• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Moduły - dioramy

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.032 448 99
Pawle, trochę/bardzo uprościłeś. Mnie chodziło o zachowanie pewnej równowagi.
Wiem, to już nudne.... ale kolega Kris ciągnie ciągle ten sam nudny tekst o równowadze. Eeee tam. Po co pisać o równowadze w kontekście zwrócenia przez jednego z kolegów zwykłej i uzasadnionej grzecznościowej uwagi na brak lub nie konieczność stosowania cholernych odbojnic na tym obiekcie... jako konsekwencja ich obecności / nieobecności na drugim o podobnej długości? Kolega Andrzej napisał nawet o wymaganych długościach obiektów w aspekcie stosowania odbojnic. Gdyby kolega @Andrzej Harassek napisał wtedy że np. można było dosadzić więcej drzew, albo kwiatków na łące, to można by pisać że się czepia, gdyż w przepisach kolejowych o ilości drzew czy kwiatków przy szlaku kolejowym nikt przecież nie pisze. W pełni popieram to, co napisał kolega Paweł Radecki.

Równowaga to też konsekwencja. Nie dziwi, że znalazł się ktoś kto tylko zadał słuszne pytanie. No chyba, że równowaga dla kolegi Krisa jest wtedy, gdy czegoś nie ma, mimo, że być powinno - bo skoro tam było, to fajnie że tu nie ma.... Czy jeśli ktoś zwróci kiedyś komuś uwagę, że np. nie ma semafora wjazdowego na stację, to też będzie czepianie się, bo na stacji wcześniej semafor był? Naprawdę nie o to tu chodzi.

Prawda jest taka, że to kolega Kris rozdmuchał temat. Kolega Andrzej napisał wtedy o tym (słusznie) i na tym należało skończyć, a nie mądrzyć się o równowadze.

Chcecie aby modelarstwo kolejowe w Polsce rozwijało się do przodu? Czy może chcecie zaniżać poziom zamykaniem ust tym, co chcą na coś zwrócić uwagę by fajne dzieło można było jeszcze bardziej urealnić? Nie przyjmuję do wiadomości argumentów o zniechęcaniu ludzi do modelarstwa, bo się zwraca im na coś uwagę. Czy rozwój nie polega na nauce? Właśnie na tym polega, a nie na lizaniu się po zadkach.

Gdy pokazywałem swoje modele to często były uwagi, że to, czy tamto jest nie tak. Brałem to jako uwagi merytoryczne pozwalające coś poprawić w przyszłości, a nie mądrzyłem się że jest OK i że się wszyscy czepiają.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.169 66 5
@garou też nie rozumie. Pisałem wcześniej, żeby dać już spokój, bo każdy ma swoje racje, każdy ma rację, a że nikt się z nikim nie zgadza, to już inna historia.
Powtórzę, że pisałem wcześniej, aby to zakończyć, to Wy pociągnęliście dalej.

POWTARZAM po raz kolejny, zakończmy ten temat. Proponuję też uporządkować ten wątek zostawiając jedynie słuszną uwagę p. Andrzeja.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.517 513 29
POWTARZAM po raz kolejny, zakończmy ten temat. Proponuję też uporządkować ten wątek zostawiając jedynie słuszną uwagę p. Andrzeja.
Ale jak to gdy dyskusja przybiera na gwałtowności , żądasz jej zakończenia, bo nie jest po Twojej myśli, bo ktoś ma inne zdanie, jako żywo przypominasz mi kandydata na prezydenta o swojsko brzmiącym nazwisku który to nie odpowiada na pytania i prosi o inne wygodne dla niego.
A nie Ty przypadkiem objawiłeś nam prawdy objawione oczekując poklasku, a teraz koniec.
Szkoda że ścierających się poglądów czasem może coś konstruktywnego wyniknąć.

Jeśli skończymy teraz to każdy powie "wymiękli nie mają argumentów, cieniasy" i wyjdzie na Twoje a to nie po polsku żeby inny miął rację.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.021 140 3
Jest to jak najbardziej dobre miejsce do prowadzenia takiej dyskusji. Dlatego proszę nie robić zgłoszeń o przeniesienie wpisów.
Uwagi Andrzeja są jak najbardziej merytoryczne i zasadne.

Dodam że ta diorama zapewne była robiona na zamówienie więc jeżeli zamawiający nie zażyczył sobie żeby takie "błędy" na niej były, to uwagi stają się jeszcze bardziej zasadne.
Przypomnę że forum to ciągle jest forum modelarskim, mimo że wątki modelarskie są obecnie niszowe. Cała dyskusja dotyczy wykonania modelu i jego poprawności.
Ochy i achy dla kichy to można sobie zostawić na FB.

Konstruktywna krytyka zawsze jest potrzebna. Dzięki niej wiele rzeczy poprawiłem u siebie (robiąc nawet pewne rzeczy od nowa). Tworząc kolejne rzeczy zwracam jeszcze większą uwagę żeby popełniać mniej błędów i szukać źródeł z informacjami jak coś poprawnie czy lepiej wykonać.

Jeżeli ktoś coś pokazuje publicznie na forum modelarskim to jak najbardziej powinien się spodziewać konstruktywnej krytyki dla swojej pracy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.169 66 5
Ale jak to gdy dyskusja przybiera na gwałtowności , żądasz jej zakończenia, bo nie jest po Twojej myśli, bo ktoś ma inne zdanie, jako żywo przypominasz mi kandydata na prezydenta o swojsko brzmiącym nazwisku który to nie odpowiada na pytania i prosi o inne wygodne dla niego.
A nie Ty przypadkiem objawiłeś nam prawdy objawione oczekując poklasku, a teraz koniec.
Szkoda że ścierających się poglądów czasem może coś konstruktywnego wyniknąć.

Jeśli skończymy teraz to każdy powie "wymiękli nie mają argumentów, cieniasy" i wyjdzie na Twoje a to nie po polsku żeby inny miął rację.
No i masz.... Kto ciągnie dyskusję?
Dobra, więc tak:
1. Pawle, nie porównuj mnie do niedorobionego kandydata na prezydenta, bo mnie obrażasz. Na to się nie godzę i przeginasz (nwet jeśli masz powody, nie daje Ci to prawa do takich słów, ja Ciebie szanuję, mimo Twojej....nietypowej osobowości).
2. Nie unikam dyskusji i pytań. Swoje napisałem, a nikt o nic innego nie pytał.
3. Co do odbojnicy się zgadzam z p. Andrzejem, co do schodków i innych uwag nie.
4. Mimo całego szacunku i wdzięczności za pomoc, jaką otrzymałem oraz wiedzę, którą się p. Andrzej dzieli na forum, uważam że nie musi aż tak przykładać się do "kontroli jakości wszelakiej" na forum (to łagodne określenie),
5. Ja Was wszystkich szanuję i szanuję Wasze zdolności, wiedzę i odmienne zdanie. Szkoda że bez wzajemności.

Uważam, że wyczerpałem temat i wychodzę z tej piaskownicy. Możecie dalej skakać po "babeczkach" ulepionych przez Daniela. A może babolach...?
Miłego weekendu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.032 448 99
Panie Robercie Muszyński.... Jaka frajda? Skąd Pan czerpie przekonanie, że mam frajdę pisząc to co wyżej? Że niby mnie to "jara"? Tu zupełnie nie o to chodzi. Naprawdę... zbędna uwaga tzw. zaczepna bo szukająca dziury w całym, że niby napisałem to wszystko co wyżej, by czerpać z tego przyjemność. Ale ja nie dam się w to wciągnąć. Napisałem to wszystko co wyżej, by wyrazić swoją opinię, a nie czerpać przyjemność. Zamiast pisać bzdury lepiej Pan skupi się na temacie, a nie pisaniu o czyichś uczuciach chyba tylko po to by rozpętać tzw. gównoburzę....

Z kolegą Kris pogadaliśmy prywatnie i grzecznościowo na PRIV i wyobrazi Pan sobie, że ta dyskusja była na poziomie.