• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nostalgiczny film o Zagórzu

Reakcje
1.645 20 1
Pamiętam jak dziś jak się podstawiał w Katowicach nocny pospieszny do Krynicy i Zagórza i tą walkę o miejsca... Jeszcze wjeżdżał w perony a już się drzwi otwierało i wskakiwało do wagonów. Raz mi się udało i byłem pierwszy w przedziale, ale zanim rodzice dotarli to już mnie z tego przedziału wykopali i dupa była z miejsc siedzących...

OP
OP
corwin

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
350 2 3
Pamiętam jak dziś jak się podstawiał w Katowicach nocny pospieszny do Krynicy i Zagórza i tą walkę o miejsca... Jeszcze wjeżdżał w perony a już się drzwi otwierało i wskakiwało do wagonów. Raz mi się udało i byłem pierwszy w przedziale, ale zanim rodzice dotarli to już mnie z tego przedziału wykopali i dupa była z miejsc siedzących...
Oj tak było.. a pośpieszny z Warszawy przez Przemyśl i dalej ZSRR... to była jazda. I jak się tak przejechało, to widać było, że u nas nie jest jeszcze tak najgorzej.

Reakcje
1.645 20 1
Pamiętam też podróż z Katowic do Nowego Sącza objazdem przez Rzeszów i Jasło - z powodu powodzi zamknięty był odcinek między Tarnowem a Stróżami - jedyne 12 godzin w bonanzie :)
Wszystko to co piszę to druga połowa lat 80tych[DOUBLEPOST=1414705488,1414704163][/DOUBLEPOST]A tak w ogóle Corwin - dlaczego ten temat jest w dziale samochodowym?:)

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
78 3 0
Super filmik.
Pamiętam swój pierwszy wyjazd do Zagórza.Pociąg Kraków-Zagórz poranny.Do Jasła na elektryce a potem w Jaśle podpięty parowóz.Rodzice od okna oderwali mnie dopiero gdzieś w okolicach Krosna:).Potem zawsze dojazd do Jasła i piętrusem do Zagórza czasem parowozem a w późniejszych latach lokomotywą spalinową.Wspomnienia bezcenne.

OP
OP
corwin

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
350 2 3
Podobno jest nadzieja, że od Grudnia będzie TLK relacji Gdynia-Warszawa-Kraków-Zagórz. Może znów coś się zacznie dziać na tej linii. Ale jak widać na filmie kolejowy beton na lata uwalił tą linię kłamiąc nawet w centrali, że tunel w Łupkowie jest zasypany.

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
217 8 0
Świetny filmik :)
Miałem to szczęście jechać w Bieszczady jeszcze koleją w latach 80-ych :rolleyes: Rumun ciągnący od Stróż do Zagórza, a tam przesiadka na piętrusy do Komańczy - oczywiście górny pokład i całą drogę przyklejony do szyby... :rolleyes:
Aż się łezka w oku kręci na samo wspomnienie... :gwizd:

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.645 20 1
A czy ktoś kojarzy jaki dokładnie parowóz pomagał w latach 80tych wspinać się pokaźnym składom osobowym między Stróżami a Nowym Sączem przed elektryfikacją tego odcinka? Jak przez mgłę kojarzę, że skład ciągnęła suka, ale na najtrudniejszym odcinku czekał i pomagał parowóz na popychu. Pewnie Ty2, ale który?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Właśnie czy aby na pewno aż do Ustrzyk z SN61? Pociąg jechał chyba aż do Zagórza, ale prowadził też wagony międzynarodowe do Rumunii (to był pociąg "Karpaty", długo przed zmianą trasy na tę przez Sandomierz). W Przemyślu skład był przeformowywany, ale nie wiem, co jechało do Zagórza przez Chyrów - czy SN61, czy coś innego. Ja tym pociągiem jechałem z Przemyślą do Zagórza dwa razy, w 1968 i 1977 roku i w obu wypadkach na tym odcinku pociąg był prowadzony parowozem Ty2. W 1977 był to już pospieszny "Solina", a "Karpaty" już wtedy jeździły przez Sandomierz i oczywiście ani "Soliny", ani "Karpat" już od dawna nie prowadziły SN61.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Podobno jest nadzieja, że od Grudnia będzie TLK relacji Gdynia-Warszawa-Kraków-Zagórz. Może znów coś się zacznie dziać na tej linii. Ale jak widać na filmie kolejowy beton na lata uwalił tą linię kłamiąc nawet w centrali, że tunel w Łupkowie jest zasypany.
Pociąg jest już wpisany w SKRJ jak również dostępny w wyszukiwarce nowego rozkładu jazdy http://rozklad.plk-sa.pl/WyszukiwaniePolaczen , tyle, że jak się wyszuka połączenie z Warszawy, to na razie pokazuje przesiadkę w Krakowa i Rzeszowie, to jest błąd, w Krakowie jest odłączana grupa wagonów do Zakopanego a w Rzeszowie właśnie do Zagórza, przesiadać się nie trzeba). Będą to 3 wagony odłączane w Rzeszowie od TLK Monciak. Od Rzeszowa do Zagórza prowadzony od grudnia przez Nurka, a jak PKP IC dostanie z Pesy Gamy, to pojedzie Gama.
Przyjazd do Zagórza 11:13, odjazd 18:28.

Generalnie zainteresowanych zachęcam by pojechać jak tylko uruchomią to połączenie, bo nie wiadomo, jak długo pojeździ....

PS. W tej wyszukiwarce jest błąd, pokazuje wszystkie połączenia o 1 godzinę później (przyjazd do Zagórza pokaże 12:13 a odjazd 19:28, jak klikniecie na połączenie tak by pokazało wszystkie stacje pośrednie danego pociągu to jest już OK).
PS2. W planach jest podobno dzienny TLK z Wrocławia do Zagórza, ale dopiero jak przyjdą Gamy. Ma mieć wspólny obieg z tym nocnym Monciakiem.

Ostatnio edytowane:
S

Sebastian

Gość
Nie wiem jak wygląda obłożenie tego pociągu na ostatnim odcinku i jaki odsetek pasażerów podróżuje w relacji np. Warszawa-Zagórz. Uważam jednak, że brak kuszetki na całej trasie to jakieś nieporozumienie.