• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy nabytek Piko-miku - BR180 !

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oto nowy nabytek (ten po lewej) do jazdy ukrotnionej z BR371 :D

Jakby ktos byl zainteresowany opnio to sluze upszelnie - 371 jezdzi na Uhlenbrock a 180 na Lenz Silver

Załączniki

Reakcje
9 1 0
A właśnie mam pytanie, jak Lenz steruje lokomotywą Piko? Chodzi mi o przyspieszanie i hamowanie. Bo u mnie nie następuje to płynnie i żadne zmiany ustawień nic nie dały.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mandylion napisał(a):
A właśnie mam pytanie, jak Lenz steruje lokomotywą Piko? Chodzi mi o przyspieszanie i hamowanie. Bo u mnie nie następuje to płynnie i żadne zmiany ustawień nic nie dały.
hej a ja wlasnie na uhlebrocku tak mam ze jezdzi lekkimi jakby skokami ale leciutkimi a na lenzu git

Reakcje
9 1 0
Bardzo dobrze to określiłeś - jazda z lekkimi skokami. Ja mam wprawdzie E 242 z Lenzem Silver. Ale zdaje mi się że napęd to one taki sam mają (na 3 osie, z silnika przekazywany takimi silikonowymi wałkami). Mam też E 93 oraz Desiro - tutaj jazda jest wzorowa.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mandylion napisał(a):
Bardzo dobrze to określiłeś - jazda z lekkimi skokami. Ja mam wprawdzie E 242 z Lenzem Silver. Ale zdaje mi się że napęd to one taki sam mają (na 3 osie, z silnika przekazywany takimi silikonowymi wałkami). Mam też E 93 oraz Desiro - tutaj jazda jest wzorowa.

tak to ten sam naped. zreszta uwazam ze bardzo dobry - moje 180/371 bez problemu ciagnal 20 30 cm wagonow pasazerskich OBB z epoki V

co do skokowej jazdy - jesli chcesz sie jej pozbyc ustaw (nie pamietam ktore CV) hamowanie i rozpedzanie na znacznie wieksza wartosc tak aby lok bo przekreceniu lokmousa na stop jechal jeszcze dlugo i w druga strone bardzo powoli sie rozpedzal - tak mam ustawiona 180 i zniknely skoki - natomiast 371 mam ustawiona na szybsza rekacje na hamowanie i rozpedzanie i wtedy sa te skoki

mam nadzije ze ci to pomoze - innego rozwiazania nie znalazlem

Reakcje
9 1 0
Z tego co pamiętam to posiadasz Roco Ae 6/6. Pisałeś o głośnym napędzie. Własnie kupiłem ten model w malowaniu zielonym (63878). Potwierdziło się. Silnik pracuje głośno, co mnie dziwi, bo wizualnie to typowy rocowski silnik. Oświetlenie słabiutkie. Poza tym to piękna lokomotywa. Te szwajcary mają w sobie coś urzekającego.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mandylion napisał(a):
Z tego co pamiętam to posiadasz Roco Ae 6/6. Pisałeś o głośnym napędzie. Własnie kupiłem ten model w malowaniu zielonym (63878). Potwierdziło się. Silnik pracuje głośno, co mnie dziwi, bo wizualnie to typowy rocowski silnik. Oświetlenie słabiutkie. Poza tym to piękna lokomotywa. Te szwajcary mają w sobie coś urzekającego.

Tak, przykro mi ze co dziala glosno jak moj, ale z drugiej strony sie ciesze ze to jest tak "by design" a nie moj egzemplarz :D (zazdrosze ze masz oryginalne malowanie SBB CFF FFS ja mam niestey Cargo)

sadze ze to nie silnik tylko przekladnie. Mam tez Re 6/6 i ten jezdzi cichutko.

Mieszkalem sporo czasu w Basel i Zurich - pamietam jazdy S-bahn Zurich oraz IC prowadzonymi przez Re460 i Re 4/4 II do wloch przez Gottarda - stad ten sentyment!
(swoja droga 50% lokow prowadzacych IC w CH to Re 4/4 40 letnie ale kazda wyglada jak nowka prosto z produkcji - serwisowane w Winterhur - zeby tak nasze EU07 serwisowali)

A co do szwajcarow jestem ich wielkim fanem. Oswietlenie w Ae 6/6 jest strasznieslabe jakby sie swieczki palily anie reflektory :D

ale lokomotywa piekna - chce zakupic teraz Re 4/4

aha i polecam ci bardzo Ae 4/4 BLS - suuuuper! Roco - cichutko jezdzi i super wykonanie naprawde polecam! jesli lubisz szwajcary to warto zakupic

Polecam Ae 4/4

super wykonanie, super jazda, super cichutka!

Reakcje
9 1 0
Szymon napisał(a):
chce zakupic teraz Re 4/4
Ja posiadam już Re 4/4 w czerwonym malowaniu. Bardzo dobrze wykonana lokomotywa. Cicho i płynnie jeździ. I oświetlenie wreszcie zrobione jak trzeba (oświetlenie przednie przez 2 żarówki, co daje bardzo dobry efekt, lepiej jest zrealizowane niż w RE 6/6).
Jest dosyć lekka z racji rozmiarów, ale nie ma większych problemów z uciągiem. Polecam, chociaż jest dość droga!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
Tabor 8
Tabor 5
Tabor 173
Tabor 27
Tabor 0