W wątku „absurdy na alledrogo” wspomniana została kolej Flåmbana, a ja obiecałem poszukać paru fotek. Żeby nie mieszać w tamtej dyskusji założyłem nowy temat, w którym zachęcam do prezentacji ciekawych linii kolejowych, zarówno wyłącznie turystycznych i muzealnych, jak i linii z regularnymi przewozami pasażerskimi i towarowymi. Na początek obiecane fotografie z Flåmbana. Jest to kolej, obecnie w zasadzie tylko turystyczna, biegnąca bardzo widokową górską trasą w Norwegii, od stacji węzłowej Myrdal na wysokości 857 m n.p.m. (na linii Oslo - Bergen) do miasteczka Flåm nad jedną z odnóg najdłuższego norweskiego fiordu Sogne. Linia ma ok 20 km długości i pochylenia dochodzące do 55 promili i jest zelektryfikowana. Została otwarta w 1940 roku, początkowo tylko do ruchu towarowego trakcja parową. W roku 1941 uruchomiono przewozy pasażerskie, a w 1944 zakończono elektryfikację linii. Na linii jest 20 tuneli. Pociągi mają dłuższy postój na przystanku koło wodospadu Kjosfossen (wysokość 93 m), gdzie pasażerowie mają okazję obejrzeć krótkie widowisko muzyczno-baletowe. Na stacji Flåm znajduje się małe muzeum. Na ostatnim zdjęciu jest stacja w Myrdal, po prawej stronie widoczny pociąg z Oslo do Bergen.