• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Moje projekty 3D - SM30

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Ostatnio mocno wciągnęły mnie modele 3D i w wolnych chwilach staram się tworzyć takowe. Generalnie modele celują w skalę H0, ale tak się składa, że zawsze pierwsze próbne wydruki robię w skali N - bo szybciej i taniej i do tego jeszcze błędy wychodzą w bardziej spektakularny sposób, ze względu na cienkie ścianki.
Robiąc sobie te wydruki doszedłem do wniosku, że pora któryś z modeli wykończyć w skali N. Jako, że moja SM30 wydaje mi się raczej dobrym modelem, padło na nią jako pierwszą. No i zonk - nie jestem w stanie dopasować żadnego napędu. Początkowo liczyłem na to, że po modyfikacjach uda się zmieścić napęd Tomica, ale jednak nie -silnik się nie mieści w żaden sposób, żeby jednak coś powstało zdecydowałem, że zrobię model bez napędu. Tu też wcale nie jest łatwo, bo nie mam odpowiednio małych zestawów kołowych, będą odrobinę za duże.
Dzisiaj pochwalę się próbnym wydrukiem budy w skali N, jeśli ktoś jest ciekaw jak wydruk wygląda w H0 - to jest tutaj: http://forum.modelarstwo.info/threads/mbxd2-i-może-inne.53834/post-954232

W H0 nieco przewymiarowane barierki da się wydrukować, tutaj nie za bardzo mam pomysł na barierki... Kolejna wersja budy będzie miała dziurki do montowania barierek, próbowałem naiwnie wydrukować razem z barierkami, ale nie wyglądały one zbyt obiecująco. Pewnie będę próbował lutować coś, zobaczymy...
IMG_20211103_094218.jpg

No i jeszcze taki drobny spoiler mojego kolejnego projektu, to próbny wydruk, obecnie nieco poprawiłem proporcje, tu mam nadzieję dopasować napęd z Taurusa, na którego poluję w jakiejś taniej wersji na ebay. Aha - ten projekt pewnie najpierw pojawi się w skali N :D - jeśli uda mi się kupić dawcę napędu.
IMG_20211103_093847.jpg

kokodin

Użytkownik
Reakcje
47 0 2
Wczoraj przeglądałem jakąś stronę sklepową, w poszukiwaniu podwozia pasującego do eu07 . Oczywiście nic nie znalazłem, ale widziałem tam parę ładnych samojezdnych zestawów kołowych. Sklep się zwał plazajapan, czyli coś zagranicznego . Może sklep ma podwozie pasujące pod ten model lub chociaż wózek samojezdny. Co prawda pewnie i tak trzeba by tego szukać na ebayu po numerach seryjnych.
Dodam że sklep był jakiś dziwny, wszystko japońskie, ceny w euro lub funtach i większość "out of stock"
A trafiłem tam szukając wymiarów podwozia KATO 11105 z Conrada. Znając życie ten też za szeroki lub za krótki.

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Mam ten napęd Kato, chciałem go użyć (po przecięciu i zrobieniu nowej ramy) do EP09, ale nic nie pasuje - za mała średnica kół, za mały odspęp między osiami, Właściwie to ten napęd Kato był inspiracją, żeby spróbować SM30... nie poddaję się całkowicie, ale póki co nie za bardzo chce mi się wszystko pomieścić. Mój egzemplarz pewnie skończy w jakimś szynobusie, ale to w przyszłości :D. Problemem tych japońskich napędów jest mała średnica kół - modelują ok 900mm, zapewne wynika to z tego, że są to w końcu głównie napędy modeli ichniego taboru na tor 1000mm.

Trochę się przestało opłacać kupowanie w Japonii - TM-10R, który też czeka na jakąś budę (niby pasuje do Griffina rozstawem wózków, ale średnica kół powoduje, że całość wypada dość pokracznie) kosztuje ok 50USD, do tego dojdą opłaty skarbowe i koszty poczty co daje już całkiem sporo. Lepiej chyba polować na niemieckim ebay na lekko uszkodzone lokomotywy, które będą miały właściwe parametry napędu, a przy okazji jeszcze np. pantografy.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.532 24 0
Popatrzcie w wątkach pado, może jakieś inspiracje bazowe się znajdą, bo też takowych szukał pod siódemkę czy inną dziewiątkę.

kokodin

Użytkownik
Reakcje
47 0 2
Jestem pewny, że pado ma jeszcze jakieś pomysły ukryte z w kapeluszu. Wygląda na to , że nawet jego wydłużony dr140 w budce eu07 go nie satysfakcjonuje i może doczekamy się kolejnego hitu.
A ja jak zwykle będę próbował zrobić swoją sam od zera.

Jak myślisz techno? Czy warto wpisać wymiary mojego jeżdżącego podwozia, po dieslu v200 od arnold rapido, do wątku pado o wymiarach?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.532 24 0
Jak myślisz techno? Czy warto wpisać wymiary mojego jeżdżącego podwozia, po dieslu v200 od arnold rapido, do wątku pado o wymiarach?
Nie bardzo. Generalnie polecałbym (i chyba nie tylko ja) wykorzystywanie do powielania baz, które są dostępne. Swego czasu (2017) na FB pojawił się pomysł na budowę EU07A na bazie bliżej nieokreślonego podwozia chyba Trixa. Pomysłodawca generalnie również tutaj na forum się pojawił, ale większego zainteresowania, właśnie z uwagi na "bliżej nieokreślone" podwozie, nie było. Kwestia dopasowania projektowanej budy do jakiegokolwiek innego podwozia to byłaby loteria. Poza tym, część z nas już dość mocno w cyfrze siedzi,

Dla siebie, jak najbardziej. Trza minimalizować ilość odpadów w modelarstwie ;)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.140 33 0
Cześć chłopaki. Witam nowego kolegę @sun71 , chcącego coś zdziałać w skali N. Na start jednak uprzedzam że robienie modeli do skali H0 i skalowanie ich w N nie ma sensu. Z moich doświadczeń wynika krótko - dane pudło modelu musi być projektowane pod konkretny model podwozia. Więc najpierw trzeba przeszukać bazę dostępnych modeli, a potem starać się zaprojektować na to model. Niestety to żmudny proces i czasem kosztowny, dla mnie jednak owocny. Najważniejsze by model miał rozstawy kół, ich średnice i rozstawy kół w wózku były podobne do naszych maszyn. Jeśli szukasz czegoś pod EP09 to najlepsza jest OBB 1044/1144 od Flesia. Zarówno nowe jak i stare serie.

@kokodin jeśli chodzi o podwozia do EU07 to jak wiesz przerabiałem różne modele. I BR140 (idealny rozstaw kół w w wózku i idealna średnica). Niestety rozstaw wózków mizerny. Bardziej mi pasuje BR 143 od Roco starego.... tylko że niestety i tu trzeba modyfikować ramę. Jestem na etapie modyfikacji ramy i pasowania do nowego wydruku swojego modelu 3D.... ale póki co nie mam na to czasu. Liczę że niebawem ogarnę się z robotami garażowymi (już prawie koniec) wrócę do swojej EU07.
Poniżej porównanie nowej i starej ramy BR 143 od ROCO i Flesia
20210309_132438.jpg

oraz nowy wydruk, który czeka na przymiarki do podwozia ROCO, które muszę obrobić.
20210927_214524.jpg

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Dziękuję mistrzu za powitanie. Własciwie to musze przyznać, że Twoje własnie prace Szymon były dla mnie motywacja i inspiracją, żeby zacząć samodzielnie. Chodziłem, podglądałem, czytałem co piszesz na forum i zacząłem sam :D. Jeśli nic nie spowoduje odwołania Waszej grudniowej imprezy, to chciałbym na nią przywieźć EP09 w barwach 20 lat IC... Wracając do N - trochę czuję tę konieczność dopasowywanie, bo w modelach H0 projektuje dodatkowo ramę i wałki napędowe i korzystam tylko z fabrycznych wózków (chociaż mam już własne projekty wózków napędowych), w N faktycznie trzeba osadzić pudło na ramie istniejącego modelu. Do EP09 przymierzam BR243/143, widziałem, że próbowałeś go też użyć do EU07, ale być może wcale nie jest to sprzeczne - EP09 ma dość mocno cofnięte osie w stosunku do czół lokomotywy. Zobaczymy kiedy wrak lokomotywy dotrze :D Jeśli wszystko będzie pasowało, to ruszam jednak z EP09, do której mam już opracowanych kilka oklein.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.140 33 0
Dzięki @sun71, ale do mistrza mi jeszcze bardzo daleko, niemniej jednak nie wstydzę się swoich modeli i to mnie cieszy.
Nie szukaj dalej podwozia pod EP09 - tutaj najbardziej pasuje OBB 1044/1144, nawet Matu to przyznał.
Tu masz wymiary tego loka. Porównaj z wymiarami EP09 i masz wszystko jasne.
BR1044 OBB-wymiary.jpg
BR 143/243 pasuje pod EU07. Zewnętrzne osie sa w tym samym miejscu. Wewnętrzne są lekko cofnięte do środka.

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Dotarło podwozie od BR143/243. Wygląda na to, że jest prawie idealnie pod EP09 oto roboczo wydrukowana buda nałożona na podwozie (proszę nie zwracać uwagi na wydruk :D - to wydruk z bardzo uszkodzonego LCD drukarki ze zlewek różnych żywic):
IMG_20211106_121624-1.jpg

Zgrubna analiza pozwala na przyjęcie następujących założeń:
- podwozie i rama pozostanie niezmieniona (oczywiście oprócz maskownic wózków),
- do oświetlenia (tylko białe, w tej wersji żarówkowe, zmiana na ledy do zastanowienia, ew. dodanie czerwonych świateł) zaprojektuję i wydrukuję z żywicy clistar clean światłowody pasujące do ramy i budy EP09,
- najgorszą rzeczą jaką zrobię, której wyjątkowo nie lubię będą zgarniacze na wózku, tak został zaprojektowany oryginał, a żeby osiągnąc pełną skrętność musiałbym zrezygnować praktycznie ze zgarniacza, czyli ostatecznie zgarniacz na wózku to takie trochę mniejsze zło.
- mocowanie budy pozostanie jak w oryginale, na 4 zatrzaski, które dodam do budy.
- wersja budy współczesna, okleina 1920, chyba najładniejsza wśród ostatnich.

I tak oto EP09 uzyskała priorytet :D

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.140 33 0
Cześć @sun71. Wciąż mnie zastanawia posadowienie EP09 na podwoziu Br143/243, które pasuje pod EU07.

Poniżej szkic obrazujący rozstawy czopów wózków i osi w nich:
Sch.jpg

ZIELONY TO NASZA EU07
GRANATOWY TO BR143/243
CZERWONY TO ÖBB1044/1144.

Zastanów się jeszcze raz. Dodam że rama austryjaka jest krótsza :) i wymiarami wg mnie lepiej pasuje pod EP09.

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Szymon oczywiście masz rację, że OBB pasuje lepiej, ale w skali N my ciągle poruszamy się w różnicach nie przekraczajacych 1 mm. Subiektywne wrażenia właściwości kształtu są ok. Przecież "zawodowi" producenci modeli też trochę manipulują odzwierciedleniem skali i proporcji. Na te chwilę udało mi się kupić korzystnie wrak BR243, z całkiem ładnymi, nie uszkodzonymi pantografami (ku mojemu zaskoczeniu można nawet zasilać lokomotywę przez te pantografy), który zacząłem przymierzać do EP09 zanim jeszcze zwróciłeś moją uwagę na podwozie lokomotywy austriackiej. Czyli po prostu taką mam. Będę teraz szukał wraku OBB do kolejnej przymiarki. No i dziękuję za bardzo cenny rysunek. Szkoda tylko, że się nie spotkamy w Krakowie w tym roku...

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.140 33 0
@sun71 wiem ze poruszamy się w obrębie 1 czy 1,5mm.... ale musisz niestety wiedzieć że czasem ten 1mm w tej skali potrafi wszystko zepsuć. To nie to samo co H0 czy 0. Kazda skala ma swoją specyfikę. Jeśli potrzebujesz podwozie lokomotywy ÖBB to daj znac na priv. Mam taki model Roco. Moge odstąpić. Na razie i tak nie ruszę z tematem bo inne projekty czekają w ttm EU07 a potem ET41.

Czemu się nie spotkamy w Krakowie? Nie dotrzesz na wystawę?

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
No to po 3 nieudanych wydrukach, wreszcie mam budę pasującą na podwozie BR243 Minitrix, następne kroki to wymiana maskownic wózków. W modelu H0 zrobiłem wycięcia w maskownicach tak aby mocowanie wieszaków ładnie wchodziło w elementy wózka, tutaj będę chciał zrobić tak samo, jeszcze następny krok to wydruk i podklejenie zgarniacza do wózka (niestety :(). W międzyczasie będę też próbował wydrukować światłowody pasujące do zaróweczek w ostoi Minitrixa. Na razie buda pomalowana podkładem, czoła dodatkowo czarnym obustronnie.
Tak wydruk prezentuje się na napędzie:
IMG_20211123_191926.jpg

I jeszcze zdjęcia boków lokomotywy:
IMG_20211123_191825.jpg

IMG_20211123_191833.jpg

Szyna prądowa wyszła potężna, ale to chyba taki urok modelowania wyposażenie dachu w N.

OP
OP
S

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
786 10 1
Nie lepiej szynę tą zrobić jako oddzielny element? Jest szansa, że będzie cieńsza wtedy.
Zdecydowanie, spróbuję zrobić ja z drutu, tylko ona nie powinna mieć przekroju okrągłego... A cienki wydruk się rwie, a w najlepszym razie nie trzyma linii. Teraz szyna ma przekrój 0.6 x 0.5 mm muszę porobić próbne wydruki, może dałoby się cieniej wydrukować bez podpór wprost na stoliku?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 112