• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja niegdysiejsza makieta z lat 1998-2004

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Chciałem Wam koledzy przedstawić stare fotki mojej byłej niegdysiejszej makiety budowanej i potem eksploatowanej w latach 1998-2004.
Znalazłem je w starym komputerze.
Epoka III, wymiary 3,00x1,60 m, H0, analog.
Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale kiedy je robiłem fotografia cyfrowa raczkowała.
Pozdrawiam

Załączniki

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Ideał.. w sensie zamysłu. Marzy mi się domowy tort tego rozmiaru, i tego podejścia - H0+H0e. Można poznać choć orientacyjnie plan starej makiety...?

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Postaram się opisać. Dwie stacyjki galicyjskie, klasyka 4 tory + tor szlakowy obwodowy + wąskotorówka (fikcyjny Nowy Targ Wąski :? ).
Zresztą wrzucam fotki moich prymitywnych urządzeń sterowniczych i schematy, nie posikajcie się ze śmiechu Koledzy :roll: ale przypominam rok 1998 :!:
Kolega Fisz pisze bardzo pozytywnie, co mnie cieszy :D

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.744 37 1
:shock: O pardąsiu! To mają być prymitywne pulpity sterownicze? Jest super i moim zdaniem wszystko jest wyciśnięte maksymalnie z możliwości jakie dawały lata 90. Sam pamiętam jak trudno było dostać zaprezentowane na makiecie semafory świetlne. Ale widzę sterowanie analogowe. Czyli te przełączniki na kolejnych torach to takie "odłączniki sekcyjne"?

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
No trochę racji masz. Jak widać pełne chałupnictwo i rękodzieło. W tych latach było ciężko o tego typu elementy. Są więc wyłączniki z lampki nocnej, lampki to żaróweczki (sygnalizacja pracującego rozjazdu, a i tak spaliłem kilka napędów) i kontrolki od poloneza no i demobil pikowski jako klawiatura. Były oczywiście sekcje na poszczególnych torach, żeby dany lok stał a inne jeździły. Do tego dwa obwody i dwa zasilacze. Wszystko działało przez cały okres eksploatacji bez problemów. Semafory załatwiałem po znajomości, a o kształtowych do H0 nie marzyłem nawet.
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zwrotniczy_1960 napisał(a):
wrzucam fotki moich prymitywnych urządzeń sterowniczych i schematy, nie posikajcie się ze śmiechu Koledzy :roll: ale przypominam rok 1998 :!:
Łza się w oku kręci. Przypomniałeś mi moją, niestety sprzedaną już makietę. Pamiętne czasy kabelkowania, podłączania wiązek przewodów do poszczególnych przycisków i przełączników.
Z duszą na ramieniu, czy aby wszystko zadziała wykonywało się pierwszy rozruch. :roll:
A ze śmiechu mogą się posikać co najwyżej młodzieńcy nieznający realiów tamtych czasów. ;)

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Nostalgicznie piszesz Kolego :| Tak, tak, robiło się setki podłączeń, ja korzystałem ze skrętek komputerowych, które rozplątywałem na poszczególne kabelki. Na szczęście te pulpity można było podnosić obracając do góry i blokować, więc dostęp dla prac i serwisu był dobry. Faktycznie nieraz bywało że nie wiadomo było który kabelek do czego, zwłaszcza jak była spora wiązka.