• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Moje próby patynowania - dopiero się uczę

Polokowski

Nowy użytkownik
Reakcje
60 0 0
Przedstawiam moje próby patynowania (głównie wagonów). Patynuję za pomocą pędzli. Nie mam aerografu - a czasem by się przydał. Życzę miłego oglądania.
IMG_6314.jpeg

IMG_6101.jpeg
IMG_5742.jpeg

Załączniki

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
354 1 0
Te improwizowane kłonice i śmieci na platformie - kapitalne. Z czego kłonice ?
Ja jestem na etapie czytania zakupionych książek po polsku o brudzeniu i zakupu farb i proszków.
Potrafisz podać jakich farb / łoszów użyłeś przy lokomotywce ? Też kapitalny efekt.

OP
OP
Polokowski

Polokowski

Nowy użytkownik
Reakcje
60 0 0
Te improwizowane kłonice i śmieci na platformie - kapitalne. Z czego kłonice ?
Ja jestem na etapie czytania zakupionych książek po polsku o brudzeniu i zakupu farb i proszków.
Potrafisz podać jakich farb / łoszów użyłeś przy lokomotywce ? Też kapitalny efekt.
Wielkie dzięki!
Lecimy po kolei:
Kłonice to po prostu zapałka rozcięta na pół. Pomalowana czarnym washem.
Farby jakich używam to akryle Tamiya. Przeróżne odcienie brązów, czarnego, szarości.
Pigmenty suche od Vallejo - przeróżne odcienie rdzy i brązów. Dużo używam koloru Burnt Umber.
Wszystkie łączenia blach i krawędzie maluję Tamiya Panel Accent Color. Od czarnego po brązy w tym rdzawe kolory.
Do efektu rdzy na piórach zawieszenia i czasem na kołach używam Vallejo Weathering FX Rust Texture.
A i jeszcze komin lokomotywki i smarownice kół to Oilbrusher od Ammo Mig kolor czarny.
Technika patynowania:
Często na krawędziach używam tzw. techniki na suchy pędzel - dobrze widoczne na zdjęciu z białą węglarką i na kontenerach (załącznik do tego postu).

Załączniki