• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduł z profilem 2M na końcu we wrocłąwiu lub okolicy

Reakcje
0 0 0
Jestem w trakcie budowy swojego pierwszego i drugiego modułu (2x1m linii dwutorowej na końcach profile 2M). Położyłem tory (Roco Line) na pierwszym i przed położeniem na drugim, chciałbym zweryfikować współpracę mojego modułu z wykonanym przez kogoś innego.
Czy ktoś we Wrocławiu zbudował taki moduł i były chętny się spotkać?

viva

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sugeruję wycieczkę na spotkanie do Bytomia (17.XI). Chłopaki rozpoczęli budowę dwutorowego szlaku i mają już przejezdny moduł zakończony profilem 2M ;)

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
viva napisał(a):
i mają już przejezdny moduł zakończony profilem 2M
W razie wycieczki radziłbym się upewnić czy aby na najbliższym spotkaniu będą mieli swój moduł.
xdamian napisał(a):
i przed położeniem na drugim, chciałbym zweryfikować współpracę mojego modułu
Jeżeli martwisz się o odstęp pomiędzy torami na brzegu profilu i nie masz możliwości w najbliższym czasie sprawdzić tego z innymi to nie mocuj podkładów i nie szutruj z jednej strony modułu na odcinku kilku centymetrów co pozwoli ci ustawić odpowiedni rozstaw z osobą która ma już gotowy moduł i sprawdzony na jakimkolwiek spotkaniu.

viva

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
xendx napisał(a):
W razie wycieczki radziłbym się upewnić czy aby na najbliższym spotkaniu będą mieli swój moduł.
Marcin T ma już ten moduł i zapewniam, że na kolejnym spotkaniu będzie go miał ze sobą.
Tory są zaszutrowane i na module jest już zieleń niska, więc rozstaw osi torów możesz sobie sprawdzić czy masz dokładnie 46 mm.

OP
OP
X
Reakcje
0 0 0
xendx napisał(a):
viva napisał(a):
i mają już przejezdny moduł zakończony profilem 2M
Niestety w najbliższym terminie do Bytomia sie nie wybiorę :( w grudniu raczej też nie.
xendx napisał(a):
Jeżeli martwisz się o odstęp pomiędzy torami na brzegu profilu i nie masz możliwości w najbliższym czasie sprawdzić tego z innymi to nie mocuj podkładów i nie szutruj z jednej strony modułu na odcinku kilku centymetrów co pozwoli ci ustawić odpowiedni rozstaw z osobą która ma już gotowy moduł i sprawdzony na jakimkolwiek spotkaniu.
o rozstaw się nie boję bardziej o przesunięcie obu torów względem śrub/osi podłużnej modułu.
Także niepokoi mnie czy nie przesadziłem z szlifowaniem końców szyn, czy nie mam ich za krótkich .

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
12 0 0
xdamian napisał(a):
rozstaw się nie boję bardziej o przesunięcie obu torów względem śrub/osi podłużnej modułu.
To wywierć większe otwory na śruby - u nas w Krakowie na szlaku dwutorowym nikt nie miał takich problemów ;)
xdamian napisał(a):
Także niepokoi mnie czy nie przesadziłem z szlifowaniem końców szyn, czy nie mam ich za krótkich .
A jak będziesz łączyć się z innymi to bierzesz szlifiereczkę, 15 sekund i po sprawie.

A jeśli chodzi o rozstaw - najłatwiejsza metoda to suwmiarka, a nie wyjazdy 100 km dalej ;)
Pozdrawiam!

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Suwmiarka fajna do czasu jak się tor elastyczny nie przesunie złośliwie.
Zamówiłem wzornik w firmie która tnie laserem blachy,
do pilnowania rozstawu 46 lub 50 mm, dodatkowo z boku do pilnowania wysokości uszka sprzęgu.
Niestety czekam już mimo ponagleń 3 tygodnie (a kiedyś robili prawie od ręki),
jutro szukam innej firmy.

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dodzwoniłem się i się przypomniałem (mają za dużo emaili :), będzie na jutro, ale niestety cena minimalna zamówienia to 150zł, zamówiłem 10szt,
więc jak ktoś jest zainteresowany będę miał takie wzorniki po 15zł za szt.

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Cześć Ciekma

Czy ww wzorniki nadają sie również na moduły dwutorowe łukowe?
Ja myslę że tak, ale zapytać nie zaszkodzi.

Jeszcze jedno.
Czy ten wzornik rownież można stosować przy krzywych przejściowych?

jak ktoś jest zainteresowany będę miał takie wzorniki po 15zł za szt.
Kiedy?

Pozdrawiam

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wzornik pomyślany jest do ustawiania szyn na końcu modułu tak aby odległość była zgodna z normą.
Krzywe przejściowe, poszerzenia toru - to już twórca modułu robi jak uważa za stosowne (np. sobie to wyliczy i rozrysuje).
Wzornik ma pilnować aby przy klejeniu/lutowaniu oba tory były tam gdzie mają być.
Obiecali ze na jutro gotowe (prawie miesiąc temu im wysłałem, hehe).

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wzorniki już są.
Otwory na szyny są wycięte lekko pod skosem, tak że wciska sie wzornik pasownie w szyny i nie trzeba go nawet trzymać przy klejeniu/lutowaniu.
Końce wzornika wyznaczają krawędź podsypki wyciętej w znormalizowanym profilu, tak więc nie tylko tory w/m siebie się ustawia ale też w/m środka modułu.
Są też wygrawerowane kreski pośrodku wzornika wyznaczające oś modułu.
Jako bonus - z boku są wycięcia do normalizacji wysokości sprzęgu nad główką szyny.

Załączniki

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
:shock:
Skąd Ci przyszło do głowy, że ten przyrząd na moim zdjęciu ustawia się na podkładach?? Własnie stoi na szynach!
A te wypusty u dołu służą do ustawienia przyrządu pomiędzy szynami :razz:

Nazywa się to merka sprahla ;)

Załączniki

• 59,5 KB Wyświetleń: 1.181

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
WM-MODEL napisał(a):
Skąd Ci przyszło do głowy, że ten przyrząd na moim zdjęciu ustawia się na podkładach?
Ależ skąd, mówiłem o moim wzorniku, żeby komuś nie przyszło do głowy ustawiać na podkładach i masakrować sprzęgi :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 0
Buduję makietę 2
Buduję makietę 226
Buduję makietę 9
Buduję makietę 29