• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Nowy Tort Kukowo

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Cześć,
obecnie trwa rozbiórka mojej starej makiety i projektowanie nowej:
2994cae7-b369-4e41-bd81-8d365cd3f809.jpg
I właśnie z tym projektowaniem mam problem. Poniżej główne założenia:
  • wykorzystanie semaforów i oświetlenia (zamontowanego jak i nie) ze starej makiety,
  • wykorzystanie budynków ze starej makiety (dworzec, wiaty peronowe, nastawnia, wiatrak, magazyn, lokomotywownia i inne),
  • chciałbym, żeby znalazło się miejsce na budynek Kibri 39315,
  • wymiar, który chciałbym poświęcić na makietę to 1,20 na 3,20 m, mam możliwości nawet na 10 metrową makietę ale takiej nie chce,
  • chce mieć polaryzację na rozjazdach.
Propozycja wstępna planu, do którego czekam na Wasze uwagi
eaac981e-0dae-4ed2-8c4c-223b1fd73642.jpg
Założyłem tory Roco Line 83, chciałbym dworzec dwuperonowy (dworzec pod obrotnicą), na dole jakiś mały przemysł.

Pytania do Was:
1. Jaka graniczna wielkość makiety bez wykonywania podziału na segmenty, z mojego domu 3,20 na 1,20 powinno bez problemu wyjść, ale może nie wejść do kogoś w razie konieczności sprzedaży. Jak się na to zapatrujecie
2. Czy kupie wiadukty dwutorowe o promieniu r3-r4 Roco?
3. Czy solidna rama makiety musi być wykonana ze sklejki czy można zastosować płytę meblową? Myślę o wykonaniu ramy o oczku około 400x400 na to jakaś płyta około 8 mm i XPS 15 mm, czy to dobry pomysł?
4. Czy jest sens pchać się w tory code 83?
5. Jakie napędy pod makietowe są polecane obecnie myślałem o MTB MP1

Pozdrawiam
Mateusz

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.504 28 1
Może się nie udzielałem, ale śledziłem postępy na starej makiecie i twierdzę, że "masz dobrą rękę" to makiety.
Dlatego myślę, że z nowym projektem sobie poradzisz. No ale przy takich możliwościach lokalowych chcesz robić projekt wielkością podobny do poprzedniego...? Mało tego, z grubsza i układ jest podobny. Rób "tort modułowy". Nie każdy lubi, ale...
Na teraz zrobisz ile dasz radę, a na później sobie łatwo rozbudujesz.
Cała para pójdzie w tłoki, a nie w wypełnienie terenu lasami i polami...

MODUŁY Przykład.jpg To tak przykładowo.

A tak przy okazji wspominek...
Dzieci tak szybko nie dorosną, bo nie dawno się urodziły
dziewczyny.jpg
A która z nich Ci je urodziła? :)
to nie wszystkie co były tego wieczora malować ;)
A może ta, która późnym wieczorem jeszcze coś zmalowała? ;)
Dzieci rosną o wiele szybciej, niż my się starzejemy...o_O

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Większy o 1,2 m2, właśnie wypełnianie terenu lasami, polami, górkami jest dla mnie najciekawszą częścią zabawy, jeżdżenie jest tylko dodatkiem. Możliwości lokalowe mam spore to fakt, ale nie chce przesadzić z wielkością. Z mojego pokoju również korzystają inni domownicy, sam mam tam swoje biuro i nie raz odwiedzają mnie klienci. Chce zakończyć budowę w przeciągu 2/3 lat, a nie budować w nieskończoność. Przeważnie 5 dni w tygodniu jestem poza domem (i nie zapowiada się żadna zmiana, aż do emerytury), nie dam rady pilnować na bieżąco modułów przed wszędobylskimi rękami, kotem i jeszcze je odkurzać. Chce makietę, która będzie częścią wystroju mojego biura, obudowana szkłem i będzie stanowić mebel.

Zaspokajając ciekawość żonę poznałem dobrych parę lat po malowaniu tła.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Witam,
po dłuższej analizie chciałbym zrezygnować z wiaduktu łukowego, a zastąpić go wiaduktem prostym, trochę przerobiłem układ i skłaniam się co raz bardziej w rysowaniu AC zamiast SCRAM. Czy jest jakaś biblioteka torów roco w dwg?
Poniżej zmodyfikowany plan, ale mam problemy. Niestety mam cały czas problem jak pogodzić długie perony i odejścia na bocznicę (marzą mi się perony o długości ok 150 cm), jestem w stanie to osiągnąć, ale cały czas mi nie wychodzą one przez geometrie rozjazdów. Czy ktoś ma jakieś pomysły?
1736119086560.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 10
Planuję 75
Planuję 18
Planuję 105