• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowoczesny tabor PKP

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.610 27 0
Wrażenie robi piorunujące. Trzeba będzie "zapolować" na nią z aparatem w terenie.
Może ktoś orientuje się co oznaczają litery "AL", które pojawiły się w oznakowaniu tej jednostki EN57AL-1556?

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
882 9 4
Wrażenie robi piorunujące. Trzeba będzie "zapolować" na nią z aparatem w terenie.
Może ktoś orientuje się co oznaczają litery "AL", które pojawiły się w oznakowaniu tej jednostki EN57AL-1556?
Litera "A" - silniki asynchroniczne. EN57AL - litera "L" początkowo symbolizować miała woj. lubuskie, teraz można te oznaczenie spotkać również na zmodernizowanych jednostkach pomorskiej, zachodniopomorskich i podlaskich. (EN57AKW litera "W" od woj. wielkopolskiego, EN57AKŚ - "Ś" od woj. śląskiego itd.).

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Powiem że jestem pod wrażeniem ... wygląda na zewnątrz i wewnątrz na bogato ... pytanie jak silniki, głośność i realny komfort dla podróżnego.
Może to i jest sposób ... skoro stare nadaje się i może być po kapitalnym remoncie dobre jak nowe tylko tańsze to czemu nie ?

DBmati

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Super wyglądają! Jestem w szoku, że będzie można sobie załadować telefon, czy laptop w osobowym pociągu. Widać już, że pociąg jest przystosowany do XXI wieku :)

Szkoda, że nie będzie jeździł na trasie Szczecin Gł - Kostrzyn. Przydałby mi darmowy Wi-Fi, czy wtyczkę do ładowarki.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Tak, jak napisałem nie ja wymyśliłem te nazwy dla danych lokomotyw, czy też EZT-ów ! Są używane powszechnie przez kolejarzy. Nie rozumiem dlaczego "Jarząbek" się tak poczuł urażony ! :niepewny:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.058 200 22
A jesteś pewny, że przez kolejarzy również, a nie tylko przez mikoli? Bo ja znam przykłady takich przezwisk taboru, które używają tylko mikole, a pracownicy nigdy nawet o takich nie słyszeli.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
A jesteś pewny, że przez kolejarzy również, a nie tylko przez mikoli? Bo ja znam przykłady takich przezwisk taboru, które używają tylko mikole, a pracownicy nigdy nawet o takich nie słyszeli.
Sam byłem kolejarzem ! (W sercu nadal jestem) i nikt z Nas nie mówił, że jedzie ET22, tylko że jedzie Helmut !!! Na grupę zjeżdżało się kiblem, a nie EZeTem !!! Mówię to ze swojego doświadczenia !!!

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.058 200 22
OK, to Ty przynajmniej jesteś wiarygodnym źródłem informacji.
A czy nie spotkałeś się wśród miłośników kiedyś z jakimś przezwiskiem nie używanym przez pracowników?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.868 621 30
Sam byłem kolejarzem ! (W sercu nadal jestem) i nikt z Nas nie mówił, że jedzie ET22, tylko że jedzie Helmut !!! Na grupę zjeżdżało się kiblem, a nie EZeTem !!! Mówię to ze swojego doświadczenia !!!
Co nie zmienia faktu, że określenie "kibel" we mnie też wzbudza sprzeciw. Zresztą w moich stronach (Warszawa) tego określenia wśród kolejarzy też nie słyszałem.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
I tu też niestety zamiast tematu wątka :
Nowoczesny tabor PKP
poboczne dialogi rynsztokowe, o pardon ... kibl ...
Ja od dawna jestem kolejarzem i miłośnikiem kolei, nie hobbystą, bo to ktoś inny, ale zawsze uświadamiam wszystkich zainteresowanych tematem kolei, że nie należy szydzić, czy też ironizować sobie z tematu własnego zainteresowania, bo według mnie jest to po prostu głupie ! A czymże jest jeśli właśnie nie takie podejście do tematu - drwiące nazewnictwo ?
Zawsze będę przeciwny określeniom typu : kibel, kopciuch, pasożyt itp.
A kto takie nazwy wymyślił ?
Nazewnictwo takie pojawiło się na forach internetowych, gdzie wszechwiedzący internauci chcieli zaistnieć,
ja takich typków nazywam lekceważąco : szczawiki internetowe.
I nigdy nie napiszę posta do wątka, w którym takowi goszczą, wraz z tymi, którzy piszą szowinistycznie o szwabach lub szkopach, żółtkach, bambusach itp. Ot polaczki się znaleźli !
Również olewam wątki, gdzie króluje niecenzuralna gwara, typu h..., k... p... itp.
Kto na tym straci ? niech ci, których ego dotknąłem przemyślą to sobie, a na pewno to poczuli, może jak przysłowiowe nożyce po uderzeniu w stół wnet tu się od razu odezwą ... tylko wypraszam sobie porównywanie mnie do świętego lub coś w tym stylu.
Zauważcie tylko, jak daleko to zaszło :
to jak być nie powinno stało się niemal normą, a to jak być poprawnie powinno - dziwi !

Widać nie bardzo przepadałeś za swoją pracą, bo zadowoleni kolejarze mawiali, że jeżdżą jednostką !
Jak kto z "wysokich kół" został przesunięty na jednostki, to dla pognębienia go, mawiało się : że przeszedł na "tramwaje".
A to określenie Helmut, tyczyło się zawsze lokomotyw serii EU20.
Wiem, bo sam też się z takim błędnym określeniem spotkałem, ale ci kolejarze tłumaczyli mi tylko, że :
"przecież to jest lokomotywa towarowa, sześcioosiowa, więc tak ją nazywamy, kiedyś słyszeliśmy gdzieś takie określenie !"
Sam wywnioskuj, co o tym sądzić.
Imię Helmut, jakby nie było kojarzy się z krajem za Odrą, czyli z Niemcami, a co ma wspólnego lokomotywa ET22 z Niemcami ?
Pozdrawiam i życzę Ci abyś miał wiele radości z kolejowych zainteresowań, a to co powyżej napisałem, ku przemyśleniom.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Pozdrawiam serdecznie również wszystkich kolejarzy, pseudo kolejarzy, modelarzy, kolekcjonerów i wszystkich wielbicieli szeroko pojętego kolejnictwa !
Nie było moim zamiarem NIKOGO urazić, chciałem przedstawić modernizację i tyle. Sam wiele razy zastanawiałem się skąd wzięły się te nazwy ! Nie zgadzam się, że nazewnictwo to pojawiło się na forach internetowych, bowiem w czasach kiedy byłem pracownikiem PKP (bo jak myślę, kolejarzem już się nie mogę nazywać) nazwy te były używane, a o internecie jeszcze nikt nie słyszał. (Powstawał wtedy pierwszy krajowy komputer "Odra" w Elwro we Wrocławiu) Jeżeli kogoś obraziłem - przepraszam. Postaram się więcej nie wypowiadać na forum.[DOUBLEPOST=1383922112,1383921022][/DOUBLEPOST]Jeszcze tylko małe sprostowanie dotyczące ET22. EU20 wycofano w 1981 roku, ja zacząłem pracę w 1989roku, więc po EU20 nie było już śladu. Nie wiem czy je tak nazywano, nie było mi dane zobaczyć, ani usłyszeć gwarowej nazwy. Natomiast na 100% na ET22 mówiliśmy Helmut, Byk i bodajże od czasu do czasu ktoś mówił Rekin. No chyba, że pracownicy we Wrocławiu na Głównym nazywali inaczej lokomotywy niż reszta Polski ! Pozdrawiam i życzę wszystkim używania tylko "dozwolonych" nazw lokomotyw.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Koleje w Polsce 19
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 1