• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Niemieckie koleje.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.545 514 30
Faktycznie fajne fotki. Szczególnie ciekawe są dla mnie zdjęcia SP45 w Berlinie. Wiem, że jeździły, ale nigdy jeszcze nie trafiłem na zdjęcia. Pamiętam też BR01 przyjeżdżającą w latach 1970-tych do Szczecina, np. właśnie z "Gedanią", pokazaną tu w Berlinie.

Jak przeglądałem te zdjęcia, naszła mnie taka refleksja: w tamtych czasach jeździłem trochę pociągami po bratnich krajach i zazdrościłem im, że koleje są tam takie kolorowe, podczas, gdy u nas cały tabor był buro-zielony. A w NRD lokomotywy, nawet towarowe, czerwone, wagony biało-pomarańczowe (jak na zdjęciu z BR01 z pociągiem z Polski), czy kremowo-wiśniowo składy regionalne, w Czechoslowacji podobnie, na Węgrzech z kolei bardziej niebiesko itd. A teraz tęsknimy za oliwkowymi wagonami i cieszymy się, że lokomotywy nie mają już żółtych pysków. Trudno nam dogodzić... Faktem jest jednak, że tamte kolorowe malowania kolei zagranicznych były na ogół wykonane ze smakiem i w dobrym guście. Generalnie nie mam nic przeciwko kolorowej kolei, byle byłoby to dobrze zrobione. To, co dzieje się obecnie w Polsce, z dobrym smakiem czasem nie ma wiele wspólnego, nie raz jest to straszna pstrokacizna, choć nie brakuje też udanych projektów. Jak zawsze, trzeba zachować umiar, a z tym bywa różnie.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
...............RACJA PANIE ANDRZEJU TYLKO KIEDYS TO BYŁY KOLEJE..... A DZIŚ KOMERCJA i szeroko pojęty metroseksualizm,może być zawsze gorzej ..Poza tym, DZIŚ JAK sobie pasażer zwany dalej klientem zażyczy to np IC pomaluje wagony w różowe grochy ....w końcu nasz klient nas pan

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
...............RACJA PANIE ANDRZEJU TYLKO KIEDYS TO BYŁY KOLEJE..... A DZIŚ KOMERCJA i szeroko pojęty metroseksualizm,może być zawsze gorzej ..Poza tym, DZIŚ JAK sobie pasażer zwany dalej klientem zażyczy to np IC pomaluje wagony w różowe grochy ....w końcu nasz klient nas pan
No ale dzięki temu jest trochę kolorowiej a co za tym idzie weselej na torach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Linki 2
Linki 12