• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

moja pierwsza makietka :D

Traban

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Miomo mojego młodego wieku interesuje się modelarstwem.
chciałbym stworzyć swoją pierwszą makiete myśłałem o wąskotorówce np. H0e.Nie wiem tylko czy na początek to będzie dla mnie łatwe w tej skali... czy pomożecie mi w razie problemów??

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
witam na forum

jasne, jak nie ja to na pewno koledzy beda sluzyc dobra rada, do tego sluzy to forum.

powiedz ile przeznaczyles miejsca na makiete i co bys chcial dokladnie na niej przedstawic

pozdro

i powodzenia

marcin

OP
OP
T

Traban

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pewnie miałeś okazje być w Rogowie. Jest tam mały zbiór koleji wąskotorowych o dosyć ciekawej hisorii. Chciałbym właśnie to miejsce (zaczynając od parowozowni kończąc na młynie) pokazać.Myśłałem o systemie modłowym. Niestety nie wiem jak zacząć

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.042 33 0
Najlepiej zacząć od:
1- dokładne poznanie wymiarów jakimy dysponujesz pod makietkę
2- rozeznać sprawę co na tym się zmieści (patrz torowisko- najmniejszy łuk itp)
3- zrobić projektu w jakiejś konkretnej skali. Inaczej się nie obejdzie. Przykładów kilka poniżej

Załączniki

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
509 18 0
Szymku odstarszysz młodego człowieka ceną zestawu. :D
Owszem, bardziej opłaca się kupić komplet, ale można spróbować nabyć tanie produkty pojedynczo by wydatki rozciągnąć w czasie. Trzeba tylko trochę więcej cierpliwości.
Zacznij od dobrego układu - może jeden z zaproponowanych - wpisanych w Twoje możliwości mieszkaniowe. Zbuduj skrzynkę a potem już samo leci.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.042 33 0
Fakt cena zestawu nie jest może zachęcająca ale ma on w sobie wszystko co potrzeba na start. Można i kupować na raty patrz allegro i sklepy internetowe. Wedle uznania i kto co potrzebuje. Jednakże autorowi tego postu zaproponowałbym to co ty przed chwilką. Zrobić układ torowiska i makiety w miejsce jakie na nią dysponuje z możliwością np zakończenia tego jakimś profilem uniwersalnym aby sie np dało w przyszłości pojechać na spotkanie ;)

OP
OP
T

Traban

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fakt faktem cena zestawu trochę duża. a jak bym chciał kupować po kawałku do trybu dcc to jakie tory jakie wszystko. Na raty kupować jeszcze nie mogę. brakuje mi dwóch latek XD

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.042 33 0
Jeśli chodzi o torowisko to polecam TILLIGA Elite Różnego rodzaju rozjazdy, krzyżówki systemowe pozwolą zrobić naprawdę fantastyczny fragmencik makiety industrialnej z możliwością podłączenia do niej kawałka zwykłego toru. Co do modeli to teraz na starcie to tak prawdę mówiąc przyda ci się zwykły jeden wagon do testów torowiska i ewentualnie jakaś lokomotywka. Póki co może byc analogowa widziałem takie za ok 300/400 zł na allegro.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A tak-rzeczywiście.Ale skoro mowa była o zestawach i cenach uznałem,że lekko zmieniamy temat.
Moim zdaniem-takie rozwiązanie jest trochę bez sensu.Ja na jego miejscu albo brałbym H0 a jak nie to TT.Tym bardziej,że H0 - przynajmniej tu wychodzi taniej.Dopłacać jeszcze raz tyle za zestaw tylko dlatego,że jest H0e????
Bez przesady.Ale-to tylko moja opinia z zrobi jak chce.

Reakcje
0 0 0
pado napisał(a):
H0 czy H0e. Minimalny promień łuku w H0e to 268 mm z tego co pamiętam więc spokojnie się zmieścisz.
Pytanie, czy to ma w jakimś stopniu odzwierciedlać rzeczywistość. W Polsce np. na wąskotorówkach minimalny promień na szlaku to jakieś 60 metrów (aczkolwiek w większości to 100-120m). To daje minimum 690mm w H0e... gdy przyjmiemy to wspomniane absolutne minimum (60m).

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.042 33 0
Zacznijmy chłopaki od tego ile kolega ma miejsca na ta zabawkę. Jak dla mnie ładowanie H0 normalnotorowej na deskę 2x1,5 czy 2x2 m to lekka paranoja. Każdy chce tam poupychać nie wiadomo co i wychodzi z tego to co wychodzi. Mądre książki zawsze mówią. Zastanów się ile możesz poświęcić na to miejsca. Potem co chcesz na tym odzwierciedlić i w co chcesz się bawić. Potem decyduj. A widzę że póki co to tendencja jest taka że każdy kupuje zestaw H0 bo tani a potem cuda wymyśla. H0e jest o tyle dobra do domu że jest to skala bardzo popularna. Małe promienie łuków co w warunkach blokowo-domowych ma nie lada znaczenie. Do tego większość półproduktów jest w dobrych cenach bo to przecież H0. Widzę także powolną tendencję wzrostową zainteresowaniem Normą H0e i pewno niebawem tych ludzi będzie także przybywać na spotkaniach. Więc czemu nie zrobić torto-modułu w H0e z możliwością podpięcia do większej makiety ale na tyle wystarczającej do zabawy w domu.

OP
OP
T

Traban

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wybrałem H0e bo chce mniej więcej dokładnie pokazać rogowską kolej wąskotorową. Niem ma za dużo miejsca. Czy tory do dcc róznią się czymś od torów analogowych??

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
453 1 0
Dokładnie to one różnią się... niczym. W tych i w tych płynie prąd, tylko sterowanie lokomotyw jest inne. Być może wyprzedzam pytanie (z jakim się już spotkałem :|) system DCC jednego producenta może współpracować z materiałem innego producenta.