• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nanofaktura - modele, nowości.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Cześć

Wrzucałem już wątek w innym dziale odnośnie WM15A, którego niebawem będę kończył, jednak jako pierwszy stworzyłem model kołowy.
Jest to wózek akumulatorowy Stal 258. Dałem też informacje o nim w tamtym dziale, jednak nie jest to może do końca pojazd związany z koleją, dlatego tworzę nowy wątek. Niebawem będą też gotowe modele dwóch ciężarówek które zrobiłem, dlatego zakładam temat też w tym miejscu miejscu.

Wózek akumulatorowy Stal 258 wydrukowany został w skali 1/72, natomiast będzie też dostępny w skali 1/87 i 1/120.

Pozdrawiam

Załączniki

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Jak Ci się chce to może skoryguj tylną oś jednak - takie umieszczenie silników jest całkowicie nielogiczne dla inżyniera i dość rzuca się w oczy w przeciwieństwie do braku układu kierowniczego. Tylną oś jednak widać, przedniej praktycznie w ogóle.
W tym wątku masz zdjęcie gdzie to widać: https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=3266

Swoją drogą ja pamiętam inne ułożenie, dwa silniki obok siebie wzdłuż osi pojazdu trochę nad i za tylną osią. Inny model, inna wersja?

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Jak Ci się chce to może skoryguj tylną oś jednak - takie umieszczenie silników jest całkowicie nielogiczne dla inżyniera i dość rzuca się w oczy w przeciwieństwie do braku układu kierowniczego. Tylną oś jednak widać, przedniej praktycznie w ogóle.
W tym wątku masz zdjęcie gdzie to widać: https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=3266

Swoją drogą ja pamiętam inne ułożenie, dwa silniki obok siebie wzdłuż osi pojazdu trochę nad i za tylną osią. Inny model, inna wersja?
Tak też coś takiego widziałem odnośnie umiejscowienia tych silników. Może to był inny model wózka.
Na tym zdjęciu które podesłałeś te silniki są po prostu wyżej umiejscowione. To miałeś na myśli?
Dzięki za uwagę

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Tak, to że są umieszczone nad tylną osią (której zdaje się też nie masz) - tak jak to jest teraz to albo tylna oś musiałaby przechodzić przez silniki co byłoby niepotrzebną komplikacją silników i przekładni (bo bez przekładni nie obejdzie się) albo przekładnia planetarna i tylne koła z niezależnym zawieszeniem bez tylnej osi co też by było zbędna komplikacją w tak prostym wózku. W zasadzie wystarczy że przeniesiesz te walce udające silniki ponad oś którą dodasz i tyle.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Tak, to że są umieszczone nad tylną osią (której zdaje się też nie masz) - tak jak to jest teraz to albo tylna oś musiałaby przechodzić przez silniki co byłoby niepotrzebną komplikacją silników i przekładni (bo bez przekładni nie obejdzie się) albo przekładnia planetarna i tylne koła z niezależnym zawieszeniem bez tylnej osi co też by było zbędna komplikacją w tak prostym wózku. W zasadzie wystarczy że przeniesiesz te walce udające silniki ponad oś którą dodasz i tyle.
Zgadza się. Tak zrobię.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Cześć.

Jak by ktoś był zainteresowany, przedsprzedaż Stara 20, skrzynia lub wywrotka. Cena 139 zł 1/87 lub 1/72. Cena obowiązuje do końca miesiąca. Paragon lub FV.

Załączniki

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.