Przypadkiem przerabiając BR86 Piko jednemu z naszych kolegów z forum, trafiłem na paskudne uszkodzenie tulei prowadzącej przeciwkorbę w 3 osi parowozu - odpadł kawałek plastiku.
Z doświadczenia wiem, że podobne uszkodzenia mogą się każdemu przytrafić i postanowiłem się podzielić pomysłem pozwalającym na usuniecie tej usterki w wielu wiekowych modelach.
Mam nadzieję, że ten sposób (pokazany na zdjęciach) sprzyda się wielu modelarzom nie tylko z tego forum.
Potrzebne materiały to:
- rurka mosiężna 2,8 - 3mm lub patyczek z lizaczka o tej samej grubości,
- klej na bazie cyjanoakrylu (firma dowolna).
Potrzebne narzędzia to:
- suwmiarka,
- skalpel lub nożyk modelarski,
- pilniczek płaski,
- pilniczek iglak (okrągły),
- papier ścierny o gradacji 1000,
- dremel lub wiertarka modelarska z wiertełkiem lub frezem o grubości nie przekraczajacej 3mm lub mniejszy.
W przypadku, gdy koło ma liczne pęknięcia centralnej cześci, tego typu naprawa nie ma sensu, gdyż w czasie mechanicznej obróki dremlem koło może się rozsypać !!!
Z doświadczenia wiem, że podobne uszkodzenia mogą się każdemu przytrafić i postanowiłem się podzielić pomysłem pozwalającym na usuniecie tej usterki w wielu wiekowych modelach.
Mam nadzieję, że ten sposób (pokazany na zdjęciach) sprzyda się wielu modelarzom nie tylko z tego forum.
Potrzebne materiały to:
- rurka mosiężna 2,8 - 3mm lub patyczek z lizaczka o tej samej grubości,
- klej na bazie cyjanoakrylu (firma dowolna).
Potrzebne narzędzia to:
- suwmiarka,
- skalpel lub nożyk modelarski,
- pilniczek płaski,
- pilniczek iglak (okrągły),
- papier ścierny o gradacji 1000,
- dremel lub wiertarka modelarska z wiertełkiem lub frezem o grubości nie przekraczajacej 3mm lub mniejszy.
W przypadku, gdy koło ma liczne pęknięcia centralnej cześci, tego typu naprawa nie ma sensu, gdyż w czasie mechanicznej obróki dremlem koło może się rozsypać !!!
Załączniki
-
73,9 KB Wyświetleń: 1.626
-
68,3 KB Wyświetleń: 1.623
-
38,1 KB Wyświetleń: 1.608
-
36,8 KB Wyświetleń: 1.614
-
64,6 KB Wyświetleń: 1.620
-