• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja makieta

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam planuję moją makietę "jestem nowy" jak wielu innych:pMam pytanie dotyczące projektu(na zdjeciu) czy nie jest zbyt przekombinowany i proszę o uwagi dotyczące tej makiety.Mam jeszcze pytanie dotyczące kosztów tego projektu (samych torów) Jeśli chodzi o te kwadraciki to chodziło mi o 3 lokomotywownie jednostanowiskowe.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:)

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Przy obrotnicy nie stawia się trzech oddzielnych budynków jednostanowiskowych tylko albo wachlarz na trzy stanowiska albo również trzystanowiskowy prostokąt. Zresztą bez obrotnicy też.

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rozumiem zrezygnuje w takim razie z lokomotywowni i z obrotnicy tylko nie wiem teraz za bardzo co zrobić po środku tej makiety bo pusto tam jest.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.861 525 30
Chyba jednak Kolega nie zrozumiał. Tomek chciał tylko powiedzieć, że zamiast trzech oddzielnych hal jednostanowiskowych, nalezy postawić jedną halę z trzema stanowiskami, najlepiej wachlarzową, ale może być też prostokątna (z trzema torami równoległymi). Także w lokomotywowni bez obrotnicy zwykle stawia się jedną halę na kilka stanowisk, a nie kilka oddzielnych hal.

bartekmisiek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do kosztów to proponuję program do planowania w którym utworzysz ten plan.
Dowiesz się ile i jakich torów ci trzeba.Wtedy nie ma już problemu przeliczysz koszty zliczając ceny wybranych torów w sklepach internetowych.Wszystko również zależy jaki typ i którego producenta torów wybierzesz.

bartekmisiek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak chodzi ''o takie coś'' :) Co do układu torów czy nie jest przekombinowane niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni (ja też dopiero zaczynam prace z makietą :D ).

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodzi mi o tory piko bo mają one średnią cenę adekwatną do jakości:p Ale dużo ludzi chwali sobie Piko.I mam jeszcze pytanie dotyczące "odstępów peronowych" czy są one na moim projekcie dosyć szerokie?

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To plan który będę stopniowo realizował czyli zacznę od stacji, potem planuję tunel i na końcu lokomotywownię z bocznicą.Jeśli macie jakieś uwagi to proszę powiedzieć ponieważ jest to mój pierwszy projekt:D

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.861 525 30
Trudno sobie wyobrazić podstawianie wagonów na bocznicę przez obrotnicę, te tory zaznaczone jako bocznica, mogą być tylko dodatkowymi torami odstawczymi dla lokomotyw (ale wtedy to nie nazywa się bocznica). Proponuję natomiast przejrzeć wątki o parowozowniach i zobaczyć, jakie jeszcze urządzenia (nawęglanie, kanał do oczyszczania popielnika itp.) powinny znaleźć się w lokomotywowni.

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To poprawiony plan a co do tych urządzeń które powinny być przy lokomotywowni to raczej z tego zrezygnuje bo jak zaznaczałem to mój pierwszy projekt więc będę go budował stopniowe jeśli już dojdę do jakiejś wprawy to będę myślał o jakimś ulepszeniu makiety.

Załączniki

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam jeszcze pytanie dotyczące tłucznia Auhagena :AU63832 jest on do skali TT ale odcień bardzo mi się podoba tylko czy nie będzie za mały?

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
adam12747, ja stosuje Polaka TT i wiele osób stosuje szuter do TT, ponieważ ten do H0 jest przeskalowany.

OP
OP
A

adam12747

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja jednak wybiorę szuter Auhagena ma ładną barwę a cena jest porównywalna.

A co do projektu macie jeszcze jakieś uwagi?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Tam nie ma żadnego odstępu peronowego !!! mam Pikówki i tam w rzczywistości się nic nie zmieści. musisz zastosować proste za zwrotnicą (G239 lub G119) w zależności od szerokości peronu.
Zastosowałbym jeszcze połączenie bocznicy koło lokomotywni z torem głównym.
Projekt nawet fajny :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 15
Planuję 18
Planuję 56
Planuję 15
Planuję 81