• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

N (1:160) Nowa makieta N - pomoc mile widziana

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Jestem nowy na forum wiec z góry przepraszam jeżeli cos jest nie tak.

A wiec w modelarstwie kolejowym jestem nazwijmy to zaawansowanym początkującym. Mam za sobą parę lat budowy prowizorycznych makiet na podłodze jako nastolatek. Jakiś rok temu wróciłem do hobby i nie mogę sie oderwać. Właśnie skończyłem prace nad mała makieta w skali N, a w głowie juz mam następną tez N-ka. Makieta powstanie na polce w moim małym pokoiku w którym nic po za komputerem i suszącym sie od czasu do czasu praniem i tak nie ma. Pokój jest faktycznie mały i do tego strasznie pozawijany, wnęka w ścianie, jakiś wystający słupek. Ale wiadomo jak jest trzeba działać gdzie sie da.

Podstawa makiety ma być pólka na trzech ścianach pokoju. Planuje juz od paru tygodni ale cały czas mi cos nie pasuje. Chciał bym to podzielić na mniejsze części z powodu możliwej przeprowadzki za jakiś czas. Na ścianach znajdują sie dwa okna w ich miejscu będę musiał wykombinować dwa zdejmowane segmenty (okna trzeba myc) makieta bedzie zawieszona na wysokości 140cm.

Ze względu ze mieszkam za wielka woda wybór padł na Atlas code 55 na makiecie chciał bym zamieścić jakieś bocznice, małą stacje pasażerską, zajezdnie z tym kołem obrotowym do obracania lokomotyw(nie wiem jak to profesjonalnie sie nazywa) . Chciał bym również by była to jednak zamkniętą pętlą w której mogły by sie poruszać dwa składy ( może i więcej :) ). Na przedział czasowy sie jeszcze nie zdecydowałem ale Bedzie to chyba mniej więcej 1980-2000. Ostatnia makieta była 1940-60, wiec przydało by sie cos innego.

Na początek planuje tylko pierwszy pierwszy róg pokoju z wnęką jak widać na pierwszej fotce. Jeżeli ktoś sie na tym zna i ma ochotę cos narysować, podpowiedzieć był by bardzo wdzięczny.

Przepraszam za pisownie nie posiadam polskiej czcionki.

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.925 143 0
Pokazałbyś zdjęcia poprzedniej makiety? lata 50-60 zapowiadają się ciekawie ;-)
Zajezdnia = szopa (depot)
kółko = obrotnica (turntable), Atlasowa może być ręcznie napędzana lub z silniczkiem ;-)

Przy zastosowaniu pętli będziesz musiał skorzystać z "modułu petlowego"
Aha, makieta analogowa czy DCC?

Dorysuj, chociaż z grubsza, drugą część - łatwiej będzie się odnieść do całości.

OP
OP
marcelix

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Niestety nie mam fotek ukończonej makiety. Z braku miejsca makieta pojechała do młodego chłopaczka, który chyba sie zaraził hobby i chce do niej dołączać kolejne moduły. Mam gdzieś parę fotek zrobionych w trakcie budowy wiec poszukam. Nie było to nic szczególnego mały torcik 130cmX60cm. Zbudowany bardziej dla sprawdzenia czy podołam i czy hobby mnie wciągnie jak za dawnych czasów. (wciągnęło i to chyba bardziej)

Co do nowej makiety to zajezdnia obowiązkowo, turntable atlasa z silniczkiem zdecydowanie, ale jeszcze nad tym sie nie zastanawiam bo to planuje zrobić w dolnej części makiety która będę robił później. Chciałbym wcisnąć tam również jakąś fabryczkę może kopalnie z załadunkiem węgla lub cos w tym stylu, oraz port z żurawiem do załadunku kontenerów. Sterowanie zwrotnicami myślałem o panelu z przełącznikami. Zwrotnice przełączane za pomocą Tortoise switch machines. Sterowanie pociągami DCC NCE Power Cab.

Dołączam cos, co wcześniej usiłowałem zaprojektować.

Załączniki

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Czy dałbyś radę zamieścić zdjęcia planu z widocznymi wymiarami poszczególnych nazwijmy to "modułów" bo mam pewien pomysł.

OP
OP
marcelix

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak mniej więcej to będzie wyglądało, jeśli chodzi o łączenia. Łączenia sa tylko w razie przeprowadzki tylko te dwa okna będę musiał od czasu do czasu umyć :) . Jak widać na moim planie jest jeden problem. Jedno z ciec niestety idzie przez zwrotnice i to będę musiał i tak zmienić.

Załączniki

OP
OP
marcelix

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam dołączam plan z wymiarami, szare kreski są to jak łatwo sie domyślić łączenia. Wewnętrzne krawędzie bez wymiarów nie są tak ważne mogę je trochę zmienić. Ważna jest głębokość polek i wymiary przy ścianie których zmienić nie mogę.

Załączniki

turban

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wydaje mi się, przesadziłeś z ilością torów. Postaraj się podzielić makietę na moduły o określonym zadaniu. Najwięszy - lokomotywownia, mniejszy - stacja towarowa i szlak (dwutorowy) z małą stacją osobową. Aby zwiększyć realizm ukryj ostre łuki w lesie lub tunelu.

OP
OP
marcelix

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam ponownie, widzę ze nie za wielkie zainteresowanie. Sam wiec trochę zmieniłem, osobiście mi podoba się. Powiedzcie, co myślicie? Zmniejszyłem ilość torów, przez co zrobiło sie trochę więcej miejsca na planowana scenerie. Zaczynam polowanie na tory, nie jest łatwo, atlas ma problemy z produkcja nic nie ma w sklepach zostaje śledzić eBay.

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.925 143 0
Jak dla mnie choć dodałbym możliwość zmiany toru jazdy. Na razie mi się wygląda na jeżdżenie w kółko.
Po lewej strony, przed oknem będzie zapewne stacja osobowa (przystanek)?
Aha, zamiast łuków z odcinków, użyj flexów.

OP
OP
marcelix

marcelix

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok masz racje dodam możliwość zmiany toru, bo faktycznie jak bez to jazda w kolko. Co do stacji to tak dokładnie tam gdzie okno planuje małą stacje pasażerską. Wszystkie luki to flex, robiłem z segmentów bo łatwiej było narysować. W zasadzie to planuje wszędzie używać flex, tylko jak napisałem mam problem z kupnem. Zostalo mi jeszcze troche z poprzedniej makiety, ale to za malo nawet na pierwszy "segment".

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 4
Planuję 15
Planuję 11
Planuję 30
Planuję 52