• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Nowe wagony Roco stawiają duże opory podczas jazdy

Torgill

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Niedawno kupiłem nowe wagony Roco - ten zestaw: https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/wagensets/6200058-3-tlg-set-personenwagen-pkp.html

Stawiają one ogromne opory, lokomotywy są w stanie je pociągnąć i jakoś to jeździ, ale nie ma tam żadnego luzu w niektórych osiach wózków (a niektóre ruszają się spokojnie). Nie mam takiej sytuacji w innych wagonach (aczkolwiek mam dopiero kilkanaście i to PIKO, to są pierwsze Roco), więc nie wiem, czy ta sytuacja jest normalna, czy nie. Instrukcja twierdzi, że należy je nasmarować olejkiem po 30 godzinach jazdy. Używać je z takim oporami przez 30 godzin, czy posmarować odpowiednim olejkiem od razu wcześniej?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
7.119 5 0
Też zwróciłem uwagę na bardzo duże opory toczenia wspomnianych wagonów. Problem w nich polega na zużytej już formie na wózki. Występują nadlewy, które przyhamowują koła. Obejrzyj dokładnie wózki i znajdziesz te miejsca. U siebie naprawiłem ten problem. Wagony toczą się już normalnie.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.141 48 0
Problemem nie są same wózki, bo po wyjęciu z wagonów toczą się poprawnie. Usunięcie blaszek odbierających prąd też niewiele zmienia - po włożeniu do wagonu jazda wciąż jest na oporach. Przynajmniej ja u siebie nie znalazłem prostej odpowiedzi na pytanie o przyczynę tego stanu rzeczy.

Ciekawe jest to, że nieco później Roco wypuściło, wydaje się, że z tych samych form, wagon (nr 6200113) stanowiący uzupełnienie tego składu, który ma znakomite właściwości jezdne.

Pozdrawiam,

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.590 44 7
Problemem nie są same wózki, bo po wyjęciu z wagonów toczą się poprawnie. Usunięcie blaszek odbierających prąd też niewiele zmienia - po włożeniu do wagonu jazda wciąż jest na oporach. Przynajmniej ja u siebie nie znalazłem prostej odpowiedzi na pytanie o przyczynę tego stanu rzeczy.

Ciekawe jest to, że nieco później Roco wypuściło, wydaje się, że z tych samych form, wagon (nr 6200113) stanowiący uzupełnienie tego składu, który ma znakomite właściwości jezdne.

Pozdrawiam,
to inna forma, nie ma tez blaszek odbioru prądu