• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje przymiarki po latach

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Dobrych kilka lat temu zrobiłem sobie dioramkę z rzeczy, które przywiozłem z DDR-u :) Służyła mi kilka -naście lat za moduł do wystawiania swoich składów. Po ostatniej wystawie w Kątach Wr. i rozmowie z kolegami, tudzież naocznie zobaczenie jak to wszystko wygląda postanowiłem zrobić sobie na PRÓBĘ !!! małą dioramkę :) Powiem szczerze, że mnie się już podoba i jest to niebo, a ziemia w porównaniu do starej dioramy. Ciekawy jednak jestem co WY o tym sądzicie :)

sądzicie
IMG_2583.JPG
IMG_2576.JPG
IMG_2577.JPG
IMG_2578.JPG
IMG_2579.JPG
IMG_2580.JPG
IMG_2581.JPG

Najpierw stara diorama

Załączniki

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.726 109 2
Widać różnicę szczególnie w zieleni, jedynie co nie do końca mi się podoba to ta polna droga, może to kwestia oświetlenia lub fotki , ale wydaje mi się za jasna.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Jeśli posiadasz aerograf, to najlepiej było by rozpuścić Pactrę (widziałem na zdjęciach, że ją stosujesz) A20 Africa Yellow (M) i popryskać trochę tą drogę do uzyskania lepszego efektu ziemi lessowej.
Można później trochę pocieniować Pactrą A53 Wathering (M), ale z bardzo dużym wyczuciem i wtedy powinieneś osiągnąć oczekiwany efekt lub przynajmniej mocno się do niego zbliżyć.
Przy czym tą drugą można pocieniować zagłębienia i rowy nawet pędzelkiem o grubościach od 0 - 00 - nie mniejszej, a czy większej, to już zależy wyłącznie od Ciebie.

Pamiętaj, żeby rozpylać z większej odległości, nie mniejszej niż 15cm.

OP
OP
Rumcajs-wrocek

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Jeśli posiadasz aerograf, to najlepiej było by rozpuścić Pactrę (widziałem na zdjęciach, że ją stosujesz) A20 Africa Yellow (M) i popryskać trochę tą drogę do uzyskania lepszego efektu ziemi lessowej.
Można później trochę pocieniować Pactrą A53 Wathering (M), ale z bardzo dużym wyczuciem i wtedy powinieneś osiągnąć oczekiwany efekt lub przynajmniej mocno się do niego zbliżyć.
Przy czym tą drugą można pocieniować zagłębienia i rowy nawet pędzelkiem o grubościach od 0 - 00 - nie mniejszej, a czy większej, to już zależy wyłącznie od Ciebie.

Pamiętaj, żeby rozpylać z większej odległości, nie mniejszej niż 15cm.
Dziękuję (y)(y)(y)(y)

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Zły kolor trawy wybrałeś. Szkoda, że nie próbowałeś dać kilku kolorów trawy. Jak masz aerograf(masz?) to spróbuj pomalować(!) ją na ciemniejszy kolor. Widziałem na Youtube jak gość tak robi i wyszło mu całkiem nieźle. Zrób też coś z tymi prześwitami spod trawy i w okolicach gdzie szuter łączy się z trawą. Najlepiej zapaćkaj jakimiś farbami.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zły kolor trawy wybrałeś. Szkoda, że nie próbowałeś dać kilku kolorów trawy. Jak masz aerograf(masz?) to spróbuj pomalować(!) ją na ciemniejszy kolor. Widziałem na Youtube jak gość tak robi i wyszło mu całkiem nieźle. Zrób też coś z tymi prześwitami spod trawy i w okolicach gdzie szuter łączy się z trawą. Najlepiej zapaćkaj jakimiś farbami.
Trudno ocenić na zdjęciu z lampą błyskową, kolory są na pewno przekłamane.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie tak, ale fotograf ze mnie żaden (n). A trawa to Heki, w kolorze zalecanym przez LL
Co do zabawkowego taboru, to podejrzewam że większość ma takowy u siebie ;)
Każdy na swoim monitorze widzi inne odcienie, u mnie kolor trawy wygląda dobrze, lampa błyskowa przeważnie powoduje zimniejsze oddanie kolorów, nawet na żywo temperatura barwowa oświetlenia będzie wpływała na odbiór kolorów, aparaty też różnie rejestrują barwy - ja się nie odważę pisać o kolorach na podstawię zdjęć które widzę na moim zabytkowym monitorze ;)

Oglądając zdjęcia SM42 zawsze raziły mnie reflektory i plastikowy wygląd, na żywo było zawsze dużo lepiej, umiejętnie patynowany tabor na fotografiach prezentuje się lepiej, prawdopodobnie, to duża zasługa matowego wykończenia, mniejsze kontrasty, brak odbić. Zdjęcia, szczególnie zbliżenia podkreślają mankamenty modelu, których w naturze moje oko już nie dostrzega. Ja posiadam właśnie taki zabawkowy tabor, ale i on daje mi dużą frajdę, przed laty był gorszy a radocha jeszcze większa, trzeba cieszyć się tym co się ma :)

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
Co do oceny kolorystyki to przyda się zdjęcie w świetle dziennym. Co do koncepcji samej dioramy, to dla mnie skrót przez tory bomba-pomysł.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 37
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17