• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Najrzadszy klej epoksydowy.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Ponieważ będę odlewał dla siebie pewne drobne elementy w formie silikonowej poszukuję porady. Czy jest w naszym handlu klej dwuskładnikowy, bardziej lejny od distalu?

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Ślicznie, a jakieś nazwy handlowe, ilości, bo nie mam zamiaru kupować opakowań kilogramowych. ;) aaaa....i jak sprawa śmierdzenia? Epoksydowe nie śmierdzą, a te drugie?, bo gro rzeczy robię w domu.

E

e-lektryk

Gość
Epoksydowe śmierdzą jak zaraza i kleją się do formy silikonowej, najlepsza żywica to AXON F32
lejna prawie jak woda i mieszanie 1:1 , no i praktycznie nie śmierdzi(co nie znaczy że nie jest toksyczna - jak wszystkie zresztą), czas utwardzenia kilkanaście minut, jeśli małe przedmioty to po 20 minutach można rozformować większe jak pudło wagonu lub lokomotywy wyciągamy po 24 godzinach.
Ja mój odlew do EN57 wyjąłem po ok 2 godzinach i już był gotowy do obróbki. :D

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Nie, nie....Panowie, powoli. Nie chcę kupować zywic, bo i tak całej nie wykorzystam.
Chodzi mi o takie ilości jak klej distal, który jednak jest mało lejny.
Kiedyś odlewałem i nic się do formy ze zwykłego silikonu nie przyklejało. To są drobne detale dachowe jak belki auhagena, które chce kopiować na własne potrzeby.
Myślałem, że ktoś trafił na jakiś dwuskładnikowy klej epoksydowy, który jest bardziej lejny od distalu. Chcę jeszcze przetestować klej dwuskładnikowy dragona.