• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja makieta i dalsze propozycje.

kamcion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Planuje zrobić makietę. To są wstępne projekty. Proszę o porade co i gdzie dodać.
Moje plany to:
Główna stacja w górach.
W środku kółka ma być góra a tory mają prowadzić coraz wyżej ,aż do stacji w wysokich górach.
Stacja poboczna.
https://lh6.googleusercontent.com/_ekSRzYCQ6do/TX5LoLCP74I/AAAAAAAAABg/SlwjC7gxiME/s720/projektdowyslania.jpg
Jeżeli obraz jest niewyraźny można go pobrać tutaj.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Jeżeli to twoja pierwsza makieta to zmniejsz ją o połowę.Zbuduj najpierw coś mniejszego z możliwością rozbudowy.Uważaj na łuki i wzniesieni bo lokomotywy mogą nie wjechać.
Ogólnie to życzę powodzenia i jakby co służę pomocą :p

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
Witaj na forum

Porada #1 każdego doświadczonego modelarza będzie brzmiała: POCZYTAJ FORUM :!: :arrow:

Moja rada: Posłuchaj rady Piotrka i zbuduj coś mniejszego na początek, bo chyba nie orientujesz się w kosztach takiej zabawy.
Masz tyle miejsca, żeby coś takiego zbudować ???

Poza tym, jaka epoka, jakie zarządy, czy jeden tylko, linia lokalna, czy magistrala ??? Jakie tory, jaka trakcja??? itd.

nietykalni

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj tak jak kolega Kris napisał musisz się określić tzn jaka wielkość tortu, makiety dać więcej danych co chcesz osiągnąć. Układ torów bardzo ciekawy niemniej jednak bardzo wysoko sobie poprzeczkę ustawiłeś , faktycznie posłuchaj rady bardziej doświadczonych kolegów i poczytaj ze zrozumieniem forum to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
A ta pętelka na dole, to po co ???? Poza tym całkiem zgrabny plan. A coś więcej na temat założeń ???
Koledzy pewnie będą mieli więcej do powiedzenia na temat szczegółowego rozmieszczenia zwrotnic, bo nad tym trzeba by jeszcze przysiąść. Ta potrójna nie jest konieczna. Teraz nie mam możliwości, ale wieczorem spróbuję podać propozycje zmian. Chyba, że koledzy mnie uprzedzą ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
Coś takiego może Ci się spodoba:

Jest rozbudowane, ale jednocześnie proste i do przemyślenia :)

Załączniki

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
kamcion, zdeecydouj się, co chcesz mieć na makiecie oraz do swoich planów dodawaj adnotacje, co gdzie bedzie. Dodatkowo najlepiej je dokończ, ponieważ serpentyna jest oderwana od rzeczywistości (vide projekt 2.). Zadaj sobie pytanie "po co ona tam jest?".

PS. Dodawaj zdjęcia/screeny jako załączniki.

OP
OP
K

kamcion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na górze stacja towarowo-osobowa. Na dole osobowa. Na środku towarowa (najprawdopodobnie przepompownia gazu).

Plik tutaj. Sory ale tu nie moża dodać dużych zdjęć.

Moje plany są takie:
-tory Piko-A
-tabór Piko
-DCC chyba PIKO (nie wiem czy lepszy ROCO???)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
Ten plan jest już naprawdę dobry (wg mnie). Myślę, że koledzy się zgodzą.

Wobec TABORu Piko zdania są podzielone. Co do DCC, to albo Roco, albo Lenz. Piko sobie daruj, na pilocie nawet wyświetlacza nie ma.

Ale to moje zdanie.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Rozbudowa stacji towarowej.

Plan całkiem fajny, choć nadal nie rozumiem, co powoduje taki układ torowy w górnej stacji (Zielona ramka)

Moja propozycja stacji towarowej. Wyglądała bardziej na bocznicę niż na stację. Plan poniżej umożliwia oblot składu, oraz zawiera więcej torów. dodatkowo dodałem tor wyciągowy, żeby nie było potrzeby blokowania szlku w czasie manewrów. Tor ten tylko zaznaczyłem poglądowo, w zależności od twoich potrzeb możliwe jest połączenie go z górną stacją. Tory dodane są zaznaczone na czarno. Na początku zdziwił mnie krótki tor stacji towarowej od strony dolnej stacji (tor południowo-zachodni stacji towarowej. Zaznaczyłem go na czerwono. Z jego długości wywnioskowałem, że planujesz w tym miejscu jakiś budynek, więc jest to tylko proponowany przebieg toru.

Rozjazd WR zaznaczony na zielono przesunąłbym troche w prawo, przez co obie dolne stację ulegną niewielkiemu wydłużeniu.
Dodałem także rozjazdy łukowe przed górną stacją, zaznaczone na czarno.

Załączniki

OP
OP
K

kamcion

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mój kolejny projekt tutaj.
http://z1.przeklej.pl/prze211/2b65c6a40012c2a74d849d67
Opis:
Lokomotywownia.
Pierwsza stacja.
Stacja towarowa.
Druga stacja.
Druga stacja towarowa.
Prsze o kolejne podpowiedzi.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
Tory na dolnej stacji towarowej możesz spokojnie nieco wydłużyć, bo chyba BigBoyem nie będziesz manewrować :)? A czemu żeberko ochronne vel tor wyciągowy wywaliłeś???(na dole po prawej stronie).
Ta bocznica na niebiesko może być, np; torem pocztowym, bo na magazyn, czy jakiś plac ładunkowy tam miejsca za dużo nie ma.
Dworzec będzie po wewnętrznej, czy po zewnętrznej stronie?

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
RZeczywiście.
Tory Piko są całkiem niezłe i zbierają pozytywne opinie.
Tabor Piko-ujdzie,moim zdaniem możesz - przynajmniej pod względem wagonów sie na nim opierać,Electrotren to nie będzie ale w miare ok,lokomotywy są trochę uproszczone w detalach no i te Piko-wskie dekodery(słyszałem skargi na nie),więc za loki Piko bym sie nie brał.
Sterowanie-Roco(do domowych zastosowań super) lub Lenz(ale to dla profesjonalistów,tobie niepotrzebne,mnie też nie było.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 15
Planuję 18
Planuję 56
Planuję 15
Planuję 81