• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Moja pierwsza diorama do prezentacji taboru

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Witam
Jako ze spodobały mi się prace przedstawione na forum przez kolegów także postanowiłem spróbować swoich sił;).
Podstawa to pleksi o wymiarach 88x21 cm która sama w sobie bardzo ładnie się prezentuje na półce, tory natomiast to Piko a-gleis:

IMG_0094.JPG

IMG_0096.JPG

IMG_0097.JPG

IMG_0134.JPG

Jako że nie zamierzałem swych wypocin przedstawiać ( po prostu sadziłem iż nie będzie czego ), do obecnego stanu nie wykonywałem żadnych zdjęć:oops:. Ale ze jak się okazało diabeł nie taki straszny jak go malują:devil:, i obecnie wygląda to tak:

IMG_0171.JPG

IMG_0170.JPG

Drzewa i barak nie są jeszcze przymocowane ( ustawione tylko pod zdjęcie ). Obecnie trwają prace nad dokończeniem szkieletu wiaty, poprawianie trawy (niestety nie mam jeszcze elektro-sadzarki stąd też mata ), oraz budowa ogrodzenia wraz z bramą wjazdową:

IMG_0156.JPG

IMG_0158.JPG

IMG_0159.JPG

IMG_0162.JPG

IMG_0163.JPG

IMG_0164.JPG

Powstały też przewody sieci trakcyjnej ale jako że słabo to wyszło zostały zerwane i do tematu powrócę gdy znajdę na tyle dużo cierpliwość aby się bawić w drutami :mad:.

Pozdrawiam ludzi z pasją

cdn....

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Fajnie:) podoba mi sie motyw z wiata i placem:) spatynuj boki szyn, szuter i podkłady suchymi pastelami:) trochę stlamsisz ten wyróżniający się kolor szyn na tle czystego szutru:)

OP
OP
KSK 1982

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Patynka z pewnością się pojawi, całość też pozarasta trawskami i innymi zielskami. Póki co pojawiło się ogrodzenie z bramą, drzewo i barak jednak pozostają w tym miejscu, pojawiła się toaleta z dróżką z płyt jumbo, podłoże pod barakiem zostało utwardzone aby postawiony na płytach chodnikowych i zamkniętych ceownikach mógł stabilnie stać, doszły dwie latarnie a szkielet wiat został dokonczony:

IMG_0187.JPG

IMG_0189.JPG

IMG_0193.JPG

IMG_0186.JPG

IMG_0199.JPG

IMG_0196.JPG

IMG_0197.JPG

Po lewej stronie dioramy zostały posadzone magiczne FREONOWE ziarenka, także niebawem wyrosną tam krzaki i drzewa:rolleyes:.

IMG_0200.JPG

IMG_0201.JPG

OP
OP
KSK 1982

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Szkielecik bardzo fajny - ale ta trawa jakaś taka zbyt jednolita ...
tuning maty jeszcze przede mną, nie ukrywam że przydałaby się elektrosadzarka ale postaramy się jakoś obejść bez(n), barak i toaleta będzie jeszcze patynowana, żałuje tylko że nie postarałem się o jakieś wyposażenie baraku. Druga sprawa iż zdjęcia wychodzą trochę przekoloryzowane.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Fajne pnie brzozowe !
Tam gdzie pozarastalo -znacznie lepiej ale tam gdzie pozostało nadal wyglada jakby pluton wojska pomalował trawę na zielono :( Albo jakby PKP PŁK miało kupę każdy i wysyłali ludzi na koszenie trawy wzdłuż torów :p
Zastanawiam się tez czy z boków i od strony torów ta posesja nie byłaby u nas jednak ogrodzona - bo po co wtedy ten płot "od ulicy" która już jest za dioramą ? No chyba że to kolejowe ?.. Bo bocznicac raczej nie skoro trakcja rozwieszona ...

OP
OP
KSK 1982

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Znajdzie się czas to i pozarasta i pobrudzi się bardziej:), nad ogrodzeniem od strony torów też myślałem i być może się pojawi. Co do placu opcje biorę 3:
1 - jakże popularny u nas skup palet
2 - magazyn terenowy HUBETU :) wypełniony podkładami KKL-1 bądź INBK-7
3 - teren przynależny pod PKP ENERGETYKA też wypełniony podkładami KKL-1 bądź INBK-7