• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy tabor wąskotorowy w SKPL

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.935 624 30
Generalnie buda jest nadal ta sama, tylko tu coś dospawali, tam coś przycięli i wyszło jak na załączonym obrazku...
Pudło z całą pewnością jest zrobione od nowa, choć zachowany jest z grubsza oryginalny kształt całości. Ale to nic dziwnego, bo musi pasować na starą ramę i podwozie. Ale stare pudło było ryflowane pod oknami, a nowe jest gładkie.
Mbxd2 o innej budzie tylko.
Zgadza się, jest o tym w Wikipedii.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.412 85 12
Pudło z całą pewnością jest zrobione od nowa, choć zachowany jest z grubsza oryginalny kształt całości. Ale to nic dziwnego, bo musi pasować na starą ramę i podwozie. Ale stare pudło było ryflowane pod oknami, a nowe jest gładkie.
To proszę, ustalmy definicje...
Czy na przykład, przy modernizacji EN57 do standardu AKM / AL pudło było robione nowe czy tylko modernizowane ( UWAGA!!! 14WE się tu nie liczy - uwaga na podstawie różnych wzmianek portali branżowych i ich poziomu) i nakładano na nie powłoki lakiernicze??

Pytam dla porządku, żebyśmy się zrozumieli...

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.935 624 30
To proszę, ustalmy definicje...
Czy na przykład, przy modernizacji EN57 do standardu AKM / AL pudło było robione nowe czy tylko modernizowane
Nie będę niczego ustalał. Nie mam pojęcia, nie wiem, jak przebiegała modernizacja EN57 i jaki był zakres prac przy pudłach tych zespołów. Ale nie wyobrażam sobie, żeby pudło Mbxd2 dało się tak przerobić tylko "tu coś dospawując", a "tam coś przycinając", moim zdaniem jest to nowe pudło, a przynajmniej całkowicie nowe poszycie.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.412 85 12
Nie będę niczego ustalał. Nie mam pojęcia, nie wiem, jak przebiegała modernizacja EN57 i jaki był zakres prac przy pudłach tych zespołów. Ale nie wyobrażam sobie, żeby pudło Mbxd2 dało się tak przerobić tylko "tu coś dospawując", a "tam coś przycinając", moim zdaniem jest to nowe pudło, a przynajmniej całkowicie nowe poszycie.
No to ja o zupie, a szanowny o... podwieczorku... Właśnie słowo klucz - zakres prac ( no dobra, dwa słowa)...
Dla przedstawicieli pism branżowych 14WE też było tylko modernizacją EN57, tak jak dla Szanownego modernizacja ww pojazdu nabytego przez SKPL ( tak to odebrałem).
Faktycznie 14WE było pojazdem fabrycznie nowym zbudowanym częściowo na bazie podzespołów (EN57), a EN57 AKM / AL było modernizacją - ot taki szczegół..
Jeżeli Szanowny bierze dosłownie sformułowania "tu przyciąć", "tu przyspawać", to informacyjnie..., to była przenośnia...

...dobranoc:)

ps.
Zůstal z nich jen rám a podvozek, zbytek je nový czyli: pozostała tylko rama i podwozie, reszta jest nowa.
Zamiast ustalać nowe definicje, wystarczy kilka razy kliknąć...
https://www.idnes.cz/ekonomika/dopr...-nebo-nautilus.A140409_154418_eko-doprava_suj
...no właśnie dlatego chciałem z Szanownym ustalić wspólny język, żebyśmy się zrozumieli... Także tak...