• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Napędy PIKO

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Witam!
Mam takie pytanie do posiadaczy BR01, 03, 41 PIKO z nowej (obecnej) wersji produkcyjnej. Co sądzicie o napędach? Wiem, że silniki to straszny złom, ale jak jest z przekładniami? Czy występują jakieś luzy, czy sprawiają problemy? I na ile osi przenoszony jest napęd?

A

Adam-H0

Gość
PIKO robi zabawki ( pomijam pare porzadnych modeli ) i tak trzeba to traktowac - silniki i przekladnie musza wytrzymac tyle zeby oni mogli robic nastepny jak sie pierwszy popsul ;)
jak nie oczekujesz zbyt wiele to sa w porzadku :???:

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
OK, wielkie dzięki. To, że robią zabawki to wiem, ale zastanawiała mnie właśnie jakość przekładni w modelach "profesjonalnych". Potrzebuję solidny napęd do tendra. Myślałem właśnie o PIKO (bo nic innego nie mogę znaleźć) + silnik Faulhabera, no ale skoro tak to będę szukał dalej.

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
OK, Panowie - ale w większości bawimy sie w dcc. Czy Ktoś pomyślał, albo policzył ile godzin wytrzymują silniki nawet najbardziej renomowanych firm modelarskich przy sterowaniu cyfrowym? Bo mnie się wydaje, że tu jest pies pogrzebany - i cóż z tego, ze się ma super silnik, jak te super silniki, to raczej tylko pieciopolowe - bardziej narażone na wysokie prądy torpedujące ich komutatory, niż np. dziewięciopolowe. A propos - widział Kto moze model na polskim rynku z 9-polowym? ;) Więc, czy jest sens wydawać o wiele więcej kasy tylko po to, żeby i tak za rok wymienić cały silnik (no powiedzmy trochę dłużej - tak do 200 godzin jazd) - w tym świetle, to wszystko jest badziewiem, nie? A może się mylę....

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
A. Karczewski, nieobraz sie ale gadasz glupoty i to wielkie zdefiniuj mi zabawke? czym ona rózni sie od modelu ?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 28
Tabor 18
Tabor 33
Tabor 7
Tabor 4