• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Most na Luciąży H0e

Z

Zv

Gość
Kolejny mój most, znowu drewniany :) tym razem H0e z mojej rodzinnej okolicy. Most był na trasie kolejki Piotrkowskiej na Luciąży w Przygłowie. Mostownica jeszcze z aluprofilka ale za chwilkę będzie piękna ażurowa cięta laserkiem.

Załączniki

Reakcje
1.786 13 0
Jeśli chcesz by woda "płynąca" pod mostem wyglądała rewelacyjnie i realistycznie to filary mostu , mające miejsce pod powierzchnią lustra wody, powinny być najpierw "zalane" wodą , a następnie część filarów , która ma być nad powierzchnią wody , powinna być dostawiona idealnie w miejsca zalanych filarów na wylaną i wymodelowaną powierzchnię lustra wody.... Piszę to dlatego , byś uniknął niepotrzebnego menisku , który się pojawi gdy zalejesz całość od razu wodą...
Przy takim moście watro pokusić się o idealna realistyczną robotę .
Mam nadzieję ,że "łapiesz o co mi chodzi"./...:)

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Nic dodać nic ująć piękny klimacik wąskotorowy (y)
Ostatnio poradziłem sobie z meniskiem zalewając go akrylowym dwuskładnikowym bezbarwnym lakierem samochodowym.
W tym wypadku nie trzeba mozolnie ciąć i pasować filarów ,tym bardziej, że zapewne przy filarach zrobisz efekt płynącej wody.
Ale tak jak ze wszystkim lepiej przećwiczyć to na jakiejś mniejszej powierzchni aby uniknąć niespodzianek .(n)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 68 5
Byłem, widziałem, macałem :) Na prawdę, już teraz, wygląda to super. A widziałem jeszcze coś, ale nie powiem :p

Dzięki jeszcze raz Maćku, za miłe popołudnie :D Fajnie tam u was :)

OP
OP
Z

Zv

Gość
Skończyłem mostownicę, jak zawsze elementy gościnnie wycięte laserkiem z mojego rysunku w GPM. Teraz szukam fotek przyczółków bo nie mam kompletnie pojęcia jak to osadzić. Jakieś pomysły? Może zdjęcia podobnych budowli?

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.176 596 30
Mostownice to specjalne podkłady stosowane pod szynami na mostach - na fotkach są brązowe, poprzecznie do toru. To, o czym pisze kolega zvolack to przęsło mostu, w tym wypadku o konstrukcji skrzynkowej. Nie słyszalem, by terminu "mostownica" używano do określenia tego elementu, ale nie jestem specjalistą mostowcem. Ale model bardzo ładny.

OP
OP
Z

Zv

Gość
Przyczółki były betonowe, przynajmniej w ostatniej fazie istnienia mostu. Dostałem piękne foto od .. kajakarzy :) Teraz po moście można już jeździć. W weekend dojdą barierki.

Załączniki