• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Mrugające (przy włączaniu) światła w DCC

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Witam

Jestem Bartek
Nie jestem modelarzem, bardziej kolekcjonerem, ale postanowiłem dla siebie i synka zbudować prosty układ torowy pozwalający czasem zobaczyć zbiory w ruchu.
Może kiedyś dorobię się powierzchni pozwalającej na budowę makiety. Na razie bazowy zestaw PIKO z SM42 został rozbudowany o mijankę i 2 tory odstawcze, a rolę makiety pełnią 2 płyty oklejone matą trawiastą rozłączane po zabawie.

W SU45-048 zainstalowałem dekoder PIKO 56400, wszystko w zasadzie działa ale... gdy włączam światła, to zanim się zapalą mrugają kilkakrotnie, przypomina to nieco uruchamianie się jarzeniówki. Dzieje się tak, gdy włączę światła przyciskiem, gdy zmienię kierunek jazdy, dotyczy to też świateł manewrowych (dla obu stanowisk maszynisty) i oświetlenia obu kabin. Światła czerwone włączają się od razu bez migania. Lokomotywa wcześniej jeździła analogowo bez dekodera i światła włączały się od razu.
Gdy światła się zapalą potem już nie migają podczas jazdy, nie ma też żadnych przerw w jeździe, tory są czyste, złączki spasowane.
Wiecie co może powodować to mruganie?