• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Moduły - 4 metry - co można zrobić?

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Ponieważ z infrastruktury "realnej" jestem noga, stąd moje pytanie.

Co sensownego można zrobić na 4 - 5 modułach (fremo) długość do 5 metrów (najchętniej do 4,5)? Tak żeby to miało i ręce i nogi (i semafory i było chociaż nie rażące). I dało się na tym chociaż minimalnie pobawić.
Założenie - szlak dwutorowy.
Na stacje trochę chyba mało? Chyba żeby bez głowic.

Lece wertować semaforerk.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0

Co sensownego można zrobić na 4 - 5 modułach (fremo) długość do 5 metrów (najchętniej do 4,5)? Tak żeby to miało i ręce i nogi (i semafory i było chociaż nie rażące). I dało się na tym chociaż minimalnie pobawić.

Ja mam 3 metry za szkłem i można nieźle się pobawić.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
338 2 3

Jeśli 5 modułów po 90 cm, to będzie to akurat 4,5 metra. Zrób to jako zamkniętą całość - czyli segmenty o własnych profilach a ostatnie z nich zakończone profilami FREMO. Pozwoli Ci to dać szlak dwutorowy nie na środku modułów a np. przy krawędzi. Dzięki temu wygospodarujesz miejsce na coś interesującego na makiecie. Może to być jakaś większa bocznica, może jakiś zakład przemysłowy - cementownia, tartak, elewatory, a może zespół bocznic przy niedużych fabryczkach. Dzięki temu Twoje moduły nie będą monotonne, a co więcej jeśli planujesz w przyszłości wyjazd na jakąś imprezę FREMO, dostarczysz miejsce z którego odbiera i dostarcza się towary oraz wykonuje manewry. Ponadto by zjechać z głównego szlaku będzie potrzebny posterunek odgałęźny który dodatkowo uatrakcyjni Twoje moduły (i pozwoli Ci na umieszczenie semaforów).

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Szerokość jest sprawa otwartą.
Założenie że kończą sie profilem dwutorowym Fremo 2E99, czyli 546mm.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.646 519 30
Na 4,5 metra to można nawet zrobić małą stację z jednym torem dodatkowym i małą ładownią. Od stacji może odchodzić bocznica do małej fabryczki. Tory stacyjne nie będą zbyt długie, ale coś się tam zmieści.

Nexus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ciekawa propozycja to posterunek odgałęźny i ładownia Kunowice. W twoim przypadku trzeba by zrezygnować z peronów i pełnego trapezu. Dobrze byłoby gdybyś pozostawił odejście do zespołu bocznic zakończone profilem Fremo 1-tor. Takie rozwiązanie umożliwi podpięcie się innemu twórcy makiety, a Tobie dużo zabawy na imprezie.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Jeszcze jedna propozycja, zgodnie z Twoimi założeniami. Czy by weszło i jak wyglądało na 4,5 - 5 metrach, nie wiem. Trzeba by narysować w jakimś programie.

Kobior.gif

Opis ze zdjęciami tutaj.

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.348 136 19
Ciekawa propozycja to posterunek odgałęźny i ładownia Kunowice.
Zmierzyłem odległość od semaforów wjazdowych od strony Rzepina do przejazdu kolejowego od strony Słubic - wynosi ona ok. 1000 m, czyli 11,5 m w skali 1:87. Nawet przy skrócie 30%, makieta w takim układzie ma aż 8 m.
W twoim przypadku trzeba by zrezygnować z peronów i pełnego trapezu.
Z peronów za bardzo zrezygnować się nie da, gdyż biegną one równolegle do torów bocznych i ich pominięcie skutkowałoby powstaniem karykatury tego posterunku, będącego niegdyś stacją - dotyczy to tylko przypadku, gdyby zależało Nam na odwzorowaniu tegoż, tu określić musi się już @Zaqu .
Jeszcze jedna propozycja, zgodnie z Twoimi założeniami. Czy by weszło i jak wyglądało na 4,5 - 5 metrach, nie wiem. Trzeba by narysować w jakimś programie.
Posterunek odgałęźny z przystankiem osobowym Kobiór, to ciekawy temat na niezbyt skomplikowaną makietę. Zmierzyłem odległość pomiędzy semaforami wjazdowymi i wynosi ona niecałe 800 m, co w przeliczeniu na skalę 1:87, daje nam nieco ponad 9 m makiety. Gdyby zastosować 30% skrót, makieta zmniejszy swą długość niestety tylko do niecałych 6,5 m.

Moim zdaniem podobną bardzo prostą, a jednak ciekawą propozycją może być posterunek odgałęźny i przystanek osobowy Łożnica. Niestety i w tym przypadku, pomiędzy semaforami wjazdowymi mamy 800 m, czyli identyczny przypadek jak poprzednio: 9 m w 1:87 i 6,5 m przy skrócie 30%.

- źródło: http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Łożnica
- autor: Kriz8 X'06
- opis: Łożnica - posterunek odgałęźny i przystanek osobowy - linia kolejowa nr 401 Szczecin Dąbie SDB - Świnoujście Port

Łożnica.jpg

Proponuję koledze aby określił się, czy oczekuje od Nas rzeczywistego posterunku, który będzie chciał odwzorować (w przypadku zaprezentowanych posterunków: również budowa sieci napowietrznej) czy też szuka inspiracji, jaki układ torowy zbudować na tych 4,5 m, który gwarantowałby koledze trochę zabawy.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Zdaje sobie sprawę ze odwzorowanie prawdziwej stacji będzie trudne na takiej długości. Dlatego nie jest to krytyczne. Każdy z podanych przykładów jest ciekawy i będzie jakimś przyczynkiem inspiracji.

A jakby zaczął od drugiej strony. Mała stacja osobowo towarowa fikcyjna.
Powiedzmy cześć towarowa równoległa z osobowa- czy to wogole tak moze być?
Jaka mogłaby być minimalna długość?
Perony? Bocznica plus tor wyciągowy? Odległości od senaforow wiazdowych do stacji?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
No to masz jeszcze trochę "kresek" do przemyśleń,a jak już tak chcesz się trzymać odległości semaforów to zrób
sobie oddzielne krótkie modułki z semaforami które można wpinać w szlak tam gdzie trzeba-o ile starczy kabla.
Bielsko_Biała_Komorowice.png
Juliusz.jpg
Krakow_Przedmiescie.gif
Tarnow_Wschod.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7