• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moduły domowe

patryk96

Znany użytkownik
Reakcje
36 3 0
Witam. Planuję budowę paru modułów liniowych, jakaś stacja, jakaś infrastruktura no i możliwość zawracania składu pociągu tak aby uzyskać efekt ruchu jak na dużej makiecie modułowej. Wiem, że jest to trochę nietypowe ale chyba do przeskoczenia. Może np. prawa strona od stacji jednotorowa a lewa dwutorowa. Pewnie trzeba by wprowadzić jakieś pętle na końcach. Potrzebuję pomysłów na układ tory.

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.979 144 0
Możesz skusić sie na wykorzystanie części makiety na bocznicę przemysłową, taką, która zapewni więcej atrakcji przy manewrach, niż jeżdżenie pociągiem z jednej stacji do drugiej.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.582 30 0
Ja bym przestawił lokomotywownie trochę w prawo tak żeby tory dojazdowe do obrotnicy były trochę dłuższe. Będzie więcej miejsca na nawęglanie,piaskowanie i inne.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Plan niezły, ale koniecznie trzeba odwrócić kierunek przejść między torami szlakowymi na obu końcach stacji. Taki układ, jak jest, wzorowany z zamieszczonego wcześniej planu, był tam dobry przy założeniu, że były to dwie linie 1-torowe, zewnętrzny obwód to linia lokalna z niewielkim ruchem między jedną linią drugą. W wersji kolegi Patryka jest to 2-torowa linia główna, gdzie musi być możliwość wjazdu z lewej strony na tory dodatkowe, a z prawej strony wyjazd z tych torów dalej na prawy tor szlakowy. Te obecne przejścia mogą zostać, ale nie są konieczne. A dokąd ma prowadzić tor z rozjazdu krzyżowego po prawej na dole?

Pomysł z odsunięciem lokomotywowni w prawo jest dobry.

Poza tym nie wiem, czemu ma służyć połączenie na ukos po lewej stronie, poza stworzeniem problemów elektrycznych (robią się dwie pętle!).

I jeszcze jedno: co to ma być to po prawej stronie? Jeżeli druga stacja, to trzeba popracować na układem torowym, jeżeli coś innego, to pewnie też, ale zależy od celu tego układu.

P

Paweł Piotr

Gość
Andrzej znany jest z delikatności, ja natomiast zapytam wprost: skąd koledzy bierzecie takie wydumane plany, które w rzeczywistości nie są stacjami (ani ta na środku, ani ta z prawej strony)? Czy tak trudno jest wyjść w teren i pooglądać prawdziwe stacje? Czy tak trudno znaleźć w necie tysiące planów stacji - prawdziwych i modelarskich? Zaprezentowany wyżej plan nadaje się tylko do kosza, bo z koleją to on nie ma najmniejszego związku.
Najpierw wypadałoby poczytać trochę teorii o stacjach kolejowych, ich budowie, projektowaniu i funkcjonowaniu, dopiero potem kartka i ołówek...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7