• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Must have do sterowania zwrotnicami.

Adalberte

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam szanowych forumowiczów.
Kupiłem Piko 59014 podwójny zestaw cyfrowy BR 185 + BR 218 WLAN
Co muszę dokupić do tego zestawu żeby można było sterować zwrotnicami za pomocą kontrolera.
Z tego co zdążyłem się zorientować to potrzebuję:
- Napęd elektryczny do zwrotnicy PIKO 55271 x 2 szt (w zestawie startowym są dwie zwrotnice)
- PIKO 55030 A-gleis Dekoder funkcyjny dla zwrotnic

Coś jeszcze muszę mieć oprócz wiedzy jak to wszystko połączyć i zaprogramować ? :)
Z góry serdecznie dziękuję za porady i fachową pomoc.

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 0 0
Witam
Ten zestaw już jest wystarczający do sterowania dwoma zwrotnicami.
Są też inne dekodery i mechanizmy do zwrotnic wszystko zależy od tego czy to będzie tylko zabawa na podłodze czy makieta .
Do tego pierwszego i do dwóch zwrotnic to wystarczy.

OP
OP
A

Adalberte

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na razie to są moje początki z cyfrowymi modelami PIKO więc póki co tylko zabawa na podłodze.
Ale coś gdzieś czytałem że zasilanie tego dekodera funkcyjnego pobiera się z torów więc chyba potrzebuję też taką złączkę zasilania ?

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 0 0
więc chyba potrzebuję też taką złączkę zasilania ?
W wersji najprostszej potrzebujesz tylko dwóch kabli, zębów aby odizolować kabel i silnych opuszek palców żeby skręcić już odizolowany kabel z kablem od centralki;)
W instrukcji tego dekodera dostepnej na stronie Piko bedziesz mial objasnione jak.
Pozdrawiam

OP
OP
A

Adalberte

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
:):D:D
Dzięki kolego. Zęby jeszcze mam, opuszki też jeszcze niezdarte. Klips już zamówiłem, ale faktycznie można też tak jak napisałeś - amatorka ale pewnie zadziała ;):p

OP
OP
A

Adalberte

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
o ja prdle :D:D:p Człowiek uczy się całe życie. Ale przyznaj że chcąc to zrobić profi to drugi klips też powinien być :D
Jak to wszystko podepnę to będzie drugi etap pytań. Jak sparować dekoder z centralką i jak zdefiniować zwrotnice :D:cool:;)