I tu też niestety zamiast tematu wątka :
Nowoczesny tabor PKP
poboczne dialogi rynsztokowe, o pardon ... kibl ...
Ja od dawna jestem kolejarzem i miłośnikiem kolei, nie hobbystą, bo to ktoś inny, ale zawsze uświadamiam wszystkich zainteresowanych tematem kolei, że nie należy szydzić, czy też ironizować sobie z tematu własnego zainteresowania, bo według mnie jest to po prostu głupie ! A czymże jest jeśli właśnie nie takie podejście do tematu - drwiące nazewnictwo ?
Zawsze będę przeciwny określeniom typu : kibel, kopciuch, pasożyt itp.
A kto takie nazwy wymyślił ?
Nazewnictwo takie pojawiło się na forach internetowych, gdzie wszechwiedzący internauci chcieli zaistnieć,
ja takich typków nazywam lekceważąco :
szczawiki internetowe.
I nigdy nie napiszę posta do wątka, w którym takowi goszczą, wraz z tymi, którzy piszą szowinistycznie o szwabach lub szkopach, żółtkach, bambusach itp. Ot polaczki się znaleźli !
Również olewam wątki, gdzie króluje niecenzuralna gwara, typu h..., k... p... itp.
Kto na tym straci ? niech ci, których ego dotknąłem przemyślą to sobie, a na pewno to poczuli, może jak przysłowiowe nożyce po uderzeniu w stół wnet tu się od razu odezwą ... tylko wypraszam sobie porównywanie mnie do świętego lub coś w tym stylu.
Zauważcie tylko, jak daleko to zaszło :
to jak być nie powinno stało się niemal normą, a to jak być poprawnie powinno - dziwi !
Sam byłem kolejarzem ! (W sercu nadal jestem) i nikt z Nas nie mówił, że jedzie ET22, tylko że jedzie Helmut !!! Na grupę zjeżdżało się kiblem, a nie EZeTem !!! Mówię to ze swojego doświadczenia !!!
Widać nie bardzo przepadałeś za swoją pracą, bo zadowoleni kolejarze mawiali, że jeżdżą jednostką !
Jak kto z "wysokich kół" został przesunięty na jednostki, to dla pognębienia go, mawiało się : że przeszedł na "tramwaje".
A to określenie Helmut, tyczyło się zawsze lokomotyw serii EU20.
Wiem, bo sam też się z takim błędnym określeniem spotkałem, ale ci kolejarze tłumaczyli mi tylko, że :
"przecież to jest lokomotywa towarowa, sześcioosiowa, więc tak ją nazywamy, kiedyś słyszeliśmy gdzieś takie określenie !"
Sam wywnioskuj, co o tym sądzić.
Imię Helmut, jakby nie było kojarzy się z krajem za Odrą, czyli z Niemcami, a co ma wspólnego lokomotywa ET22 z Niemcami ?
Pozdrawiam i życzę Ci abyś miał wiele radości z kolejowych zainteresowań, a to co powyżej napisałem, ku przemyśleniom.