• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
489 47 4
PIKO 51464, 51465 - EN57-920 PR Dolny Śląsk, rew. 27.05.2011
Zobacz załącznik 1149059

Model ma się ukazać pod koniec listopada 2025 roku.

Ps. Więcej plus ewentualne komentarze: PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57
Gdzie mogę uzyskać więcej informacji o modelu? Chodzi mi czy dany model mógł lub obsługiwał połączenie do Kędzierzyna-Koźla? Może ktoś wie lub są jakieś zdjęcia lub filmy? Szukam i nic nie mam. Nie chcę przegapić w swojej kolekcji czegoś co bywało w mieście Kędzierzyn-Koźle.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.443 32 10
[/QUOTE]
czy dany model mógł lub obsługiwał połączenie do Kędzierzyna-Koźla
Nie znalazłem dowodów, ale są dobre poszlaki że tak mogło być: dwa interregio jadące przez Kędzierzyn-Kożle zostały uwiecznione z obsługa przez EN57 w barwach UMWD
1. EN57-1192 jako IR Szyndzielnia
2. EN57-780 jako IR Ostrów Tumski
Choć najlepszy przykład (odpowiadający 'tak i nie' na zadane pytanie, bo jechał w parze) to EN57-815 + EN57-920 IR "Szyndzielnia"
IR EN57.jpg
Przeczesz internety podając nazwy pociągów, przez KK jechały jeszcze Piast i Spodek

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
489 47 4
Nie znalazłem dowodów, ale są dobre poszlaki że tak mogło być: dwa interregio jadące przez Kędzierzyn-Kożle zostały uwiecznione z obsługa przez EN57 w barwach UMWD
1. EN57-1192 jako IR Szyndzielnia
2. EN57-780 jako IR Ostrów Tumski
Choć najlepszy przykład (odpowiadający 'tak i nie' na zadane pytanie, bo jechał w parze) to EN57-815 + EN57-920 IR "Szyndzielnia"
Zobacz załącznik 1149285
Przeczesz internety podając nazwy pociągów, przez KK jechały jeszcze Piast i Spodek[/QUOTE]
Tak. Pociągi np. Szyndzielnia były przez takie jednostki obsługiwane. Jak wspomniałem brak mi jedynie "dowodu". Zdjęcie które dałeś już jest jakimś tropem. Dziękuję.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
291 1 1
Tak. Pociągi np. Szyndzielnia były przez takie jednostki obsługiwane. Jak wspomniałem brak mi jedynie "dowodu". Zdjęcie które dałeś już jest jakimś tropem. Dziękuję.
W tamtym okresie zakład dolnośląski nie miał już jednostek specjalnie wytypowanych do obsługi pociągów IR, czy też innych priorytetowych. Jeździło co było sprawne. Nie szukaj dowodów w postaci zdjęć konkretnego numeru, bo to ślepa uliczka.

Reakcje
54 0 0
Mam pytanie dot. ostatnich wydań wagonów i lokomotyw w malowaniu PTKiGK: Zacząłem myśleć o skompletowaniu składu z ET21. Jak się mają nowowydane wagony Roco i Piko do rzeczywistości (na ile mniej więcej takie wagony jeździły, a na ile to przemalowanka)? Jeśli chodzi o wagony towarowe, to nie jestem purystą (nie znam się też zbytnio na nich), ale chciałbym chociaż mniej więcej wiedzieć co i jak.

Ostatnio edytowane:

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.688 4 0
Mam pytanie dot. ostatnich wydań wagonów i lokomotyw w malowaniu PTKiGK: Zacząłem myśleć o skompletowaniu składu z ET21. Jak się mają nowowydane wagony Roco i Piko do rzeczywistości (na ile mniej więcej takie wagony jeździły, a na ile to przemalowanka)? Jeśli chodzi o wagony towarowe, to nie jestem purystą (nie znam się też zbytnio na nich), ale chciałbym chociaż mniej więcej wiedzieć co i jak.
Tak po krótce, ani lokomotywy PTKiGK ani wagony weglarki Piko czy te talboty Roco nie są przemalowankami. Talboty Roco, choć owszem, raczej nie w każdym szczególe, odpowiadają generalnie polskiemu wagonowi 24Ve.
Inna sprawa czy lokomotywy PTKiGK Sp. z o.o. Zabrze prowadziły składy z wagonami z już zmienioną formą przedsiębiorstwa na PTK Holding Zabrze.
Tego nie wiem, ale jak nie jesteś purystą (jak i ja:gwizd:) to nie widzę problemu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 201
Tabor 18
Tabor 28