• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Oświetlenie rewizyjne parowozów - jakie diody?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.895 15 1
Witajcie,

Uzbierało mi się sporo parowozów do konwersji i pora się tym zająć. Mógłby mi ktoś napisać jakich diod użyć do oświetlenia rewizyjnego mechanizmu by wyglądało to najbardziej realnie?? Chodzi o lampy umieszczane zazwyczaj pod pomostami lokomotyw.

Będę wdzięcznym za pomoc.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.895 15 1
Ponawiam moje pytanie, jak najlepiej wykonać oświetlenie rewizyjne parowozu? Może ktoś pomoże.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.998 64 10

A145

Użytkownik
Reakcje
22 0 0
Ponawiam moje pytanie, jak najlepiej wykonać oświetlenie rewizyjne parowozu? Może ktoś pomoże.
Ja stosuję diody led smd o rozmiarze 0204 lub 0306 żółte po 2 -3 na każdą stronę (w zależności od modelu) połączone w szereg drutem nawojowym 0,15 + rezystor 8-16 kohm. Przyklejam kropelką w żelu. W zależności od ilości dostępnych wyjść funkcyjnych można niezależnie podłączyć oświetlenie prawego lub lewego pomostu.
A.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.895 15 1
Ja stosuję diody led smd o rozmiarze 0204 lub 0306 żółte po 2 -3 na każdą stronę (w zależności od modelu) połączone w szereg drutem nawojowym 0,15 + rezystor 8-16 kohm. Przyklejam kropelką w żelu. W zależności od ilości dostępnych wyjść funkcyjnych można niezależnie podłączyć oświetlenie prawego lub lewego pomostu.
Spróbuję tego sposobu co widziałem na filmie instruktażowym z kanału tego Niemca, co podesłał Kolega Adam. Zależy mi na tym, by oświetlenie wyglądało na najbardziej realne. Sposób z naklejeniem światłowodu i zalaniu diody wydaje się ciekawy. Zobaczymy jak mi to wyjdzie. Na pierwszy ogień idzie Pt31, później Ty2.

W sumie to trochę źle sformułowałem pytanie bo powinno brzmieć "jak wykonać by było realistyczne" a nie "jakie diody". Dzięki za pomoc.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.998 64 10
Dzięki. Wszystko już wiem :) To, że po niemiecku nie ma znaczenia. Cały kanał warty obejrzenia.
Jest tu u nas na forum taki ktoś? Który tak na luzie podchodzi do tego co robi i przy tym wszystkim potrafi nazwać siebie dupkiem? Potrafi opisać swoje błędy i przyznać się do porażki oraz skrytykować swoje wcześniejsze poczynania, chyba nie. To jest talent, ludziska uczta się, yyyyyy ja też. Luzik, tylko luzik się liczy, tu nie ma spiny, stres to zło.

A145

Użytkownik
Reakcje
22 0 0
Spróbuję tego sposobu co widziałem na filmie instruktażowym z kanału tego Niemca, co podesłał Kolega Adam. Zależy mi na tym, by oświetlenie wyglądało na najbardziej realne. Sposób z naklejeniem światłowodu i zalaniu diody wydaje się ciekawy. Zobaczymy jak mi to wyjdzie. Na pierwszy ogień idzie Pt31, później Ty2.

W sumie to trochę źle sformułowałem pytanie bo powinno brzmieć "jak wykonać by było realistyczne" a nie "jakie diody". Dzięki za pomoc.
Widziałem filmik. Facet jest dobry. Ale zamiast bawić się z światłowodem może spróbować z kulkami. Ja np. takie kulki jako imitacje żarówek stosuję do robienia garnków na bazie tych od Kluby.