• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości w N - Sondaż Modelcenter.pl / Schlesienmodelle SM4210 / ET43

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.763 141 0
Robert, chyba nie chcesz powiedzieć, że przymierzasz się akurat do tych niszowych modeli w N???

To ile zejdzie w Polsce? 10 sztuk?

Xsysiek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Patrząc po tym jak się wagony restauracyjne z DM-Toys sprzedawały to stawiałbym na 50-100 sztuk, gdyż na 100% znajdzie się ktoś z zagranicy kto by chciał je kupić.

Podobnie cały nakład (100 szt.) wagonów kontenerowych PKP z REE models jest już zarezerwowany.

Jestem dobrej myśli!

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.186 18 0
@Xsysiek Z tym REE-Modeles to zapowiedź była w 2018 z założeniem pierwotnym, że w 2019 modele wyjdą. Wyjdą w 2025 (nakład 100 w całości wyszedł w tym roku, czyli 6 lat po zapowiedzi). Z tym że trzeba wziąć pod uwagę fakt: poza 1zu160.net nigdzie nie było żadnej informacji o tym wypuście, a jest to samodzielna inicjatywa sklepu Menzels-Lokschuppen (ostatnio z nimi korespondowałem w sprawie poprawienia napisów na naklejce "dofinansowanie z UE" ;)). REE nigdzie się tym nie chwaliło, a ja nie przypominam sobie, by poza ewentualnym JEDNYM wpisie w newsletterze w 2018 jakakolwiek promocja ze strony sklepu była. Szukałem na innych forach międzynarodowych - to samo. Tutaj na forum pilnuję tej informacji i cieszę się, że tak jak i Pi.R.A.T.A. po 10 latach skończyła projekt L.S. Models z wagonami do EN Jan Kiepura, to i te wagony w końcu wyjdą.

Menzels-Lokschuppen wraz z REE-MODELES wpadli na pomysł wydania sześcioosiowych platform kontenerowych PKP Cargo (ep. VI) z pociągu do Chin :)

Źródło: http://www.1zu160.net/neues/news.php?id=4015

Co prawda raczej będzie to nowość 2019, ale pozwalam sobie podkręcić wątek ;) Tylko 100 egzemplarzy.

Mobilizujcie waszych ziomków w skali N! Chcę wiedzieć, czy się opłaci chociaż trochę zrobić modele w skali N.

Sondaże - MODELCENTER
Super! Tylko jest jeden problem, który widzę - chciałbym obie lokomotywy, ale do koszyka mogę dodać tylko jeden produkt w przedsprzedaży. Myślę, że w przypadku N-ki znalazłoby się kilku takich, którzy z pocałowaniem ręki wzięliby obie lokomotywy (nawet pomimo faktu, że fabryczne wagony PIC-u istniejącą w liczbie sztuk 1 (wspomniany restauracyjny z DM-Toys), a praktycznie wszystkie pozostałe to produkcje Matu (+ kilka pado ;)) lub konwersje, w tym KiskuN), ale taki Dragon skutecznie może już teraz prowadzić pociągi z dość sporej liczby fabrycznych (i nie tylko) wagonów.

PS. Odezwę się jeszcze na priv. Na razie puściłem tą informację na FB w części polskiej N-kowej, ale też będzie gdzie indziej.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.856 33 0
Mobilizujcie waszych ziomków w skali N! Chcę wiedzieć, czy się opłaci chociaż trochę zrobić modele w skali N.

Sondaże - MODELCENTER
Cześć Robert. Miło widzieć że ktoś zaczyna bardziej przychylnym wzrokiem patrzyć na skalę N... jak chodzi o modele to moja rada jest taka ...
SU4210 to średni wybór gdyż to maszyna typowa do wagonów osobowych w barwach IC który w tej skali był wydany seryjnie chyba tylko jeden i to w dodatku pod postacią Restauracji. Były kiedyś robione (chyba przez Węgrów) przemalowanki wagonów ROCO w barwy IC, ale zdobycie ich na ebay graniczy z cudem.

ET43 w barwach Cargo to śmiałe posunięcie, jednak jak sygnalizują koledzy jest to model który w tej skali znacząco nie będzie się różnił wyglądem od wydanego w tym roku Vectrona ze stajni Fleischmanna i może nie być aż taką atrakcją jak się wydaje... ale może się mylę

Co mogę zasugerować.
Masz gotową dokumentację na lokomotywę EU07 w wersji 303e. Myślę że ten typ byłby idealny, bez ponoszenia znacząco wielkich kosztów. Tylko przeskalować model 3d, poprawić parę detali i dorobić dobry napęd ;) Typ lokomotywy osobowy/towarowy w zasadzie pasujący do wszystkiego co wyszło seryjnie w tej skali. Do tego typ lokomotywy spotykany w całej Polsce i wielu by było na niego chętnych.

Lepsza (na start) od EU07 wydaje mi się że by była seria SU46. Bardzo uniwersalna lokomotywa i w dodatku pewnie chętnie kupowana przez kolekcjonerów w DE, którzy jak się okazuje mają masę naszego rodzimego taboru co widać niejednokrotnie po różnych filmikach. Mając napęd do SU46 można potem zrobić SU45, a i na siłę ET22 biorąc pod uwagę wymiary.

Potem by można było jeszcze wspomnieć o ET22 i SM42, SU45 czy ET41 i EP09 ... ale po co.... trzeba od czegoś zacząć :)

powodzenia

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.186 18 0
Tutaj, ale Robert jak widać ograniczył trochę możliwości publikacji (nie wiem, czy to tak ogólnie, czy tylko mi:D) i post czeka (ten oczekujący, to właśnie ten mój post). W każdym razie - poszło też na 3 inne grupy, gdzie na jednej jakaś miła dziewczyna poleciła mi tory KATO:D.
1732099168669.png

Z N-ką jest generalnie jeden kluczowy problem - jest to na tyle kompaktowa skala, że ludzie nie muszą mieć potrzeby spotykania się w większym gronie. Czy to w modelarni, czy innym klubie, co w przypadku H0 jest często jedyną możliwością pojeżdżenia po makiecie. N-karze mogą sobie żyć sami, nie odzywać się do nikogo, kitrać modele, a później np. pokazuje się kolekcja na sprzedaż 1,5 tysiąca modeli po tacie/wujku/dziadku, o której nikt nie miał pojęcia. Dlatego ciężko zmierzyć potencjał rynkowy N-ki u nas.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.186 18 0
Znalazłem ileśtam grup N-kowych w Europie i na świecie. Chyba wszystkie są prywatne. Po prostu trzeba zgłosić akces, czasem odpowiedzieć na jakieś pytania i zaakceptować regulamin. W przeciwieństwie do forum na 1zu160.net, na grupach FB mnie za granicą przyjęli :ROFL:

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 2 1
Super! Tylko jest jeden problem, który widzę - chciałbym obie lokomotywy, ale do koszyka mogę dodać tylko jeden produkt w przedsprzedaży. Myślę, że w przypadku N-ki znalazłoby się kilku takich, którzy z pocałowaniem ręki wzięliby obie lokomotywy (nawet pomimo faktu, że fabryczne wagony PIC-u istniejącą w liczbie sztuk 1 (wspomniany restauracyjny z DM-Toys), a praktycznie wszystkie pozostałe to produkcje Matu (+ kilka pado ;)) lub konwersje, w tym KiskuN), ale taki Dragon skutecznie może już teraz prowadzić pociągi z dość sporej liczby fabrycznych (i nie tylko) wagonów.
Jeżeli chce się zakupić w przedsprzedaży dwa lub więcej różnych modeli, to trzeba na każdy model złożyć osobne zamówienie. Tak to działa przynajmniej w przypadku przedsprzedaży modeli H0, czy tak samo jest w przypadku sondażu/przedsprzedaży N-ki nie wiem ale podejrzewam, że tak.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.186 18 0
Jeżeli chce się zakupić w przedsprzedaży dwa lub więcej różnych modeli, to trzeba na każdy model złożyć osobne zamówienie. Tak to działa przynajmniej w przypadku przedsprzedaży modeli H0, czy tak samo jest w przypadku sondażu/przedsprzedaży N-ki nie wiem ale podejrzewam, że tak.
Dzięki za info. Spróbuję zatem dwa osobne.

EDYTA:
@route Udało się :cool: Można zamówić dwa, ale trzeba przyjąć na siebie dwie przesyłki ;)

W każdym razie dodaję zrzut ze strony:
1732176410302.png

Źródło: https://www.modelcenter.pl/so

Ostatnio edytowane:

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 20 1
To się nie uda.
Gdyby tu był piniądz to Pan Czech już by wystrugał swoje rumunki, suczki i fiaciki.
... a bosman tylko zapiął płaszcz ...

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
595 4 1
przypuszczam ze kibel chciałby mieć każdy N-kowiec w Polsce i wielu poza Polską (poza wielbicielami hamerykanów czy szynka nsenów) czyli co najmniej 600 sztuk by zeszło)

sorx - zauważyłem, że w sondażu są określone już typy.

Ostatnio edytowane:

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
595 4 1
To się nie uda.
Gdyby tu był piniądz to Pan Czech już by wystrugał swoje rumunki, suczki i fiaciki.
... a bosman tylko zapiął płaszcz ...
to czemu struga w TT, która to skala jest obecna tylko w DDR i w Polsce plus promil w Czechach? N-kowców jest więcej (wystarczy porównać choćby podfora tutaj)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166