• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Najciekawsze linie kolejowe

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.127 583 30
W wątku „absurdy na alledrogo” wspomniana została kolej Flåmbana, a ja obiecałem poszukać paru fotek. Żeby nie mieszać w tamtej dyskusji założyłem nowy temat, w którym zachęcam do prezentacji ciekawych linii kolejowych, zarówno wyłącznie turystycznych i muzealnych, jak i linii z regularnymi przewozami pasażerskimi i towarowymi. Na początek obiecane fotografie z Flåmbana. Jest to kolej, obecnie w zasadzie tylko turystyczna, biegnąca bardzo widokową górską trasą w Norwegii, od stacji węzłowej Myrdal na wysokości 857 m n.p.m. (na linii Oslo - Bergen) do miasteczka Flåm nad jedną z odnóg najdłuższego norweskiego fiordu Sogne. Linia ma ok 20 km długości i pochylenia dochodzące do 55 promili i jest zelektryfikowana. Została otwarta w 1940 roku, początkowo tylko do ruchu towarowego trakcja parową. W roku 1941 uruchomiono przewozy pasażerskie, a w 1944 zakończono elektryfikację linii. Na linii jest 20 tuneli. Pociągi mają dłuższy postój na przystanku koło wodospadu Kjosfossen (wysokość 93 m), gdzie pasażerowie mają okazję obejrzeć krótkie widowisko muzyczno-baletowe. Na stacji Flåm znajduje się małe muzeum. Na ostatnim zdjęciu jest stacja w Myrdal, po prawej stronie widoczny pociąg z Oslo do Bergen.
IMG_6223.JPG
IMG_6234.JPG
IMG_6239.JPG
IMG_6247.JPG
IMG_6253.JPG
IMG_6259.JPG
IMG_6264.JPG
IMG_6274.JPG