?, może brakuje kilku rzeczy jak kondensator, stabilizator itp. itd.?

OP
OP
R

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
jest to analog, odbieraki prądu mocno dociskaja ośki kół az nawet za mocno co do listwy szczegółów podam później jak wróce do domu, wytrę również koła i tory zobaczymy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.457 552 30
W systemie analogowym już tak jest, że po zatrzymaniu przestaje świecić.
No właśnie, w tradycyjnym (analogowym) zasilaniu modele są sterowane podawaniem napięcia do toru z zasilacza/regulatora. Ciekwe więc, skąd miałby być brany prąd do oświetlenia, gdy napięcia nie ma i pociąg stoi? A miganie w czasie jazdy to brak kontaktu, trzeba sprawdzić obwód, ale jak pisali koledzy, najlepiej, gdy układ ma kondensator podtrzymujący zasilanie przy krótkotrwałych przerwach, bo idealnego, bezprzerwowego zasilania nie da się praktycznie uzyskać.

OP
OP
R

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem czy wszystko dobrze podłączyłem gdyż wagon robi mi zwarcie na torach - lokomotywa niechce jechac z tym wagonem a bez niego działa normalnie.

OP
OP
R

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM wszysko jasne, źle zamontowałem koła :) Problem rozwiązany a fotki oświetlonych wagonów w Twoim temacie robią wrażenie.

Wielkie dzięki za pomoc!!!