• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduł - początek

Matti

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie!
Otóż chciałbym zacząć budowę makiety modułowej. Kiedyś jak byłem mały dostałem od taty taki zestaw początkowy Mehano ale potem go rozebrałem. Chciałbym wykorzystać te torowisko do tej makiety co będe budować i jeszcze możliwe że tabor. Ten zestaw początkowy był to tort bardzo proste kółko i w połowie swojego biegu miała z obydwu stron zwrotnice i tor przebiegał przez środek tego koła. Sterowanie Analogowe podłączane do 1 toru. I teraz rodzi się pytanie kiedy bym chciał na swoim module wykorzystać te tory to one by nie działały ponieważ obwód torów nie jest zamknięty. I jakie tory wykorzystać i jakie zasilanie żeby działały na module nie zapętlającym się. Możecie linkować. Może te pytanie jest bardoz prymitywne ale jestem bardzo początkujący :)

Reakcje
45 1 5
Tory będą działały. Zamknięciem obwodu jest lokomotywa. Pomyśl w ten sposób - jeśli masz pętlę torów to masz dwa okręgi, do jednego jest podłączony "+" a do drugiego "-". Żeby zamknąć obwód musisz postawić lokomotywę.

Co do modułu - jeśli użyjesz tych torów to będziesz miał kłopot z podczepieniem się pod moduły innych modelarzy. Chodzi przede wszystkim o wysokość szyn. Jeśli chcesz zbudować moduł, najlepiej jest zakupić jeden tor typu flex produkcji Tillig'a lub Roco i po sprawie. To nie jest wielki wydatek.

OP
OP
M

Matti

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję :)[DOUBLEPOST=1396723384][/DOUBLEPOST]I jeszcze jedno pytanie jeżeli kupię tory typu flex to jak mam się do nich podpiąć?

Reakcje
45 1 5
Tak jak do takich "wtykanych" tzn. "+" do jednej szyny i "-" do drugiej. Ta zasada dotyczy dowolnego układu torów. Dlatego niektóre układy (jak trójkąty albo pętle zwrotne) powodują spięcia...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.660 519 30
Chyba przesadny optymizm;). Proponuję zacząć od podstawowych zasad elektrotechniki (na poziomie szkoły podstawowej).

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Co do modułu - jeśli użyjesz tych torów to będziesz miał kłopot z podczepieniem się pod moduły innych modelarzy. Chodzi przede wszystkim o wysokość szyn. Jeśli chcesz zbudować moduł, najlepiej jest zakupić jeden tor typu flex produkcji Tillig'a lub Roco i po sprawie. To nie jest wielki wydatek.
Otóż nie przypuszczam żeby chcial się "podczepiać" cokolwiek to znaczy. A poza tym tory o wysokości szyny 2,5 są w dalszym ciągu powszechnie używane i nie widzę problemu z połączeniem modułu z szynami 2,5 do innych.
Pochwal się czy sam używasz code 55.
Zacznij jak każdy czyli zbuduj skrzynkę ze sklejki o wymiarach 1mx0,5m z czołami czyli krótszymi bokami wycietymi np według standardu FREMO albo innego i przyklej zgodnie z zaleceniami tory. Następnie do każdej szyny przylutuj przewód 1mm kwadrat i wypuść go pod skrzynkę .
Jak dojdziesz do tego etapu to napisz i powiemy co dalej

Reakcje
45 1 5
Otóż nie przypuszczam żeby chcial się "podczepiać" cokolwiek to znaczy. A poza tym tory o wysokości szyny 2,5 są w dalszym ciągu powszechnie używane i nie widzę problemu z połączeniem modułu z szynami 2,5 do innych.
Pochwal się czy sam używasz code 55.
Zacznij jak każdy czyli zbuduj skrzynkę ze sklejki o wymiarach 1mx0,5m z czołami czyli krótszymi bokami wycietymi np według standardu FREMO albo innego i przyklej zgodnie z zaleceniami tory. Następnie do każdej szyny przylutuj przewód 1mm kwadrat i wypuść go pod skrzynkę .
Jak dojdziesz do tego etapu to napisz i powiemy co dalej
Przez "podczepienie" miałem na myśli połączenie z modułami innych modelarzy. Wyraziłem tylko obawę o to że o ile można połączyć dwa moduły z których na jednym są tory code 100 a na drugim code 83 to może się zdarzyć że po dojładniejszych oględzinach różnica jest widoczna.

Na swoich modułach używam code83 (Tillig Elite). Nie rozumiem skąd ten atak. Chciałem uprzejmie nowemu koledze doradzić żeby rozważył kupno jednego flexa i nie budował modułu na swych starych torach. Zatem nie rozumiem tej uwagi.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie spodobało mi się określenie :jeśli użyjesz tych torów to będziesz miał kłopoty:. Bo to nieprawda i brzmi złowieszczo. A jak ktoś gardzi szyną 2,5 to musi mieć co najmniej code 55 i to wykonywane własnoręcznie.
. Wyraziłem tylko obawę o to że o ile można połączyć dwa moduły z których na jednym są tory code 100 a na drugim code 83 to może się zdarzyć że po dojładniejszych oględzinach różnica jest widoczna.
.
Otóż moim zdaniem ciężko będzie 14 latkowi zrozumieć co się stanie po "najładnieszych" oględzinach.
ON chce sprawdzić czy da rade postawić lokomotywę na tory i sprawić żeby pojechała. Najlepiej po "module" bo przeczytał , że makiety są modułowe. Prawdopodobnie nic nigdy sam nie zrobił bo w szkole zajęcia z techniki są wyłącznie wirtualne , a nie rozumie działania silnika elektrycznego bo tego już w programach szkolnych nie ma.
Ma komputer i trochę torów Mechano . Nie wiadomo jaka to seria mechano a może prestige. Poza tym tory mechano były identyczne jak Roco i sprzedawane były również bez sygnatury mechano. Nawet przy najładniejszych oględzinach trudno było wychwycić różnice. Więc nic się nie stanie jak dla eksperymentu użyje tych torów.

Reakcje
45 1 5
@dany - rozumiem. Proszę, uwierz mi, nie gardzę niczym. Jakość posiadanych torów zasugerowało sformułowanie "Kiedyś, jak byłem mały, to dostałem od taty zestaw początkowy Mehano."

Co do mojej sugestii użycia torów code 83... Nie wiem jak to jest, poza forum nie spotkałem się z żadnym modelarzem z Polski osobiście, ale z lektury forów (tego i sąsiedniego) wynika że dużo ludzi stosuje tą właśnie wysokość szyn. Zgodzę się że mogłem bardziej fortunnie dobrać słowa żeby nie zabrzmiały tak złowieszczo. "najładniejsze" oględziny - no cóż, autocorrect poprawił z "najdokładniejsze". Proszę wyjaśnij czym Cię uraziłem. Zapewniam Cię że nic złego nie miałem na myśli! Staram się kierować zasadą by być jak najbardziej pomocnym na forum i dzielić się zdobytą wiedzą. Przykro mi że odebrałeś moje wpisy powyżej jako swego rodzaju pogardę i temu podobne. Uważam że to bardzo dobrze że ktoś chce spróbować budowy modułu i przyszedł tu z pytaniami.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A moi znajomi używali tylko pilza 2,5 czyli później tilliga. Nie było innych.
Jak był dzieckiem , czyli jakieś 5 lat wstecz to nie tak dawno.

Niczym mnie nie uraziłeś . Nie czujesz tylko problemu.

Reakcje
45 1 5
A mógłbyś mi wyjaśnić na czym ten problem polega? Czy polega na tym że istnieje "makietowy snobizm" i że ludzie do takich snobów się zaliczający uważają że code83 to jest to a code75 lub code55 to jest Nirvana i w powyższych wpisach zabrzmiałem jak taka osoba? Nie miałem takiego zamiaru.

Sam się modelarskiego rzemiosła cały czas uczę i po lekturze forów wynika że większość osób uczestniczących w Polsce w spotkaniach czy FREMO czy PMM poleca tory code83. Tylko to miałem na myśli.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
45 1 5
Jeśli ma to być moduł w skali H0 to ten profil nie wygląda na zgodny ani z FREMO ani z PMM...

@Matti - zanim zaczniesz coś robić i kupować materiał, proponuję poświęcić odrobinę czasu na przeczytanie normy PMM. Obie te normy możesz znaleźć tutaj:

http://www.pzmk.org.pl/node/24

Są tam również zawarte plany profili z wymiarami. Wiem że profile wg normy PMM można kupić w sklepie swiatmodeli.eu za około 11-13 PLN w zależności od rodzaju profilu. Sklejka cięta laserowo. Co do profili FREMO to nie bardzo wiem - może ktoś inny podpowie.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
236 2 0
Co do profili FREMO to warto zagadać z dawnym użytkownikiem tego forum ukrywającym się pod nickiem Kapitan Nemo. Jest członkiem Łódzkiego Klubu Modelarzy Kolejowych http://lkmk.pl i wykonywał profile FREMO cięte laserem w sklejce o grubości 12mm.
Te profile oprócz tego, że chyba jakieś niestandardowe to mają drobny "haczyk" - cytuję "Cena 6zł dotyczy metra bieżącego cięcia materiału do grubości 5mm". Profile czołowe warto wykonywać ze sklejki 12mm, czyli w przypadku ogłoszenia z Allegro cholera wie, czy w ogóle zrobi profil w tak grubym materiale, a jesli tak to w jakiej cenie.