• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Napedy podmakietowe w N-ce

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.891 79 12
Witam, jakieś napędy podmakietowe używacie w swoich makietach?
...no tak...jakiś tam używamy...
Czasem czysto mechaniczne ( ilu użytkowników, tyle patentów), czasem elektromechaniczne ( np. z"conrada", mtb - seria mb1 i pochodne...). Także jakbyś konktretniej zadał pytanie, dostałbyś konkretną odpowiedz...

Pozdr,...

OP
OP
M

Marcin2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Torowisko Fleischmann. Kiedyś działałem w H0 - tam w zwrotnicach były otwory pod trzpienie z napędów podmakietowych. W N-ce tego nie ma. Jaki macie patent na ich podczepienie?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.115 145 0
Wiercisz otworek w tym dyndzlu i podłączasz do podmakietowego czegoś. Zapewne raczej innego napędu niż firmowy Flejśmana.
fleischmann-9178-handwissel-links-15.jpg

Chociaż na jakimś swoim zaczętym/skasowanym projekcie podłączyłem tak jak Harry pokazał. Tylko chyba coś wybebeszałem pod spodem.
20190224_151211.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.891 79 12
U mnie ten otwór był fabryczny. Podłączony od dołu napęd z Conrada...
A te "szutrowane" tory to sorki, ale jak dla mnie to wygląd mają kiepski ( w porównaniu do Kato). Faktem jest, że podtorze ma 3mm więcej, tłuczeń też z formy, ale mechanicznie ten tor trzyma się kupy i nie rozłazi pod wpływem taboru jaki śmiga w danym momencie i wizualnie jakoś mi lepiej leży...

Pozdr,...