• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Niezidentyfikowany problem

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam

Mam do Was prośbę, może ktoś pomoże mi zidentyfikować problem z moim sterowaniem, które składa się z z21 z podpiętą MM.

Problemem jest to, że silniki lokomotyw wydają z siebie ciche "bzyczenie" na postoju.

Podaję dokładniejsze objawy:
- lokomotywy z ESU LokPilot (konkretnie v4.0) na postoju wydają z siebie ciche brzęczenie/bzyczenie silnika (? chyba silnika)
- lokomotywa "uzbrojona" w ten uproszczony ESU LokPilot "standart" jest OK, cisza. Dekoder przełożony do innych też zachowuje się poprawnie
- inne dekodery (firmowe Trixa, LokSound v3.5) zachowują sie poprawnie
- co ciekawe, przy zasilaniu z LokProgrammera jest cisza także na tych problemowych LokPilotach

Ki czort? Coś z zasilaniem? Akurat tylko LokPiloty v4.0 to wyłapują?
z21 jest zasilana z dobrego, stabilizowanego zasilacza od Laptopa IBM 16V, 7.5A.

B

bobby74

Gość
"Bzyczenie" w lokach zdarza mi się tylko w takich lokomotywach, w których w dekoderze ESU mam aktywowaną zmienną częstotliwość regulowania (dobrze przetłumaczyłem?) - ale tylko podczas ruchu lokomotywy - nie postoju...
A na torach masz tylko tego loka? czy inne też? Pozdejmuj pozostałe, wyłącz/włącz wszystko i co wtedy?

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
No sprawdzałem na torze testowym, więc lok był sam na torach. Spróbuję z tą zmienną częstotliwością, to może byc trop bo ten uproszczony LokPilot standart chyba tego nie ma, a on nie brzęczy.

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
46 1 0
Dołączam się do tematu.

Mam ten sam objaw w dekoderze 22-pinowym. Lokomotywa stoi i wydobywa się z niej ciche piszczenie ale tylko jak stoi z innymi lokomotywami na torach. Jak stoi sama to jest cicho.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 3
DCC 16
DCC 2
DCC 16