• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Napęd zwrotnic "zewnętrzny" PIKO działa tylko w jedną stronę.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Tak jak w tytule. Napęd namakietowy PIKO nie przestawia zwrotnicy w drugą stronę, działa tylko w jedną. Sprawdziłem połączenia elektryczne są OK. Kombinowałem z połączeniami przewodów. Nawet testowo przełączyłem kable do innych gniazd klawiatury PIKO żeby sprawdzić czy to nie jest jej wina, ale klawiatura jest OK. Awaria dotyczy tego napędu. I zawsze tego samego kierunku, nie ważne jak podłączę kable. Zwrotnica nie jest niczym zablokowana, ręcznie - suwakiem na napędzie da się przełączyć bez wyczucia żadnego oporu. Co może być przyczyną i czy taki napęd da się naprawić?

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Sprawdziłeś czy jedna z cewek nie jest uszkodzona? Pomierz obie cewki napędu, czy mają taki sam opór.
Zaglądałeś do środka napędu? Może coś jest tan urwane.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Faktycznie tam są 2 cewki. Czyli jedna padła. Spróbuję zajrzeć, tylko że tam chyba nie ma śrubek żeby to otworzyć.