• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Montaż rozjadów

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
Jak jest przyjęte łączenie rozjazdu z torem na makiecie (nie chodzi mi o złączki / odstępy izolacyjne) - za pomocą złączek szynowych, czy po prostu położyć szyny bez złączek, a połączenie elektryczne wykonać kabelkiem? Drugi wariant wg mnie jest lepszy, jednak interesuje mnie jak to jest ogólnie przyjęte?

Druga sprawa - przyjąłem użycie torów, rozjadów Tillig elite, jednak w trakcie rozientowałem się, że nie ma w ofercie rozjazdu potrójnego. Czy jest jakiś rozjazd potrójny innego producenta, pasujący do reszty (używam rozjazdów EW1).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.965 628 30
Nie istnieje coś takiego jak "rozjazd potrójny". Koledze @Kamilb chodzi zapewne o rozjazd podwójny, zwany też trójdrożnym (dosłowne tłumaczenie z niemieckiego Dreiwegweiche). Jest to rozjazd zbudowany z jakby dwóch nałożonych na siebie rozjazdów, dlatego nazywa się podwójny (łączy funkcje dwóch rozjazdów zwyczajnych). W Tillig Elite rzeczywiście nie ma takich rozjazdów. Podobny rozjazd ma w ofercie Roco, ale obecnie jest niedostępny. Rozjazd podwójny symetryczny ma też Piko (A-Gleis), ale po pierwsze, inna jest wysokość szyn, a po drugie, jest to rozjazd w rzeczywistości stosowany bardzo rzadko i tylko w specjalnych sytuacjach, np. przy wjeździe do hali lokomotywowni czy na przystaniach promowych. Takich rozjazdów symetrycznych nie stosuje się w torach stacyjnych, a zwłaszcza w torach głównych zasadniczych i głównych dodatkowych (pociągowych).

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
Tak, chodzi mi o rozjazd trójdrożny, nie będę się skłócił o nazewnictwo - pod nazwą potrójny występuje w internecie ten rodzaj rozjazdu.
Roco jest nawet do dostania, ale raz że wyglądem odbiega od tilliga, druga sprawa, potrzebuję rozjazd przeciwny do roco - najpierw rozjazd w prawo.
Piko wiadomo, nie ta bajka ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.965 628 30
Tak, chodzi mi o rozjazd trójdrożny, nie będę się skłócił o nazewnictwo - pod nazwą potrójny występuje w internecie ten rodzaj rozjazdu.
Tu nie ma pola do żadnej dyskusji. Internet to żaden autorytet. Taki rozjazd nazywał się podwójny długo przed tym, jak ktokolwiek w ogóle pomyślał o czymś takim, jak internet. I internet nie zmieni tej nazwy, choćby nie wiem jak wiele osób, które poza internetem nie wiedzą niczego, błędnej nazwy używało.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.965 628 30
Ja oczywiście nie sprawdzałem w sklepach, zajrzałem tylko na stronę Roco, gdzie ten rozjazd jest wykazany jako niedostępny. Ale miejmy nadzieję, że to chwilowa przerwa w produkcji. A BB 9200, bo myślę, że o niej Kolega pisze, faktycznie jest fajna, ale ja kupiłem w wersji analogowej, w dobrej cenie. Teraz tylko potrzebuję dekodera jazdy, bo w dźwięki nie zamierzam inwestować.