• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Narzędzie do szlifowania kątów

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 2 0
Witam w ŚK znalazłem zdjecie takiego narzedzia do szlifowania kątów i mam pytanie do Was gdzie można było by kupić taki zawias jak na zdjeciu? Moze ktoś robił sobie coś podobnego i kupywał taki zawias, wszystkie znane markety niemają nic podobnego. Wszelkie podpowiedzi mile widziane;)

Załączniki

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.900 5 0
To urządzenie za zdjęcia to moja konstrukcja. Wymyśliłem je na potrzeby wykonania modelu wieży ciśnień ze stacji Wysoka. Model opiera się na ośmiokącie, dzięki urządzeniu mogłem wyszlifować poszczególne ściany pod odpowiednim kątem. Zawiasy, jak Hugwa napisał, to najprostsze zawiasy ze sklepu budowlanego. Do ustalenia położenia użyłem detali od prostych cyrkli metalowych. Kiedyś były dostępne takie cyrkle wykonane z blachy. Po wyprostowaniu mogą posłużyć za blokadę. Szczelina między kątownikami musi umożliwić wsunięcie w nią papieru ściernego. Zasadniczo przyrząd służył mi do dokładnego doszlifowywania kątów na ścianach. Wstępnie szlifowałem kąty na oko. Dlatego szczelina nie musi być zbyt duża, tam ma się wsuwać cieńszy papier ścierny. Podczas szlifowania trzeba wyczuć docisk detalu, tak aby nie zeszlifowywać za bardzo jednej strony (detal straci wtedy prostopadłość krawędzi).
Jeszcze jedno. Do ustalania kąta wymyśliłem zmodyfikowany kątomierz, zaopatrzony we wkręt na środku. Wkręt końcówką wsuwa się w otwór z zawiasie. Dodatkową linijką przedłuża się drugi kątownik i ustawia wymagany kąt na urządzeniu. Ustawianie kąta można zrobić dostępnym w handlu nastawianym kątomierzem. Jak tworzyłem to urządzenie to jeszcze nie mogłem takiego kupić, a było to z 12 lat temu :)
001.jpg

002.jpg

003.jpg

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 2 0
Tomek dzięki za szczegółowy opis urządzenia, wszystkie elementy wiem że idzie kupić tylko własnie z tym do zablokowania kąta miałem problem aby coś znaleść bo urządzonko fajne i mimo ze 12 lat temu zkonstrułowane nadal jest na czasie;)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
To ja w takim razie pochwalę się swoim przyrządem do szlifowania , który powstał 8lat temu i do dnia dzisiejszego jestem z niego zadowolony i co ważne naprawdę się sprawdza mimo swojej prostej konstrukcji . :)
900.JPG
901.JPG
902.JPG
903.JPG
904.JPG