• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Numery pociągów.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chciałbym się od Was dowiedzieć, jak to jest z tymi numerami pociągów spółki Przewozy Regionalne. Każdy pociąg ma swój numer np. z mojego Wrocławia odjeżdża IR "Łomnica" nr 66227. Jest też pociąg nr 6737 bez nazwy. Piewsze pytanie. 5 cyfr mają pociągi Interregio, a 4 cyfry zwykłe Regio? Czy swoje nazwy mają tylko pociągi Interregio i RegioEkspres?
Jest też pociąg do Pardubice hl.n. Ma numer 1914 i zwie się "GLACENSIS". Zdecydowanie inna numeracja oznacza że jest to w tym przypadku pociąg czeskich linii kolejowych, czy PR tak oznaczają pociągi międzynarodowe? Czy wogóle jest jakaś prawidłowość jeśli chodzi o numerację pociągów spółki PR?

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Nie zagłębiałem się w ten temat ale z tego co wiem to wygląda to w następujący sposób...
W pociągach dalekobieżnych pierwsze dwie cyfry oznaczają dyrekcję z jakiej pociąg rusza i dyrekcję, do której się udaje.
Np pociąg o numerze 81XXX jedzie z ze Szczecina do Warszawy (z dyrekcji pomorskiej do dyrekcji centralnej).
Pociągi regionalne (jak sama nazwa wskazuje...) poruszają się w tylko w jednym regionie, czyli w danej dyrekcji - dlatego posiadają jeden numer mniej ;) Oczywiście są też wyjątki.

Więcej 'grzechów' nie pamiętam ;) Jak ktoś ma większą wiedzę to proszę o uzupełnienie.