Cześć,
obecnie trwa rozbiórka mojej starej makiety i projektowanie nowej:
I właśnie z tym projektowaniem mam problem. Poniżej główne założenia:
Założyłem tory Roco Line 83, chciałbym dworzec dwuperonowy (dworzec pod obrotnicą), na dole jakiś mały przemysł.
Pytania do Was:
1. Jaka graniczna wielkość makiety bez wykonywania podziału na segmenty, z mojego domu 3,20 na 1,20 powinno bez problemu wyjść, ale może nie wejść do kogoś w razie konieczności sprzedaży. Jak się na to zapatrujecie
2. Czy kupie wiadukty dwutorowe o promieniu r3-r4 Roco?
3. Czy solidna rama makiety musi być wykonana ze sklejki czy można zastosować płytę meblową? Myślę o wykonaniu ramy o oczku około 400x400 na to jakaś płyta około 8 mm i XPS 15 mm, czy to dobry pomysł?
4. Czy jest sens pchać się w tory code 83?
5. Jakie napędy pod makietowe są polecane obecnie myślałem o MTB MP1
Pozdrawiam
Mateusz
obecnie trwa rozbiórka mojej starej makiety i projektowanie nowej:
I właśnie z tym projektowaniem mam problem. Poniżej główne założenia:
- wykorzystanie semaforów i oświetlenia (zamontowanego jak i nie) ze starej makiety,
- wykorzystanie budynków ze starej makiety (dworzec, wiaty peronowe, nastawnia, wiatrak, magazyn, lokomotywownia i inne),
- chciałbym, żeby znalazło się miejsce na budynek Kibri 39315,
- wymiar, który chciałbym poświęcić na makietę to 1,20 na 3,20 m, mam możliwości nawet na 10 metrową makietę ale takiej nie chce,
- chce mieć polaryzację na rozjazdach.
Założyłem tory Roco Line 83, chciałbym dworzec dwuperonowy (dworzec pod obrotnicą), na dole jakiś mały przemysł.
Pytania do Was:
1. Jaka graniczna wielkość makiety bez wykonywania podziału na segmenty, z mojego domu 3,20 na 1,20 powinno bez problemu wyjść, ale może nie wejść do kogoś w razie konieczności sprzedaży. Jak się na to zapatrujecie
2. Czy kupie wiadukty dwutorowe o promieniu r3-r4 Roco?
3. Czy solidna rama makiety musi być wykonana ze sklejki czy można zastosować płytę meblową? Myślę o wykonaniu ramy o oczku około 400x400 na to jakaś płyta około 8 mm i XPS 15 mm, czy to dobry pomysł?
4. Czy jest sens pchać się w tory code 83?
5. Jakie napędy pod makietowe są polecane obecnie myślałem o MTB MP1
Pozdrawiam
Mateusz