• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Niewielka, ale do zabawy

jomako

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
Obracam się wśród ludzi co fascynują się kolejnictwem i dzieciaki złapały bakcyla:) Żeby nie być inną muszę się podporządkować;)
Zbudowałam już wiele torowisk dla dzieci hihihi z drewnianej kolejki i jak siądą to można powiedzieć, że nie ma dzieci. Ale co ich najbardziej kręci to kolejka elektryczna:) Więc żeby co jakiś czas nie rozkładać torów doszłam do tego żeby coś im zrobić a ja lubię wyzwania więc powolutku biorę się za to.
Poniżej przedstawiam plan jaki zaakceptowali moi domownicy:)
upload_2014-1-29_9-50-47.png

Po torowisku będą jeździły składy towarowe. A nad krajobrazem to jeszcze się zastanawiam, muszę troszkę jeszcze przemyśleć.
Zastanawiam się czy jest możliwe wyciągnięcie toru na takim krótkim odcinku?
I czy mogła by taka być (makieta).
Coś więcej:
-będą jeździć po niej 3 loki może 4:),
- myślę o jakimś załadunku (kwestia pooglądania i pomyślenia nad tym),
-jak na razie 2 składy po 3 wagony.
Pozdrawiam

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czym więcej makiet tym lepiej. Ale zwracam uwagę ,że drewnina kolejka daje dużo większe możliwości zabawy niż makieta.
Makieta jest "do budowania". Bo jazda w kółko dwoma składami normalnemu dziecku nudzi się po 15 minutach. Na większości pudelek z modelami jest adnotacja 12+ czyli minimalny wiek dziecka.
Dzieci fascynują się jeżdżącymi makietami jak oglądają je 2 razy w roku, na codzień to już niekoniecznie.
Uklad piękny , nieptrzebna bocznica w środku bo trudno obslugiwalna . Dzieci muszą mieć cel zabawy , więc transport towarów z jednej stacji u góry do stacji na dole. Zbudował bym na kawalku plyty bez zbędnych inwestycji i sprawdzil bojem jak się przyjmie. Jak będzie zabawa to inwestujemy a jak nie to mała strata.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
Składy będą jeździły po torach, nie po torowisku. Pomijając ten nieco dziwaczny, esowy wiadukt, mam dwie wątpliwości: po pierwsze, podjazd po prawej stronie będzie bardzo stromy, mogą być problemy z podjechaniem pociągu. Po drugie, z lewej strony, na środku łuku tory za bardzo zbliżają się do siebie, zwłaszcza, że tam już będzie różnica poziomów. Należy dodać po jednym prostym odcinku na poziomym odcinku toru na dole (po lewej od rozjazdu podwójnego) i na górze, na wyjściu z wiaduktu.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Mnie się wydaje, że lepiej jak zainwestujesz w jakieś tory do rozkładania na podłodze jak Roco Geo Line albo rozejrzyj się za zestawami startowymi Maerklina. Firma ta sprzedaje fajne zestawy pod nazwą Maerklin My World i myślę, że to jest lepsza alternatywa dla dzieci. Pozdrawiam.

OP
OP
jomako

jomako

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mamy zestaw startowy cyfrowy z roko, fakt że mało miejsca w domu, ale dzieci chciałyby się bawić cały czas a codziennie rozkładać czy co 2 dzień tory to trochę nie normalne.
W weekendy to robimy wycieczki po muzeach i skansenach;) Jak zaczyna się weekend to dzieci mówią "jedziemy na ciuchcie":)
Dziękuję za uwagi przemyślę to i zobaczę co z tego wyjdzie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 39
Planuję 11
Planuję 14
Planuję 8
Planuję 53