• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Moduł pętli + detekcja zajętości

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.832 2 0
Cześć,

ostatnio kupiłem kolejny moduł zajętości aby "obsłużyć tory w obrębie lokomotywowni.
Podpiąłem poszczególne tory w budynku parowozowni i tory służące do oporządzania lokomotyw - wszystko OK.

Problem pojawił się podczas próby podpięcia toru na pomoście obrotnicy, który jest wpięty
za pośrednictwem modułu pętli zwrotnej (wykrywania zwarcia).
Tak to wygląda teraz:
podlaczeniev1.jpg

Próbowałem to podłączyć w ten sposób:
podlaczeniev2.jpg

Niestety - moduł wskazywał , że tor jest cały czas zajęty (co z perspektywy jest dla mnie oczywiste bo moduł pętli pobiera prąd...).

Czy ktoś już może trafił na taki problem i udało mu się go rozwiązać, a może po ktoś po prostu wie jak to zrobić?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje.

Moim celem jest zobaczyć w programie GbbKolejka, że lokomotywa znajduje się na podeście obrotnicy.

railbox

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
351 0 2
Rozwiązaniem może być ustawienie osobnego czujnika zajętości(RB9400) już po modułu pętli i podpięcie do modułu S88 z obejściem głównego czujnika. RB5200 ma do tego miejsca pod wlutowanie pinów. Wystarczy tylko podpiąć "-" oraz odpowiednie wejście do modułu RB9400.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.832 2 0
Wow!

Mam jeden moduł RB5200 z wolnymi portami więc jak rozumiem wystarczy dokupić RB9400?
Mógłbyś dorysować niezbędne połączenia na tym obrazku?
podlaczeniev3.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 9
DCC 5
DCC 20
DCC 6