• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Manufaktura Nanofaktura - modele 3D

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
496 9 0
Obecnie poza planami niestety nie można nic zobaczyć. Czekam na sprzęt i projektuje pojazdy które mi się podobają. Jak widzicie z różnych kategorii Jestem modelarzem jeśli tak to można nazwać, ale RC. Teraz naszła mnie ochota stworzyć coś w 3D i to urzeczywistnić (wydrukować). A że ten wózek wpadł mi w oko to go robię. Inne skale też przewiduje

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Ładne modele 3D ale na razie nic poza tym. Trzeba to urzeczywistnić. W jakiej technologii planujesz wykonać modele?

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Tak wiem, natomiast samo określenie druk 3D, czy nawet Żywica to bardzo rozległe pojęcie. Istnieje szereg podtechnologii, które już po ich przywołaniu pozwalają wstępnie określić finalną jakość modeli.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
Nie odbierz tego za krytykę, raczej za podpowiedź. Projekty masz zacne, widać że jest z Ciebie modelarz z dużą dbałością o detal. Ale czy któryś z tych projektów był już drukowany? Moim zdaniem pewne detale po prostu nie wyjdą w druku, inne spowodują że model finalny będzie zbyt filigranowy i nie weźmiesz go do rąk nawet na chwilę do pomalowania bez ich uszkodzenia. Czy uwzględniasz przetestowaną optymalną dla stabilności modelu grubość ścianki w obranej technologii, czy masz przemyślany podział elementów i ich podparcia oraz składania wraz z malowaniem? Rendery z FB są świetne, ale wg mnie te projekty bardziej nadają się do dużych skal, nie wiem czy takiej wielkości będziesz posiadał drukarkę? Wiem, że detal w projekcie daje "tę" satysfakcję, ale dla np. 1:87 może się okazać że będziesz pewne rzeczy musiał narysować ponownie z pewnym uproszczeniem dla niestety jeszcze "ograniczeń" wybranej technologii realizacyjnej.

Reakcje
46 7 1
Oczywiście, że tego nie da się wydrukować. Samo narysowanie modelu to łatwizna, ale optymalizacja pod małe skale to minimum drugie tyle pracy co przy modelu bazowym. Dlatego najlepiej projektować od razu uwzględniając skalę i technologię druku.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
496 9 0
Modele robię w ramach zabawy i doskonalenia się, dlatego daje tyle detali. Bardzo możliwe, że finalne produkty będą delikatnie okrojone. Nie odbieram nic jako krytyki. Każdy ma swoje zdanie.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
496 9 0
Cześć. Powstał pierwszy model. Jest to wózek akumulatorowy Stal 258. Wydruk widoczny na zdjęciu jest w skali 1/72. Detal jak widać jest bardzo dobry. Model będzie też wydrukowany w skali 1/87 i możliwe, że w 1/120. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać na PW. Jeżeli chodzi o WM15 to skończenie jego potrwa jeszcze myślę 2 miesiące. Pozdrawiam

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85