• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nietypowy skład na stacji Monomachowo Górne

monomach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wczoraj na stację Monomachowo Górne zajechała nietypowa zdawka, OKl2-7 st. mac ruda Śl. Chebzie (Ex BR64 Gutzold), świeżo po naprawie głównej, jednakże spece z lokalnego ZNTK, jak to za świetlanych lat PRL-u zrobili trochę fuszerek, m.in. wspawaną łatę na skrzyni wodnej pomalowali innym odcieniem zieleni, a i tak rdza na spawie już zdążyła wyjść ;). Elektrycy sprawę wykonali lepiej, gdyż nowe lampy PKP dają oświetlenie białe i czerwone. Jak przystało na lata 60te lokomotywa jak i cały okręg stacyjny Monomachowo Główne z podstacją M. Górne sterowany analogowo. OKl2-7 przyciągnęła na haku świeżo po rewizji kwasiarkę zakładów chemicznych "Rokita", oraz będącą na kilka tygodni przed NG steraną ciężką pracą cysternę CPN-u O/Dębica serii RRh.
Chwała dzielnym synom socjalistycznej ojczyzny, którzy utrzymują w ruchu te poniemieckie maszyny, ku chwale Ojczyzny i lokalnego ZNTK ;)

P.S. Wiem, że możliwości speców z lokalnego ZNTK są nikłe, a zatem tabor prezentuje się niespecjalnie, ale frajda przy pracy wielka, a co ważniejsze oderwanie od codziennego "kieratu", natomiast dokonania wystarczające by śmigać po lokalnym torcie. Wcześniej ów skład prezentował się gorzej - lokomotywa była martwa i w częściach, a wagony w kawałkach, bez zderzaków, uchwytów na latarnie i poręczy. Lubię reanimacje.

Załączniki

• 135,3 KB Wyświetleń: 983
  • 143,2 KB Wyświetleń: 983
  • 144,7 KB Wyświetleń: 982
  • 134,9 KB Wyświetleń: 984

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.060 32 2
Cysterna CPNu ciekawa, nie pamiętam co prawda jak wyglądały w rzeczywistości, ale czy nie mały czasem jakiś oznaczeń, logo cpnu itp?

OP
OP
M

monomach

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
e-lektryk napisał(a):
Faktycznie ,,nietypowy,, jestem pod wrażeniem!!
Oj e-lektryk, nie nabijaj się ;) Jakoś nie wydaje mi się, byś był pod wrażeniem mojego chałturzenia :)

Oznaczenia CPN-u zaczęły się pojawiać w IV epoce, w III epoce, a cysterna jest robiona na przełom epok IIIb/IIIc, wtedy nie było charakterystycznego logo CPN-u na cysternach a jedynie napis Centrala Produktów Naftowych na tablicy. Taki wygląd tego typu cysterny mam akurat dość dobrze udokumentowany fotograficznie. Pozdrawiam!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 25
Tabor 2
Tabor 28
Tabor 21