• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia i materiały na start

martyna_t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, mój mąż zainteresował się ostatnio budową dioram o różnej tematyce. Obejrzał już chyba kilkadziesiąt filmików na YT i zawsze jak jesteśmy gdzieś gdzie takie makiety można znaleźć to się nimi zachwyca :) W związku ze zbliżającymi się jego urodzinami chciałabym mu kupić trochę materiałów dzięki którym mógłby spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Szukałam informacji na temat tego czego się używa do robienia dioram ale jest tego tak dużo że ciężko mi było wybrać takie najbardziej podstawowe produkty. Myślałam żeby kupić przynajmniej kilka rzeczy które pozwolą na zrobienie prostej dioramy z brzegiem morskim lub rzeką i odrobina roślinności . To co już wymyśliłam to wikol,duuużo plasteliny lub gliny (widziałam na allegro takie po 0,5kg),kilka kawałków sklejki lub innego drewienka( albo tektury), do tego trochę piasku, małe kamyczki i coś z czego można by zrobić krzaczki i drzewa (może gąbka i druciki różnej grubości ?), i spryskiwacz taki jak do kwiatków. Czy są jeszcze jakieś produkty pierwszej potrzeby bez których nie da się zrobić dioramy? (nie chodzi o zrobienie super profesjonalnej makiety tylko raczej próba sił i nauka różnych technik modelowania).
Będę wdzięczna za wszelkie porady w tym temacie :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Piotr ma po części rację, Zestaw może pokazać w wielkim uproszczeniu jak to się robi.
Plastelina i glina to nie są materiały zbyt popularne.
Piasek owszem.

Ale po kolei.
1. Podłoże - w niewielkich konstrukcjach płyta styropianowa. 5cm powinno starczyć
2. Kształtowanie terenu - pianka poliuretanowa ( montażowa, niskoprężna)
3. Nożyk do papieru oraz papiery ścierne o gradacji 80 do ukształtowania terenu
4. Kilka starych gazet ( najlepiej szare)
5. Wikol, strzykawki do nasączania piasku, kubeczki jednorazowe do rozrabiania wikolu z wodą, pędzle.
6. Trawa elektrostatyczna + elektryczna łapka na much oraz metalowe małe sitko kuchenne.

To według mnie taka podstawa na rozpoczęcie tej przygody.
W zależności co ma się znaleźć na makiecie inne komponenty. Jeżeli np. jakaś dróżka możesz mu Martyno dokupić jakieś autko oraz gips to wykonania drogi.Wówczas przydadzą się farbki lub barwniki do nadania jej koloru

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 40 1
He, he." Prosta diorama z brzegiem morskim lub rzeką i odrobiną roślinności" :) Woda i proste na dioramie to się raczej wyklucza;) Powiem tak. Jest dobrze, że mąż się interesuje i ogląda tam gdzie może co i jak się robi.Powiem więcej, jest szczęśliwcem , że ma taką żonę co go nie wyśmiewa tylko chce go wspierać w jego działaniach w tej materii. Na Twoim miejscu na tym bym poprzestał.Bo to on sam wiedząc co chce zrobić i na ile czuje się na siłach musi wybrać temat od którego zacznie przygodę z tym hobby.Pod potrzeby tematu sam zakupi sobie potrzebne materiały, więc najlepszym prezentem będzie koperta z odpowiednią zawartością;) Czym wyższa tym lepsza:) bo to hobby do tanich nie należy:(

OP
OP
M

martyna_t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji :) Przyznaje że widziałam i zastanawiałam się nad tym gotowym zestawem ale nie znalazłam go na innym sklepie a 30-dniowy termin realizacji w moim przypadku odpada, stąd pomysł żeby tutaj poszukać pomocy. Domyślam się że to nie jest proste i tanie hobby i z tego względu chciałabym sprezentować mężowi taki starter (widzę że strasznie mu się to podoba ale chyba sam boi się zacząć- więc kopniak się przyda ).
Z wody możemy na początek zrezygnować :p Popowe- dzięki za listę, część rzeczy mamy już w domu że względu na inne zainteresowania męża :) Zupełnie nie pomyślałam o figurkach a mogę przecież kupić kilka różnych tematycznie i może wtedy coś mu wpadnie do głowy :)

OP
OP
M

martyna_t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kółko z torów i elektryczna kolejka są już zarezerwowane na czas kiedy będziemy mieć już w miarę kumate dziecko :p Zamówiłam trochę trawki ,drzewek,piasku i kamyków w sklepie modelarskim, więc pudełko małego modelarza pomału się zapełnia :) Do urodzin jeszcze trochę czasu zostało, myślę że prezent się mężowi spodoba, ale nie wiem czy się w tym odnajdzie. No ale do odważnych świat należy :) może za jakiś czas wkleję tu zdjęcie pierwszej dioramy męża ( chociaż istnieje prawdopodobieństwo że będzie wyglądać jak efekt pracy 8latka na plastykę :p )

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Gdzieś w sklepach modelarskich (teraz nie umiem znaleźć, może koledzy pomogą) widziałem zestawy do budowy dioramy z domkiem....Może od tego zacząć? :)

acdd

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Polecam zaopatrzyć się w kawałek kabla i na początek spróbować zrobić drzewko.

Można iść do sklepu elektrycznego i poprosić o zwykły kabel z cięty metra... ważne aby rdzeń składał się z dużej ilości małych drucików.

Liście można zrobić z granulatu dostępnego w sklepie zoologicznym jako ściółka dla jakiegoś zwierzęcia.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
423 3 0
Ja do modelowania terenu używam szpachlówki do drewna. Łatwa w modelowaniu, szybko schnie i jest lekka. Kolorów dosyć dużo, od słomkowo jasnych do bardzo ciemnych. Ale kolor to jest sprawa drugorzędna bo i tak jest pokrywana przeważnie zielininą.