• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Moduły ASTRO

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 17 2
Przeglądając ostatnio schematy połączeń torów TILLIGA, zauważyłem, że odległość torów za rozjazdami, gdzie zaczyna się (szlak dwutorowy) wynosi 59mm od osi do osi toru. Moje pytanie: czy rzeczywiście to jest odległość między torami, czy ta odległość jest mniejsza a jak jest to ile wynosi?

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.335 301 15
w sumie nie wiem jaki mają rozstaw, mogę zmierzyć, aczkolwiek używam nabytego u kolegi Stefana (Kotebi) szablonu PMM / FREMO. Jak ci się spieszy, zerknij do jego sklepu.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.335 301 15
Koledzy, obaj macie rację, brakuje, ale nie wszędzie muszą być. Możliwe, że się pojawią w przyszłości. Mam do ogarnięcia pod tym względem jeszcze swój most, więc pewnie będę robił to hurtowo. Zwłaszcza, że chcę zrobić porządnie, z mocowaniami szyn do podkładów, które to trzeba kupić albo wydrukować. No i chcę docelowo wykończyć blachą w łezkę, a tę trzeba kupić albo wytrawić. Więc prędko nie będzie. Tymczasem chcę zazielenić do jutra aby oba moduły mogły stać się częścią szlaku na imprezie w Gdańsku. Jak zdrowie dopisze i nie będzie jakichś większych wojen czy kataklizmów, to dziś wieczorem skończę.
A. Najważniejsze - wiadukt nie jest mój. Moduł odziedziczyłem jak poprzedni, po jakimś innym modelarzu - oby go parch oblazł za zamontowanie niespatynowanych przyczółków i przęsła przed torami... Generalnie wszystko odwrotnie zrobił...

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.335 301 15
To jeszcze kilka fotek jak to coś powstawało...
Otrzymałem do wykończenia dechy z wiaduktem, dość dziwnie zamontowane, bo przyczółki miały spód ponad torami, więc musiałem kombinować z terenem... Nie chciałe. rozwalać kolejnego modułu i robić od nowa, za duźo strat i roboty. A ostatecznie wyszło chyba niežle...
PSX_20211005_093257.jpg

PSX_20211005_093316.jpg

PSX_20211005_093339.jpg

PSX_20211005_093405.jpg

PSX_20211005_093434.jpg

PSX_20211005_093513.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 7 0
astro.jpg

-Genialne! - Inspirujące!

Kolego Astro, ten kawałek ( bo to co widać na zdjęciu to jest dosłownie taki tylko malutki kawałeczek jakiejś jednotorowej linii kolejowej na wiadukcie ) -Otóż ta linia jest od dawien dawna rozebrana, budowle ziemne zniwelowano , tak , że nie ma po niej śladu, - ponoć ostatni raz był na niej widziany pociąg z czerwono armistami w czterdziestym piątym.
- Kiedyś próbowałem od tego wiaduktu zbadać dokąd mogły zaprowadzić jakiekolwiek ślady w jednym jak i drugim kierunku, ale dałem spokój, komary, kleszcze ,żmije .. wszystko wokół porośnięte chaszczami. -Odziwo sam wiadukt przetrwał rozbiórkę, rzecz niespotykana,
-na tym malutkim odcinku okazuje się, że szyny i mocowanie ich do podkładów, podkłady są w b.dobrym stanie, wszystko zdaje się być kompletne sam wiadukt i szyny zardzewiałe, na wiadukcie ślady złomiarzy niestety widoczne, pozrywane blachy i odbojnice.Dziwne, bo na żadnej mapie kolejowej nie jest w ogóle ta linia +ten wiadukt(!)zaznaczona i w zasadzie nie wiadomo skąd i dokąd ta linia kiedyś prowadziła, wszędzie wokół lasy, głusza...Kierunek usytuowania wiaduktu jest na wschód - zachód, może to była linia spec znaczenia, pozostał po niej ten wiadukt-hmm.. ze względów strategicznych, no ale dlaczego zlikwidowano torowisko, łacznie z nasypami?
Fajnie,że odtworzyłeś to ,tylko trza zachaszczyć te tory i nasyp, a i szyny zardzewić.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.335 301 15
Prawdę rzekłszy, to wiadukt wraz z przyczółkami budował ktoś inny, nawet nie wiedziałem, że na wzór istniejącego... ja tylko dokończyłem robotę. Przegadam z Piotrem @Salsa czy chce mieć linię nieczynną, bo to jego zdaje się moduł.
Ale dzięki za przybliżenie tego strzępka historii. Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.804 570 30
Raczej strzępka fantazji. Kolega @Hoart jest znany z artystycznej duszy i wielkiej fantazji, co samo w sobie jest świetne, ale trzeba bardzo uważnie czytać jego teksty, bo łatwo można się dać nabrać. ;) Sam napisał:
tylko malutki kawałeczek jakiejś jednotorowej linii kolejowej na wiadukcie
Pytanie, jakiej konkretnie? Ale tego się chyba nie dowiemy...

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 7 0
Sprawa jest rozwojowa, otóż ta jednotorowa to byłaby linia Szlachta-Opaleń(przejście przez Wisłę -Kwidzyn, czyli wiadukt jednotorowej linii znajduje się albo na przecięciu Ostbahn-a , albo linii Inowrocław -Tczew, po lewej stronie Wisły.
W pracach Kolegów występuje jeszcze jedna b.ciekawa historia, jest nawet wykonany model, model wiaduktu żelazobetonowego ( na makiecie modelu jest fantazja w postaci ułożonego na nim szlaku dwutorowego, ktoś zafantazjował.. nie ma co)-Ta budowla to pozostałość jedynego wykonanego jako ofertowgo przykładu przeprawy inżynieryjnej przez nasze terytorium tak zwanego korytarza kolejowego Rzesza-Prusy Wschodnie, wtedy na tym wiadukcie miały być aż cztery tory, dziś tam nie ma żadnych torów tylko wszystko zarośnięte , tam jest przejście dla zwierzyny i jest to nad którąś z tych dwutorowych linii magistralnych. To by oznaczało, że te dwa tory na tym żelazobetonowym wiadukcie musiały by być zdemontowane -przepraszam,że Wam robię harmider, ale jakiś sens takich obydwu przepraw inżynieryjnych znikąd do donikąd musi być dla widza.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 7 0
astro.jpg

Ten żelazobetonowy zunifikowany wiadukt ( drogowy lub kolejowy) i zaaprobowany przez generalny inspektorat niemieckich dróg i kolei niedoszłego korytarza, zbudowano nad linią dwutorową Tczew -W.M.Gdańsk na obszarze terytorium W-M.Gdańsk nieopodal miejscowości Hohenstin tuż przy samej granicy z Polską, wykonano go w celach propagandowych.Szerokość wiaduktu była wystarczająca dla czterech pasów autostrady lub czterech torów kolei normalnotorowej.Obecnie na tej jedynej zachowanej budowli porasta las, a sam wiadukt służy jako przeprawa ...dla dzikich zwierząt.