• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

moduł z tartakiem

Marian Holz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
po krótkiej przerwie powróciłem do mojego modułu

zakładam na tym forum mój watek który prowadziłem na martelu (szkoda ze się zlikwidował). będę się starał od nowa go stworzyć

a oto fotki z obecnego stanu makiety

pozdrawiam wszystkich

Załączniki

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Witamy, Panie Marianie, witamy...

... swoją drogą zastanawiałem się kiedy w końcu zobaczę ponownie Pana dzieło...

... Panie Marianie, prosimy więcej fotek. A co z modułem z mostem? :grin:

Pozdrawiam.
Tomek.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
106 1 0
Mialbym prosbe. Zdaje sie ze na FM pokazywales betonowy peron lub tez plac. Wygladalo to super, beton mial porobione szczeliny dylatacyjne. Opisywales jak doszedles do takiego efektu. Moglbys to powtorzyc ? :) Niestety nie zdazylem zachowac tamtego opisu.

Zauwazylem wlasnie ze jest ten peron na jednym ze zdjec. Na FM szczegolowo to opisywales. Bylbym wdzieczny za opis.

OP
OP
M

Marian Holz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
grzesiek90 napisał(a):
Ten piach na terenie tartaku to jakiś specjalny czy przesiany ????
a różnie, część sam przesiewałem a część ze starych zasobów

Tomasz Wojczyk napisał(a):
A co z modułem z mostem?
no niestety nie ma czasu na tyle żeby się wziąć za moduł z mostem - na razie stoi i czeka na swoja kolej :D

wstawiam jeszcze dwie fotki
TIR który jedzie pod mostem ma już ma przygotowanie oświetlenie ale jeszcze nie podłączone - sam się nie mogę doczekać jak to zrobię bo nie dość że będzie świecił światłami do przodu i z tyłu czerwonymi to jeszcze na dachu będą migać dwa pomarańczowe światełka i jedno z tyłu na przyczepie

Cobrix napisał(a):
Moglbys to powtorzyc
no postaram sie

to była rampa
na podstawie użyłem sklejki która obkleiłem masą gipsową, po zaschnięciu naciąłem rysikiem łączenia płyt(bo jak wiadomo beton wylewa się w kawałkach) do tego porobiłem jeszcze pęknięcia tym samym rysikiem, potem pomalowałem tak aby uzyskać kolor betonu, następnie klejem do plastiku(z igłą) wypełniłem wszystkie szczeliny oczywiście nie na raz bo by klej zaschnął i zasypałem piaskiem, na koniec wszystko zalakierowałem matowym lakierem(pędzelkiem) po umiejscowieniu rampy zasadziłem jeszcze gdzie niegdzie małe kępki trawy w szczelinach
jeżeli jeszcze macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem

TrinonH0 napisał(a):
Pięknny!!
Ale dźwig nadal jaskrawy taki - nie spatynowany
dzięki
powolutku wszystko się zrobi nie ma czasu na wszystko

Pozdrawiam

Załączniki

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
A ja bym się zapytał o zwrotniki. Na swojej makiecie zrobiłem nieruchome z diod LED - wersja oszczędnościowa bo inwestowac w ruchome napedy podmakietowe ROCO nie miałem ochoty - wolałem kupic kolejny parowóż. :D

OP
OP
M

Marian Holz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rutek napisał(a):
A ja bym się zapytał o zwrotniki. Na swojej makiecie zrobiłem nieruchome z diod LED - wersja oszczędnościowa bo inwestowac w ruchome napedy podmakietowe ROCO nie miałem ochoty - wolałem kupic kolejny parowóż.
przed chwilka na PW dostałem tez zapytanie o zwrotniki wiec odpowiem w temacie

zwrotniki nabyłem i KLUBY są one umocowane do podłoża i do przesuwanej części w zwrotnicy(nie wiem jak ona się fachowo nazywa) dzięki temu zwrotnica i zwrotnik jest sterowany jednym elektromagnesem (conrad) zwrotnik oczywiście świeci ale nie mam zielonego pojęcia co jest włożone do niego
koszt takiego zwrotnika to ok 34zł (ale nie pamiętam dobrze)

pozdrawiam

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No witam! Nię będę dublował postów z FM pisząc, że bardzo mi się podoba... pomimo to, że nie moje klimaty, a to już jest coś... wiedziałem, że czegoś mi brakuje no i teraz wiem czego... kibicuję i podziwiam. Pozdrawiam Błażej.

ps: jeżeli to nie problem to proszę o przesłanie na PRV czegoś w rodzaju listy jakich mat, traw i innej zieleniny ... jaka została zainstalowana na makiecie, bardzo mi się podoba ta zielona robota i interesują mnie nr. katalogowe :)

Reakcje
0 0 0
Marian Holz napisał(a):
zwrotniki nabyłem u KLUBY
a czy KLUBA robi też zwrotnik czy jak to tam sie nazywa do rozjazdów krzyżowych?

Marianie: daj dla tych co nie widzieli (a chyba tacy tu są) widok nocny z oświetleniem. cudo

ps. gdzie można nabyć pordukty KLUBY?
ps2. sorry za mały offtop

OP
OP
M

Marian Holz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
TrinonH0 napisał(a):
a czy KLUBA robi też zwrotnik czy jak to tam sie nazywa do rozjazdów krzyżowych?
nie
TrinonH0 napisał(a):
Marianie: daj dla tych co nie widzieli (a chyba tacy tu są) widok nocny z oświetleniem. cudo
niestety nie mam aktualnych ale jak tylko zrobię to wstawię, na razie tylko takie

Załączniki

OP
OP
M

Marian Holz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pado pytał się mnie o to czy będę budował jeszcze jakieś moduły

w planie jest 15 stołów, na razie mam rozpoczęta budowę 2 (na planie torowisko na czerwono) w następnej kolejności będę składał naraz 4 stoły( te po prawej stronie tartaku)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 0
Buduję makietę 2
Buduję makietę 226
Buduję makietę 9
Buduję makietę 29