• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

N (1:160) N-ka w piwnicy

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Zabieram się za makietę i zabrać się nie mogę. Ma ktoś pomysł na dalszą część układu? Płyta wielka 125 cm x 200 cm (max 225). Linia zaznaczona na czerwono to tor który wbiega pod płytę a tam ma się znajdować miejsce gdzie sobie będą stać lokomotywy. Tor zielony ma iść do góry a później może ewentualnie wpadać do środka makiety gdzie była by płyta na wzniesieniu. Może ktoś mądry, by mi wymyślił tory do manewrów :) No i jak połączyć tory na górze rysunku żeby miało to ręce i nogi. Materiał torowy Peco 55 a pod makietą Minitrix i Fleischmann.

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.009 144 0
Peco fleksy średnio wyglądają wygięte w takie ciasne łuki.
Brakuje mi jeszcze na rysunku tzw "przejść zwrotnicowych" (tak to się nazywa?)

i nie jestem pewien, czy bocznica jest w dobrym miejscu, tzn w porównaniu do "przejścia zwrotnicowego"
może lepiej ją przenieść na górną część makiety?

Ostatnio "modny" do rysowania takich układów torowych jest program SCARM.

OP
OP
Marcin Kempa

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Nie nie. Łuki są normalne tylko, że w paint łatwiej się maluje takie łuki :) Nie jestem planistą i dlatego liczę, że ktoś mi pomoże dokończyć ten projekt tak żeby miał ręce i nogi. Aha makieta ma być cukierkowa bez świateł i takich tam. Sterowanie cyfrowe Multimaus.

OP
OP
Marcin Kempa

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
2 perony i dworzec będzie stał tam gdzie ma stać. W prawym górnym rogu chciałbym dokręcić płytę na torami i zrobić na niej osiedle z kilku domków. Pośrodku makiety jakieś tory manewrowe i tam mogę dostawić magazyny tartak i ewentualnie silosy. Na razie nie wiem jak zakończyć tam do góry. Najbardziej się zastanawiam jak umieścić rozjazdy 4 torów żeby to miało sens.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.009 144 0
marcin_kempa napisał(a):
Nie nie. Łuki są normalne
ale mi chodzi o to, że flex peco, czy właściwie każdy inny, wygięty w promień ok. 60cm, wygląda... średnio, właściwie to podkłady wyglądają średnio

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
wyłamię się i zabiorę głos ;) Fajnie że robisz w eNce :D
1 Robiłeś kiedyś makietę? Zastanów się czy udźwigniesz ten projekt, nie tylko finansowo.
2 Zastanów się co byś chciał na makiecie mieć. Stację, może góry, może masa mostów i tuneli, może przemysł ??? :D
3 Poczytaj na forum, dużo jest ciekawych informacji (poczytaj wątki o budowie tortów w H0)

Oto co proponuję: stacja, dwie bocznice. Na kolor jasno-szary zaznaczone tory w tunelu. Na czarno ewentualne rozlokowanie podmakietowych torów odstawczych.
Ten plan nie jest docelowy ani doskonały :p , ma błędy stanowi jedynie punkt odniesienia.

Załączniki

OP
OP
Marcin Kempa

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Finansowo na pewno, bo cały materiał już mam. Może oprócz semaforów. Kiedyś zrobiłem część makiety, ale zniszczyłem, bo wydawała mi się lipna a teraz gdy niekiedy widzę, jakie ludzie gnioty robią to wydaje mi się, że aż taka słaba ona nie była. Twój projekt fajny, ale za ciasne łuki i parowozy mogą stanąć. Nad zabudową się nie zastanawiałem, bo najpierw chcę zrobić jakiś fajny układ torowy. Moje oczekiwania- dużo prostych odcinków i co najmniej dwa tory żeby był duży ruch na makiecie :) I bardzo chciałbym umieścić perony wraz ze stacją.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Niestety nie znam sie na geometrii torów Peco, więc projektowałem na oko. Zastosowane łuki to oryginalne Peco, z wyjątkiem tych w tunelu ;)
Jak pisałem wcześniej plan to punkt odniesienia.
Fajny układ torowy dla różnych osób znaczy co innego.
Jedni wolą masę bocznic i przemysł, lokomotywnię z obrotnicą i kupę frajdy z manewrów
Inni zaś wolą podziwiać pociągi mknące po niezliczonej ilości mostów i znikające w tunelach
Kolejni zaś skupiają się na tym aby mieć dużą stację z perfekcyjnie dopracowanym i jak najbardziej rzeczywistym układem torowym i szlak zapewniający realizm.

Tak samo inny podział :p
Jedni wolą masę torów napakowanych gdzie się da. Pociągi mknące mijające się bez przerwy, bez wyszczególnionej stacji,
albo wolą się skupić na modelowaniu terenu wokół szlaku realizm, lasy, góry itd...gdzie pciągi mają mniejsze znacznie

Musisz nam przedstawić tzw. założenia makietowe co chciałbyś mieć koniecznie, czego nie... Jak ma się makieta prezentować, do czego wykorzystana, czyli raczej do jakiej konkretnie zabawy ;) Dobrze że nad semaforami się zastanawiasz :D

OP
OP
Marcin Kempa

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Witam ponownie po dłuuuuuuugiej przerwie :LOL: Wątek nie ruszył, bo udało mi się załatwić pomieszczenie które w zupełności spełni moje marzenia kolejarskie. Dostałem od pewnej życzliwej osoby do dyspozycji salę ok. 8 x 4 metry z możliwością wyprowadzki do większego holu :D Dzisiaj zacząłem przygotowywać stolarkę i mam nadzieję, że na dniach zacznę budowę. Pytanie moje brzmi czy jestem w stanie sam wykonać taką makietę i czy ktoś mógłby ewentualnie ustawić mi światła i co nieco zmodyfikować ewentualnie plan. Założenia to jak najdłuższe proste odcinki i jak najmniejszy koszt sygnalizacji. Plan jeden z dwóch do wyboru plus przedłużenie torów w długości.

Załączniki

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Oto planik w sam raz dla Ciebie ;) (skoro masz nieograniczone miejsce to proszę bardzo) Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania. Wiem, że masz gotowy projekt stacji to poprostu wpasuj go do tego planu.(oczywiście jeżeli Ci odpowiada)
Pozdr.

Załączniki

OP
OP
Marcin Kempa

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Mój Boże :p Kocioł ten plan jest za wielki na jedną osobę... Zresztą ja robię makietę złączoną z kilku skrzynek więc 3 poziomy to trochę za dużo żeby później wszystko spasować :( A coś mniej wymagającego? Tak na jedną osobę byłbyś w stanie coś rozrysować?